Lifestyle > ABSOLUTE STIL

Evo kako da SMRŠATE BEZ DIJETE: Otkrivamo 4 načina uz pomoć kojih ćete doći lako do cilja

Jedan od izazova mnogih ljudi koji bi da skinu višak kilograma jeste kako smršati bez dijete

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

05/02/2024 > 19:20

podeli vest:

Evo kako da SMRŠATE BEZ DIJETE: Otkrivamo 4 načina uz pomoć kojih ćete doći lako do cilja
Foto: K1info/Freepik


Kako smršati bez dijete pitanje je koje mnoge „muči“  kada leto zakuca na vrata. Verovatno ste do sada pokušavali da smršate uz razne dijete i uspevali manje ili više, ali postoje načini da to učinimo bez gladovanja. Dovoljno je da promenimo neke stare navike i uvedemo nova pravila u ishrani, pa će kilogrami sami „spadati“.

Kako da smršamo bez dijete pitali smo Ivana Milevića, profesora i ličnog trenera. On nam je otkrio nekoliko praktičnih saveta:

Redovan san 

Spavanje je od vitalnog značaja za održavanje zdrave težine, pravilnu funkciju hormona, mentalnu jasnoću i još mnogo toga. Melatonin je hormon koji se luči iz pinealne žlezde I igra ključnu ulogu u regulaciji ciklusa spavanja I budnosti. Njegova funkcija se povećava u mraku, a smanjuje tokom svetla. Melatonin ima svojstvo antioksidansa I može doprineti opštoj zaštiti od stresa. Porast melatonina često prati pad temperature tela, što je povezano sa pripremom tela za odmor. Zbog svega navedenog, važno je da izbegavamo telefon pred spavanje, zato što telefoni emituju plavo svetlo, koje može poremetiti proizvodnju melatonina. Kortizol, poznatiji kao hormoj stresa ima svoj prirodni dnevni ritam sa vrhuncem proizvodnje ujutru I dobar san omogućava održavanje ovog ritma I sprečava da bude povišen tokom noći - ističe naš sagovornik. 

Spavanje takođe igra ulogu u regulaciji insulina, hormona koji kontroliše nivo šećera u krvi. Nedstatak sna može dovesti do smanjene osetljivosti na insulin. Stvarajte rutine pred
spavanje, koje će vam pomoći da ne koristite telefon.

Unos tečnosti

- Pijte redovno vodu. Hidriranjem podržavate bolje funkcionisanje metabolizma. Ispijanjem vode može smanjiti osećaj gladi. Senzacija gladi I žeđi može biti slična I zato treba preventivno piti vodu. Opšta preporuka je oko 8 čaša vode na dnevnom nivou, ali ne bih se usudio da licitiram,mnogo je faktora od kojih zavisi koliko ćemo vode uneti - kaže Ivan Milević, profesora sporta i ličnog trenera. 

Zato osluškujte svoje telo I vodite računa o njemu.

Balansirana ishrana 

Fokusirajte se na uravnoteženu ishranu, koja podrazumeva nutritivno bogatu hranu.

- To podrazumeva konzumiranje voća,povrća, žitarica, proteina, zdravih masti…Raznovrsnost uključuje raznovrsnu hranu iz svih grupa namirnica, kao što su: ugljeni hidrati, masti, proteini, vitamini I minerali. Ograničite unos prerađene hrane, šećera I zasićenih masti - zaključuje za K1info.rs naš sagovornik. 

Ograničite unos kalorija na način koji je održiv i zdrav.

- Ne morate biti veliki stručnjak da biste kontrolisali porcije i unos kalorija. Ključni concept za smanjenje kilograma je kalorijski deficit  kada se telu obezbedi manje kalorija nego što je potrebno za održavanje trenutne telesne težine. Niskokalorične dijete nisu preporučljive i mogu imati negativne posledice po zdravlje - objašnjava Ivan, profesor sporta i fizičkog vaspitanja. 

Dovedite u ravnotežu privatni i poslovni život. Često je ova relacija okidač za mnoge stresne situacije, koje dugoročno mogu imati
negativne posledice po zdravlje. Upravljanje stresom je važno za održavanje optimalne težine. Tehnike disanja, mogu Vam biti od pomoći.

Trenirajte

- Postavite realne ciljeve za gubitak težine. Gubitak 1 kg nedeljno se smatra održivim. Trenirajte, pronađite svog ličnog trenera koji će odgovarati vašoj energiji i koji će vas na stručan i odgovaran način usmeravati ka vašem cilju - zaključije on. 

Ostavite komentar