Ekonomija

ODLIČNE VESTI ZA PROSVETARE! Predsednik Vučić najavio da će PLATA NAKON POVEĆANJA biti oko 100.000 dinara

Vučić je naveo da su plate tri puta veće u odnosu na proteklu deceniju, te da se rade najveći infrastrukturni projekti do sada

Izvor: K1info

Autor: Kristina Jokić

25/09/2024 > 19:40

podeli vest:

ODLIČNE VESTI ZA PROSVETARE! Predsednik Vučić najavio da će PLATA NAKON POVEĆANJA biti oko 100.000 dinara
Foto: Tanjug printscreen


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će plate prosvetara nakon povećanja iznositi gotovo 100.000 dinara, a da je domaća ekonomija otporna, uprkos ovogodišnjim gubicima u poljoprivredi, koji su nastali usled loših vremenskih uslova.

Vučić je novinarima u Njujorku na pitanje da prokomentariše izjavu Dragana Đilasa u Skupštini Srbije da predsednik nosi farmerke u vrednosti od dve prosečne plate prosvetnih radnika, rekao da ih ne kupuje, ali da se trudi da uvek bude pristojno odeven.

- Sve što imam od garderobe ne vredi dve felne jednog od desetina džipova Dragane Đilasa. Što se tiče plata, da, u njegovo vreme plata prosvetara je bila 30.000 dinara, sada će s povećanjem biti oko 100.000 dinara, mislim 96.000 - 97.000 dinara - rekao je Vučić.

Dodaje i da živi na istom mestu kao pre 10 godina, ali i da se nije obogatio.

- Nemam račune u inostranstvu, osim uobičajenih računa u zemlji, koje prijavljujem redovno i koji stoje na uvid Agenciji za boru protiv korupcije - kazao je predsednik.

Vućić kaže i da kada ne mogu da mu se suprotstave rezultatima, planovima i programima, onda se služe "glupostima".

- Danas je prosečna plata 850 evra. U decembru će biti 900. Sledeće godine sa povećanjem od osam odsto i 12 odsto doće nam i do 960 evra - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, mere fiskalne konsolidacije uništile su domaću ekonomiju 2014. godine.

- Ljudi moraju da razumeju da je ekonomija nešto u čemu politika stvara preduslove. Stvara dobru atmosferu, investicionu klimu - poručio je predsednik.

Vučić je naveo da su plate tri puta veće u odnosu na proteklu deceniju, te da se rade najveći infrastrukturni projekti do sada.

- IT sektor koji nam je nekada bio tri ili dva odsto BDP-a sada ima udeo od 11 odsto. I tu zarađujemo novac i za penzije i za sve drugo što je potrebno - rekao je Vučić novinarima u Njujorku.

Predsednik je zavhvalio i onima koji su njegov govor nazvali "Čat GPT govorom" i rekao da mora sve da ih razočara, jer ga je sam pisao, a uz to je i naglasio da ima odličan tim, koji radi upravo kao računar.

- Hvala mu na tome da je moj mozak na nivou veštačke inteligencije, moram da pohvalim i Tijanu kojoj govorim na srpskom, a Tijana kao GPT prevodi na engleski istog sekunda kao računar. Tako da dobar smo tim za veštačku inteligenciju, dobro nam ide - rekao je predsednik, ogovarajući na pitanje povodom komentara Slobodana Gergijeva koji je njegovo izlaganje na 79. zasedanju Generalne skupštine UN nazvao "Čat GPT govorom" i da je govorio za svoje birače, a ne za međunarodnu zajednicu.

Vučić je dodao da je dobio dva napisana govora i da je onda uzeo i sam napisao i prvi i drugi.

- Ovde u mom kabinetu su i Tatjana Jović i Tijana Vasilijević koji su svedoci da sam ja pisao govor - rekao je predsednik.

BONUS VIDEO

Ostavite komentar