Mmm, to je mezetluk! Predlozi PREDJELA koji će oduševiti vaše goste
Sezona slava lagano počinje, zato na vreme osmislite šta ćete pripremiti
23.10.2024
GurmanlookOmiljeni specijalitet koji se često nalazi na trpezama širom Balkana
podeli vest:
Pita od mesa, poznata i kao mesna pita uvijača, je omiljeni specijalitet koji se često nalazi na trpezama širom Balkana. Zato je najviše volimo, jer vraća u korene, vraća na detinjstvo, mir i lepotu…
Njena karakteristična tekstura i bogat, sočan fil čine je idealnim izborom za porodične obroke i svečane prilike.
U ovom članku, otkrijte korak po korak recept za pripremu ove ukusne pite.
Foto: Freepik.com
Sastojci:
Testo:
500 g tankih kora za pitu (kupovne ili domaće)
Fil:
500 g mlevenog mesa (junetina, svinjetina ili mešavina)
2 velika crna luka, sitno seckana
2 čena belog luka, sitno seckana
2 kašike ulja
So i biber po ukusu
1 kašičica mlevene paprike
1 jaje
100 ml jogurta ili kisele pavlake
Premaz:
100 ml ulja
100 ml mineralne vode
1 jaje
Priprema:
Priprema fila:
Prženje mesa: U velikom tiganju zagrejte ulje na srednjoj vatri. Dodajte sitno seckani crni luk i pržite dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i pržite još minut.
Dodavanje mesa: Dodajte mleveno meso u tiganj i pržite dok ne postane zlatno smeđe i dok ne ispari sva tečnost.
Začinjavanje: Dodajte so, biber i mlevenu papriku. Dobro promešajte i ostavite da se krčka još nekoliko minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi.
Dodavanje jajeta i jogurta: U ohlađenu smesu dodajte jaje i jogurt ili kiselu pavlaku. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine.
Priprema premazne smese:
U posudi pomešajte ulje, mineralnu vodu i jedno jaje. Dobro umutite da se sve sjedini.
Sezona slava lagano počinje, zato na vreme osmislite šta ćete pripremiti
23.10.2024
GurmanlookNemojte ga bacati, jer od njega možete napraviti sasvim novo i preukusno jelo ili predjelo
21.10.2024
GurmanlookUvijanje pite:
Priprema kora: Na radnoj površini raširite jednu koru. Premažite je premaznom smesom. Preko nje stavite drugu koru i ponovo premažite.
Dodavanje fila: Na jedan kraj kora stavite pripremljeni fil u tankom sloju.
Uvijanje: Počnite da uvijate kore sa filom u rolnu, pažljivo ih motajući kako bi se fil ravnomerno rasporedio. Kada ste završili sa uvijanjem, stavite rolnu u podmazanu tepsiju.
Ponavljanje procesa: Ponavljajte postupak sa preostalim korama i filom dok ne potrošite sve sastojke.
Pečenje:
Premazivanje: Premažite sve rolne premaznom smesom kako bi pita dobila lepu zlatno-smeđu boju tokom pečenja.
Pečenje: Zagrejte rernu na 180°C. Pecite pitu oko 40-45 minuta, ili dok ne postane hrskava i zlatno-smeđa.
Hlađenje: Kada je pita gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre sečenja i serviranja.
Klasično jelo koje nikada ne izlazi iz mode, ali pravi izazov je postići onu savršenu hrskavost
21.10.2024
GurmanlookMiris i ukus koji osvaja, vraća u detinjstvo a sladi dušu...
18.10.2024
GurmanlookSaveti za savršenu pitu:
Kvalitet kora: Ako koristite kupovne kore, birajte one koje su tanke i sveže. Domaće kore će dodatno poboljšati ukus pite.
Meso: Kombinacija junetine i svinjetine daje najbolji ukus, ali možete koristiti i drugo meso po vašem izboru.
Dodaci: Za dodatni ukus, možete dodati seckani peršun, rendani sir ili čak malo rendane šargarepe u fil.
BONUS VIDEO:
Ukoliko ne znate šta biste spremili, evo sjajnog predloga za jelo koje ne ostavlja nikoga ravnodušnim
18.10.2024
GurmanlookNaša tradicionalna kuhinja itekako ima šta da ponudi ljubiteljima slatkiša
17.10.2024
GurmanlookNekoliko jednostavnih trikova i saveta učiniće vas majstorom u kuhinji
17.10.2024
GurmanlookJedna se ne uzima, dve najmanje, a sa trećom je pravi merak i uživanje u slasti testa
16.10.2024
Gurmanlook
Ostavite komentar