Ekonomija

Vučić: Uz veće japansko prisustvo u Srbiji, nebo je granica! (VIDEO)

Predstavnici japanskih kompanija borave danas i sutra u Srbiji

Izvor: K1info

Autor: Milena Gačević

17/10/2024 > 09:31

podeli vest:

Vučić: Uz veće japansko prisustvo u Srbiji, nebo je granica! (VIDEO)
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Poslovni forum Srbija - Japan: susret sa Japanskom organizacijom za spoljnu trgovinu Džetro (Jetro), na kome učestvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, počeo je u Palati Srbija.  

Na forumu učestvuje više od 100 japanskih kompanija, a učesnicima foruma obratiće se predsednik Vučić, ambasador Japana u Srbiji Akira Imamura i predsednik Japanske organizacije za spoljnu trgovinu Džetro Susumu Kataoke.

Forumu prisustvuju ministri Siniša Mali, Tomislav  Momirović, Dubravka Đedovič Handanović. Jelena Begović, Irena Vujović, Goran Vesić, Dejan Ristić, Aleksandar Martinović, Adrijana Mesarović.

Privrednicima iz Japana obratio se predsednik Vučić.

- Hvala još jednom što ste došli u Srbiju, počastvovani smo i privilegovani što se u Beogradu a ovo je sasvim sigurno najveća japanska delegacija ikad u Srbiji - rekao je Vučić podsetivši da je pre pet i po godina ugostio premijera Šinzo Abea, što mu je, kako je rekao, bila velika čast. Dodao je i da su potom usledile velike japanske investicije poput Tojo tajersa, pa podsetio i na proces odsumporavanja elektrane u Obrenovcu koji će raditi Micubiši.

- Dobili smo kreditni investicioni rejting, a dobićemo ocenu od još dve agencije (Fič i Mudis), poručio je predsednik podsetivši na stabilan kurs dinara u poslednjih 12 godina ali i odnos BDP i javnog duga.

Vučić je uverio potencijalne japanske investitore da će u ovako složenoj geopolitičkoj situaciji Srbija raditi na održavanju mira i stabilnosti što ne znači da podržava svakog. Podsetio je na svoju posetu Japanu i veliko interesovanje za japansku istoriju i geografiju, posebno o ostrvima i bogastvu kulture, moralu, istoriji, posvećenosti radu i napretku.

- Posetio sam Tojotu u bliziji Nagoje, posetio sam Hirošimu..., rekao je Vučić zahvalivši se ambasadoru Imamuri na predanom radu da Japan približi Srbiji. 

- Sebi sam rekao - ovi ljudi su nepobedivi. Mi u Srbiji smo bili frustrirani na neki način što nemamo izlaz na more, sada sam na neki način srećan, oni moraju da rade da bismo napredovali. Uz veće japansko prisustvo, nebo je granica, možemo da ostvarimo sve naše snove. Razgovarao sam sinoć sa Sinišom Malim, imamo u planu tri nova leta, jedan od njih je Tokio. Povezivanje naše zemlje sa Japanom od velikoj je značaja za našu zemlju. Želimo da se osećate kao kod kuće i verujem da nismo kasnili ni dana kada je reč o našim obavezama kada je reč o japanskim kompanijama. Šta god da vam je potrebno, mi ćemo dati sve od sebe da se dokažemo kao pouzdan partner. Kada je reč o Ekspu, ja bih želeo da posetim Osaku. Podržavali smo kandidaturu Osake - kazao je Vučić.

U drugom delu foruma koji počinje u 10.50 časova obratiće se premijer Srbije Miloš Vučević, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, predsednik Japanske organizacije za spoljnu trgovinu Susumu Kataoka i direktor Sektora za međunarodnu saradnju Razvojne agencije Srbije Nikola Janković, najavila je PKS.

Nakon uvodnih izlaganja biće održana panel diskusija "Privredna saradnja između Srbije i Japana: šanse i izazovi" i bilateralni razgovori privrednika. 

Privrednu delegaciju Japana čini 105 članova predstavnika japanskih kompanija iz sektora informacionih tehnologija i digitalizacije, energetike i zaštite životne sredine, automobilske i vazduhoplovne industrije, robotike, biotehnologije, agrotehnologije, turizma, trgovine, usluga i drugih oblasti.

 

Predstavnici  japanskih kompanija boraviće danas i sutra u Beogradu, sa ciljem direktnog istraživanja investicionih mogućnosti u Srbiji, najavila je ranije Japanska poslovna alijansa u Srbiji.

To je nastavak razgovora započetih prilikom posete delegacije Vlade Srbije Japanu u junu ove godine i rezultat je intenziviranja ekonomske saradnje između dve zemlje.

 

Ostavite komentar