Kultura i umetnost > Film/Serija

ODBIO Stenlija Kjubrika: Zašto Arnold ŠVARCENEGER nije prihvatio ULOGU u filmu čuvenog REDITELJA?

Kjubrik je smatrao da je Arnold savršen za ulogu, ali se glumac sa tim nije složio, pa je ona na kraju pripala Adamu Boldvinu

Izvor: K1info

02/10/2023 > 13:23

podeli vest:

ODBIO Stenlija Kjubrika: Zašto Arnold ŠVARCENEGER nije prihvatio ULOGU u filmu čuvenog REDITELJA?
Foto: Youtube PrintScreen/Rotten Tomatoes Classic Trailers


Ako bi se mladom glumcu pružila prilika da radi s imenima kao što su Stenli Kjubrik, Stiven Spilberg, Džejms Kameron, Kristofer Nolan, Denis Vilnev ili Greta Gervig, malo je verovatno da bi odbio takvu priliku.

Međutim, isto se ne može reći za brojne holivudske ikone, s obzirom na to da je gotovo svaki glumac u industriji odbio ponudu koja se dobija jednom u životu.

Jedna od tih ikona je austrijsko-američki glumac Arnold Švarceneger, zvezda mnogih akcionih filmova s kraja 20. veka, uključujući "Predator", "Commando" i "Terminator".

Počevši karijeru kao bodibilder, ekscentrični glumac izgradio je impresivnu filmografiju, sarađujući s brojnim velikim imenima industrije, uključujući Roberta Altmana, Majkla Šulca i Džejmsa Kamerona.

Pošto je osamdesetih godina prošlog veka stekao popularnost, do kraja decenije postao je jednom od najvećih holivudska zvezda, uglavnom zahvaljujući filmovima kao što su "Predator", "Conan", "Terminator" i, donekle, "Twins", u kojem je igrao s Denijem Devitom.

Zahvaljujući ulogama u akcijama i komedijama, Švarceneger je postao istinska zvezda, ali njegova karijera možda je mogla da bude drugačija da je prihvatio ponudu Stenlija Kjubrika.

Reditelj, poznat po tome što je stvorio neke od najizazovnijih i tehnički najnaprednijih filmova svog vremena, želeo je Švarcenegera za film "Full Metal Jacket" iz 1987. godine, koji se bavio Vijetnamskim ratom. Konkretno, Kjubrik je želeo da glumac tumači ekscentričnog i fizički jakog lika po imenu Animal Mother, kojeg je naposletku odigrao Adam Boldvin.

Kjubrik je smatrao da je Arnold savršen za tu ulogu, ali glumac se sa tim nije složio, odbivši ovu priliku i posvetivši se filmovima "Predator" i "The Running Man" iz iste godine. S obzirom na to da je Boldvin imao znatno više glumačkog iskustva od Švarcenegera, čini se da je ova odluka bila ispravna.

"Full Metal Jacket" jedan je od najkontroverznijih Kjubrikovih filmova, donoseći kritiku Vijetnamskog rata na neobičan način. Film je podeljen u dva dela, a prva polovina prati redova Džokera (Metju Modin) i redova Pajla (Vinsent Donofrio), regrute koji prolaze težak osnovni trening, dok druga polovina filma prikazuje dvojac u samom srcu rata, dok se suočavaju sa strahotama stvarnog sukoba.

Iako se smatra jednim od najslabijih Kjubrikovih filmova, u filmografiji prepunoj izuzetnih ostvarenja, "Full Metal Jacket" ipak ostaje jedan od najboljih filmova o Vijetnamskom ratu. Pored Kjubrikovog dela, drugi klasici žanra uključuju "Platoon" Olivera Stouna, "Apocalypse Now" Frensisa Forda Kopole, "The Deer Hunter" Majkla Ćimina i "Good Morning, Vietnam" Berija Levinsona.

Ostavite komentar