Vesti > Svet

Da li je Džulijan Asanž najveći borac za slobodu ili digitalni terorista? Oglasila se i njegova SUPRUGA

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž prihvatio je američki sporazum o priznanju krivice u zamenu za slobodu i odmah napustio Veliku Britaniju

Izvor: K1info/rts.rs

Autor: Simona Stanković

25/06/2024 > 09:04

podeli vest:

Da li je Džulijan Asanž najveći borac za slobodu ili digitalni terorista? Oglasila se i njegova SUPRUGA
Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File


Osnivač Vikiliksa biće saslušan u sredu, u 9 sati po lokalnom vremenu (u utorak, u 23 sata po našem) u okružnom američkom sudu na ostrvu Sajpan na Severnim Marijanskim ostrvima, kada se očekuje da će sklopiti sporazum o priznanju krivice i da će konačno biti na slobodi.

Prema podnescima okružnog suda SAD, Asanž je pristao da prizna krivicu po jednoj tački optužnice za zaveru radi pribavljanja i obelodanjivanja poverljivih dokumenata američke nacionalne odbrane.

Šest stvari koje treba da znate o Džulijanu Asanžu

Jedni ga smatraju najvećim borcem za slobodu, drugi digitalnim teroristom. Šta treba da znamo o čoveku čije se ime se pominje uz svaku priču o uzbunjivačima i opasnostima digitalne komunikacije.

Vikils je na društvenoj mreži Iks potvrdio da je Džulijan Asanž slobodan, te da je napustio zatvor Belmarš, nakon što je  u njemu proveo 1.901 dan, kao i da mu je visoki sud u London odobrio kauciju.

- Ovo je rezultat globalne kampanje koja je obuhvatila lokalne organizatore, aktiviste za slobodu štampe, zakonodavce i lidere iz celog političkog spektra, sve do UN. To je stvorilo prostor za dug period pregovora sa američkim Ministarstvom pravde, a rezultat je sporazum koji još nije formalno finalizovan. Daćemo više informacija u najkraćem mogućem roku - naveo je Vikiliks.

Istakao je će se Asanž posle više od pet godina u ćeliji veličine dva puta tri metra, izolovanoj 23 sata dnevno, uskoro ponovo sastati sa suprugom Stelom Asanž i njihovom decom, koja svog oca poznaju samo iza rešetaka.

- Vikiliks je objavio revolucionarne priče o korupciji i kršenju ljudskih prava, pozivajući moćne na odgovornost za svoje postupke. Kao glavni urednik, Džulijan je skupop platio ove principe, i pravo naroda da zna istinu. Dok se vraća u Australiju, zahvaljujemo se svima koji su bili uz nas, borili se za nas i ostali potpuno posvećeni borbi za njegovu slobodu. Džulijanova sloboda je naša sloboda - zaključuje se u saopštenju.

Foto: Shutterstock

 
Džulijanova sloboda je naša sloboda

Vikiliks je saopštio da je njegov osnivač Džulijan Asanž napustio britanski zatvor i odleteo iz Velike Britanije, nakon što su tužioci u SAD izjavili da bi trebalo ove sedmice da prizna krivicu za kršenje američkog zakona o špijunaži, u sporazumu koji bi mogao da mu omogući da se vrati kući u Australiju.

Američki tužioci naveli su u sudskim dokumentima da je Asanž pristao da prizna krivicu po jednoj tački optužnice za zaveru radi pribavljanja i obelodanjivanja poverljivih dokumenata američke nacionalne odbrane, prema podnescima američkog Okružnog suda za Severna Marijanska ostrva, preneo je Rojters.

Verovatno će mu biti pripisano vreme koje je već odslužio i neće dobiti novu zatvorsku kaznu, navodi Rojters.

Ova mogućnost je prvi put najavljena pre nekoliko meseci, kada je Vol Strit Džornal objavio da bi Asanž mogao da se izjasni krivim za manje težak zločin u zamenu za slobodu, odnosno neizručivanje SAD.

Vikiliks je 2010. objavio stotine hiljada poverljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Vašingtona u Avganistanu i Iraku, što je najveći bezbednosni incident te vrste u američkoj vojnoj istoriji, uz niz diplomatskih depeša.

Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File

 

Asanž je optužen za vreme administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa zbog masovnog objavljivanja tajnih američkih dokumenata, koje je dostavila Čelsi Mening, bivša analitičarka američke vojne obaveštajne službe koja je takođe krivično gonjena po Zakonu o špijunaži.

U više od 700.000 dokumenata bilo je diplomatskih depeša i izveštaja sa bojnog polja, kao što je video snimak iz 2007. na kojem je američki helikopter Apač pucao na osumnjičene pobunjenike u Iraku, i ubio desetak ljudi, uključujući dvoje novinara Rojtersa. Taj video je objavljen 2010.

Saopštenje Vikiliksa povodom oslobađanja Džulijana Asanža

Džulijan Asanž je slobodan. Napustio je zatvor Belmarš ujutru 24. juna, nakon što je u njemu proveo 1901 dan. Visoki sud u Londonu mu je odobrio kauciju i odveden je na aerodrom Stansted tokom popodneva, gde se ukrcao u avion i otišao iz Velike Britanije.

Ovo je rezultat globalne kampanje koja je obuhvatila lokalne organizatore, aktiviste za slobodu štampe, zakonodavce i lidere iz celog političkog spektra, sve do Ujedinjenih nacija. To je stvorilo prostor za dug period pregovora sa američkim Ministarstvom pravde, a rezultat je sporazum koji još nije formalno finalizovan. Daćemo više informacija u najkraćem mogućem roku.

Posle više od pet godina u ćeliji veličine dva puta tri metra, izolovanoj 23 sata dnevno, uskoro će se ponovo sastati sa suprugom Stelom Asanž i njihovom decom, koja svog oca poznaju samo iza rešetaka.

Vikiliks je objavio revolucionarne priče o korupciji i kršenju ljudskih prava, pozivajući moćne na odgovornost za svoje postupke. Kao glavni urednik, Džulijan je skupop platio ove principe, i pravo naroda da zna istinu.

Dok se vraća u Australiju, zahvaljujemo se svima koji su bili uz nas, borili se za nas i ostali potpuno posvećeni borbi za njegovu slobodu.

 

 

Oglasila se i Stela Asanž

Supruga osnivača Vikiliksa Stela Asanž reagovala je na društvenima mrežama na vest je Asanž napustio Veliku Britaniju, zahvalivši svima koji su se godinama borili za slobodu njenog supruga.

- Džulijan je slobodan. Ne mogu rečima izrazim neizmernu zahvalnost - navela je Stela.

 

Ostavite komentar