Zdravlje

NEĆE VAM SE SVIDETI: Saznajte šta može samo jedno pivo da učini vašem organizmu

Važno je razumeti da čak i jedna čaša može imati uticaja na naše zdravlje ako se neadekvatno koristi

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

28/10/2024 > 09:51

podeli vest:

NEĆE VAM SE SVIDETI: Saznajte šta može samo jedno pivo da učini vašem organizmu
Foto: Shutterstock


Ko nije poželeo da se malo opusti i da ne razmišlja o problemima? Vreme je proslava i ono što većina voli jeste koja čaša žestine ili - piva. Međutim, šta se dešava kada popijete čašu piva?

Već sa prvim gutljajem, pivo utiče na vaše telo – ne samo na način na koji razmišljate, već i na to kako se osećate. Pre nego što primetite blagu pripitost, u telu se već oslobađa dopamin, poznat kao „hormon sreće“. Međutim, nije sve tako jednostavno – nivo šećera u krvi može lagano da padne, naročito ako ste pivo popili na prazan stomak.

„Tada se može javiti blaga vrtoglavica, a verovatno ćete češće ići u toalet. To se dešava jer alkohol blokira delovanje antidiuretskih hormona,“ navodi se u istraživanjima. Takođe, efekat jednog piva nije isti kod žena i muškaraca.

„Žene će se više napiti od iste količine alkohola za gotovo 40%, uglavnom zbog različite raspodele vode i masnoća po kilogramu telesne težine,“ piše LADbible.

Psihijatar dr. Danijel Ejmen objasnio je šta se desilo kada su tinejdžeru skenirali mozak pod dejstvom alkohola. „Dečak je pio mnogo, a nakon što je pretrpeo mamurluk, dali smo mu ponovo alkohol i skenirali mu mozak dok je bio pijan. Njegovi prednji režnjevi su praktično 'nestali'.“, rekao je psihijatar.

Foto: Pixabay.com

 

Mnogi možda pomisle da to nije toliko bitno, ali prednji deo mozga zadužen je za važne funkcije poput koncentracije, donošenja odluka, kontrole impulsa, organizacije, planiranja i empatije. „Sve te funkcije su ključne za svakodnevni život,“ dodaje dr. Ejmen.

Kada alkohol utiče na ovaj deo mozga, postaje teže kontrolisati emocije i nagone, što može dovesti do nepromišljenog ponašanja. Zato je važno razumeti da čak i jedno pivo može imati uticaja, posebno ako se konzumira u neadekvatnim uslovima ili učestalo.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar