Vesti > Srbija

Dešava se tiho i podmuklo ETNIČKO ČIŠĆENJE: ČOVIĆ ocenio situaciju na KOSOVU I METOHIJI!

Dok je Priština pod merama, Parlamentarna skuptšina NATO dodelila je tzv Kosovu status pridruženog člana

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

29/05/2024 > 13:16

podeli vest:

Dešava se tiho i podmuklo ETNIČKO ČIŠĆENJE: ČOVIĆ ocenio situaciju na KOSOVU I METOHIJI!
Foto: K1 televizija


Da li će Brisel da ukine kaznene mere uvedene Prištini u junu prošle godine zavisi od izveštaja šefa evropske dipolomatije Žozepa Borelja.

Kako portparol Evropske komisije Peter Stano tvrdi, izveštaj se finalizira, a sve što se dešava na terenu i što ima negativan uticaj na napore koji bi trebalo da vode ka deeskalaciji je uzeto u obzir i biće deo tog dokumenta.

U izveštaju će se naći i prošlonedeljna akcija kosovskih vlasti kada je policija zatvorila šest objekata banke Poštanska štedionica i Narodne banke Srbije u četiri opštine na severu Kosova i Metohija.

Dok je Priština pod merama, Parlamentarna skuptšina NATO dodelila je tzv Kosovu status pridruženog člana, ali je u Savetu Evrope spuštena rampa, a nije prošao ni zahtev Ustavnog suda Kosova za prijem u članstvo Konferencije Ustavnih sudova. 

O tome u kom pravcu će ići kosovska kriza govorio je ovog jutra u „Uranku“ na K1 televiziji Nebojša Čović, nekadašnji šef Koordinacionog centra za Kosovu i Metohiju i nekadašnji potpredsednik Vlade.

Sve je isto kao pre 20 i više godina

- Kad pogledate šta se od tad promenilo, ništa se nije promenilo. Osim što sad imate druge metode, opet su sporazumni prevarni, ali imate druge metode na terenu u smislu etničkog čišćenja, prigušenog, tihog, pokvarenog i podmuklog. To se i tad događalo. Da nemate egzistenciju. Registarske tablice, dokumenta, dođosmo do ukidanja 6 ekspozitura srpskih banaka. Proces etničkog čišćenja se nastavio. A sad navodno čekamo Borelja da napiše izveštaj. Kakav će izveštaj da napiše? Tolerantan. Borelj nije ni lud ni glup, on zna šta se dešava na Kosovu i kakav je pritisak na Srbe – kazao je Čović.

Teritorija je važna, ne i uslovi života na toj teritoriji

Prema njegovom mišljenju, oni i dalje nastavljaju rušenje i podrivanje našeg teritorijalnog integriteta. Krajnji cilj Zapada je otkidanje Kosova i Metohije od Republike Srbije.

- Ja ne mislim da će se više ikada i formirati zajednica srpskih opština, a ako se i formira, to će biti onako, čisto da se ispuni neka pro forma. Naravno, ne sa onim nadležnostima koje s predviđene, sećate se u Briselskom sporazumu iz 2013. godine. To znači sporazumi, sporazumi, sporazumi, a ti svi sporazumi predstavljaju, očigledno, prevarne radnje u smislu kupovine vremena. To je po sistemu vi i ja smo potpisali sporazum, vašu stranu teraju da sprovedete sve po sporazumu, a to je Srbija, a mene puste da mogu da kupujem određeno vreme, situacija da nešto i treba da sprovedem, onda se napravi nova incidentna situacija, ponovo se skrene pažnja na nešto sasvim drugo i tako mi pojedesmo skoro 11 - 12 godina. Mi dolazimo u situaciju da je u jednom trenutku bio frontalni napad, da ga tako nazovem, znači Rezolucija Srebrenica, Savet Evrope, Parlamentarna skupština NATO, Ustavni sud, i onda su oni izabrali ono što je njima zapravo najvažnije – teritoriju! Kako se na toj teritoriji živi i kakva je perspektiva te teritorije i ljudi koji žive na toj teritoriji, to im nije bitno – rekao je Čović.

Kosovo je okupirana teritorija

Da li su se stekli utisci da se kaže da je Kosovo i Metohija okupirana teritorija od strane Nato-a, to neka procene oni koji se bave politikom u ovom trenutku. 

- A ja kao analitičar smatram da jeste okupirano. Tu je napravljen niz prevarnih radnji i da je sa Kosovom i Metohijom na gobalnom nivou toliko srušeno međunarodno pravo da sad imamo iz dana u dan sve veće probleme, jer više međunarodnog prava nema. Mi smo ušli u pravo jačeg, to pravo jačega je pravo divljih zveri, pravo džungle – objasnio je on.

Period medenog meseca

Kako kaže, posle 5. oktobra 2000. godine je bio period medenog meseca, kada je svašta obećavano. U tom trenutku imali smo prelaznu vladu, pa u januaru 2001. godine je došla nova vlada, a premijer je bio pokojni Zoran Đinđić.

- U oktobru 2000. godine smo imali problem sa Albancima na jugu centralne Srbije – Preševo, Bujanovac i Medveđa. To je bio na neki način alternativni projekat ukoliko Milošević ne bude priznao izborne rezultate, da se nastavi sa dodatnim tenzijama. Naravno taj alternativni projekat je sa sobom odneo žrtve. I učestvovalo je preko 15.000 do zuba naoružanih Albanaca. To je bio oružani sukob srednje, do visokog intenziteta, ali lokalizovan na jednoj određenoj teritoriji - navodi on i dodaje: 

Foto: Youtube PrintScreen/K1 Televizija

 

- To smo uspeli da stavimo pod kontrolu i tada je međunarodna zajednica pomogla. Napravila problem i pomogla. Ali mi smo tad imali ograničenja, imali smo ograničenje kopnene zone bezbenosti, to je nekih pet kilometara do administrativne linije sa Kosovom, ne može da uđe veći kalibar od 9 mm, ne može da uđe tehnika... Ali u vazdušnoj liniji je to iznosilo 25 km. I sada kad naše formacije urade posao kako treba, događalo se da oni pređu administrativnu liniju prema nama i izađe KFOR. I to sve do trenutka kad mi nismo nastavili dalje. Onda smo imali razgovore sa tadašnim državnim sekretarom Kolinom Pauelom, tadašnjim ambasadorom Mongomerijem, regulisali, dogovorili se sa američkom vojskom na Kosovu i Metohiji da se rasfešlusom zatvori administrativna linija i da se naše nameru u regulisanju i normalizaciji situacije podrže. Podržali su. Mi smo bili naivni i poverovali smo da će to sad ići dalje. Sećate se da tada Srbija nije bila ni u jednoj međunarodnoj organizaciji. Paralelno je tekao proces ulaska Srbije u Savet Evrope, OEBS, Ujedinjene nacije. To su svi zaboravili - kaže Čović Nebojša. 

„Prevarni“ dokumenti

Jovana Joksimović pitala je Nebojšu Čovića i za "preverene" dokumente. 

- Prvi „prevarni“ dokument, ako ne brojim u to Rezoluciju 12:44 i Kumanovski sporazum, koji su odmah pregaženi 1999. godine. Nato je imao obavezu da potpuno demilitarizuje Kosovo i Metohiju. Prvi takav dokument je usvojen u novembru 2001. godine – sporazum radno nazvan Hakerup koji je bio izvanredan u odnosu na okolnosti i stanje koje smo imali. Tim sporazumom su Srbi izašli po prvi put na izbore na prostoru Kosova i Metohije - navodi Čović. 

Tad nam je puno pomogao pokojni Patrijarh Pavle i srpska Pravoslavna crkva koja je pozvala Srbe, jer kakvi bi mi Srbi bili kad se ne bismo delili, zapitao se Nebojša Čović.

Mi smo izašli na izbore, osvojili 21 poslaničko mesto, od 120 mesta. Da smo izašli u većem procentu, bilo bi nas 40. Naravno, albanska strana je imala zamerke, Hakerup je u januaru 2002. godine morao iz bezbednosnih razloga da napusti prostor Kosova i Metohije. Našao je svašta u svom krevetu, poput onoga što je bilo u „Kumu“. A one je živeo u prostoru poput tvđave - objašnjava on.  

Foto: Tanjug/Video

 

Naglasio je da nijedan vojnik ni policajac nije poginuo tokom vraćanja kopnenih zona bezbednosti. Mi smo kao savezna i republička Vlada usvojili plan za mirno rešavanje problema na prostoru Kosova i Metohije.

- Imali smo dosta dobar položaj u međunarodnim strukturama. Taj plan je izlagan i na savetu bezbednosti i u Nato-u. Kad smo zauzimali zonu Preševo - Bujanovac - Medveđa, kad smo vraćali naše kopnenu zonu bezbednosti i vazdušnu zonu bezbednosti, mi smo sve te projekte prezentirali u Briselu. I pokazivali kako ćemo raditi. Ovde smo imali čak i neke generale koji su tvrdili da je to izdaja, a to je bilo vraćanje teritorije. Jer eto, pobiće nam vojsku!. Nijedan vojnik nije poginuo, nijedan policajac nije poginuo kad smo vraćali kopnene zone bezbednosti. Ali to je ta histerija i euforija bila da su DOS izdajnici – rekao je nekadašnji šef Koordinacionog centra za Kosovu i Metohiju u emisiji „Uranak“ na K1 televiziji.

Ostavite komentar