Slobodno vreme > Gurmanlook

PITA OD MESA: Uvijača, ona prava, kakvu su naše staramajke spremale

Omiljeni specijalitet koji se često nalazi na trpezama širom Balkana

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

27/10/2024 > 10:00

podeli vest:

PITA OD MESA: Uvijača, ona prava, kakvu su naše staramajke spremale
Foto: Freepik.com


Pita od mesa, poznata i kao mesna pita uvijača, je omiljeni specijalitet koji se često nalazi na trpezama širom Balkana. Zato je najviše volimo, jer vraća u korene, vraća na detinjstvo, mir i lepotu…

Njena karakteristična tekstura i bogat, sočan fil čine je idealnim izborom za porodične obroke i svečane prilike.

U ovom članku, otkrijte korak po korak recept za pripremu ove ukusne pite.

Foto: Freepik.com

 

Sastojci:
Testo:

500 g tankih kora za pitu (kupovne ili domaće)

Fil:

500 g mlevenog mesa (junetina, svinjetina ili mešavina)
2 velika crna luka, sitno seckana
2 čena belog luka, sitno seckana
2 kašike ulja
So i biber po ukusu
1 kašičica mlevene paprike
1 jaje
100 ml jogurta ili kisele pavlake

Premaz:

100 ml ulja
100 ml mineralne vode
1 jaje

Priprema:
Priprema fila:

Prženje mesa: U velikom tiganju zagrejte ulje na srednjoj vatri. Dodajte sitno seckani crni luk i pržite dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i pržite još minut.
Dodavanje mesa: Dodajte mleveno meso u tiganj i pržite dok ne postane zlatno smeđe i dok ne ispari sva tečnost.
Začinjavanje: Dodajte so, biber i mlevenu papriku. Dobro promešajte i ostavite da se krčka još nekoliko minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi.
Dodavanje jajeta i jogurta: U ohlađenu smesu dodajte jaje i jogurt ili kiselu pavlaku. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine.

Priprema premazne smese:

U posudi pomešajte ulje, mineralnu vodu i jedno jaje. Dobro umutite da se sve sjedini.

Uvijanje pite:

Priprema kora: Na radnoj površini raširite jednu koru. Premažite je premaznom smesom. Preko nje stavite drugu koru i ponovo premažite.
Dodavanje fila: Na jedan kraj kora stavite pripremljeni fil u tankom sloju.
Uvijanje: Počnite da uvijate kore sa filom u rolnu, pažljivo ih motajući kako bi se fil ravnomerno rasporedio. Kada ste završili sa uvijanjem, stavite rolnu u podmazanu tepsiju.
Ponavljanje procesa: Ponavljajte postupak sa preostalim korama i filom dok ne potrošite sve sastojke.

Pečenje:

Premazivanje: Premažite sve rolne premaznom smesom kako bi pita dobila lepu zlatno-smeđu boju tokom pečenja.
Pečenje: Zagrejte rernu na 180°C. Pecite pitu oko 40-45 minuta, ili dok ne postane hrskava i zlatno-smeđa.
Hlađenje: Kada je pita gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre sečenja i serviranja.

Saveti za savršenu pitu:

Kvalitet kora: Ako koristite kupovne kore, birajte one koje su tanke i sveže. Domaće kore će dodatno poboljšati ukus pite.
Meso: Kombinacija junetine i svinjetine daje najbolji ukus, ali možete koristiti i drugo meso po vašem izboru.
Dodaci: Za dodatni ukus, možete dodati seckani peršun, rendani sir ili čak malo rendane šargarepe u fil.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar