Slobodno vreme > Gurmanlook

DIRNULI U SVETINJU: Italijani zvanično PROMENILI ORIGINALNI RECEPT za bolonjeze

Originalni recept za bolonjeze sos je zvanično izmenjen od strane Italijanske akademije kulinarstva

Izvor: K1info/Jutarnji.hr

27/04/2023 > 22:29

podeli vest:

DIRNULI U SVETINJU: Italijani zvanično PROMENILI ORIGINALNI RECEPT za bolonjeze
Foto: Pixabay.com


Tradicionalni recept za bolonjeze sos se promenio.

Ne radi se o bizarnim promenama koje su doneli recepti na društvenim mrežama ili visokopozicionirani kuvari koji se prave važni.

Originalni recept za bolonjeze sos je zvanično izmenjen od strane Italijanske akademije kulinarstva, koja je smatrala da je potrebno prilagoditi ga navikama potrošnje današnjih porodica, a ažurirani recept je predat Bolonjskoj privrednoj komori ovih dana.

 

Evo novog zvaničnog recepta za bolonjeze.

PORCIJE: 6

SASTOJCI:

400g mlevene junetine

150g iseckane slanine (sveža svinjska panceta slanina)

1/2 glavice crnog luka

1 šargarepa

1 stabljika celera

1/2 šolje crvenog ili belog vina

1 šolja pelata (ili paradajz pirea)

1 kašika paradajz koncentrata

1/2 šolje punomasnog mleka (opciono)

pileći ili povrtni bujon (ili kocka za supu)

3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja

so i biber po ukusu

Foto: Pixabay.com

 

PRIPREMA:

U kvalitetnom tiganju koji je nelepljiv, ili u loncu od aluminijuma ili emajla, prečnika 23-28cm, rastopite mlevenu ili iseckanu slaninu sa 3 kašike ulja.

Zatim, dodajte sitno iseckane začine (ne koristite mikser) i polako dinstajte na srednjoj temperaturi, uvek mešajući drvenom kašikom (crni luk ne sme da dobije ukus zagorelog).

Povećajte temperaturu i dodajte mleveno meso i, dok ga još uvek dobro mešate, kuvajte ga oko deset minuta dok se ne "zapeni".

Ulijte vino i pustite da ispari i potpuno se povuče, dok ne prestane da se oseća, a zatim dodajte koncentrat paradajza i pelat.

Nastavite da dobro mešate, ulijte šolju ključalog bujona (ali možete koristiti i običnu vodu) i kuvajte polako, poklopljeno, oko 2 sata (čak i 3 sata, u zavisnosti od ukusa i vrste mesa koje se koristi), dodajući po potrebi vruć bujon.

Na polovini kuvanja, prema preporučenoj staroj tradiciji, može se dodati mleko, koje treba da se skroz da ispari.

Kada je sos gotov, dodajte so i biber.

 

Ostavite komentar