Slobodno vreme > Gurmanlook

BEĆARSKI SATARAŠ: Kako spremiti ovo starinsko jelo koje miriše na tradiciju

Može biti poslužen kao prilog, glavno jelo ili dodatak uz meso i pirinač

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

24/10/2024 > 07:26

podeli vest:

BEĆARSKI SATARAŠ: Kako spremiti ovo starinsko jelo koje miriše na tradiciju
Foto: Freepik.com


Ako tražite jednostavno jelo puno boja, mirisa i ukusa, sataraš, poznat i kao bećarac, pravi je izbor. Ova povrtna poslastica potiče iz domaće kuhinje i vekovima se prenosi s kolena na koleno, jer je pravi primer kako obični sastojci mogu stvoriti nešto posebno.

Uz paradajz, papriku i luk, sataraš se jednostavno priprema, a može biti poslužen kao prilog, glavno jelo ili dodatak uz meso i pirinač.

Priprema:

Osnova jela su luk, paprika i paradajz, koji se prže na blagoj vatri. Obično se koristi crni ili ljubičasti luk, dok je najbolje da paprike budu babure ili roge zbog slatkoće i mesnatosti.
Zlatni trik je postepeno dodavanje povrća – prvo luk dok ne omekša i postane staklast, zatim paprika, a tek na kraju paradajz. Tako se postiže bogat i slojevit ukus.
Začini su jednostavni – so, biber i po želji malo aleve paprike za boju i pikantnost. Neki dodaju i beli luk za jaču aromu ili sveži peršun za osveženje.
Gustoća: Sataraš ne sme biti ni previše redak ni suv – cilj je dobiti kremastu strukturu, zato se povrće kuva dok sok od paradajza lagano ne ispari.

Bećarac za svaku priliku

Ovo jelo ne poznaje sezonske barijere. Lagan je leti, kada se pravi od svežih sastojaka, ali je popularan i zimi, kada se zamrznuti paradajz ili paprika savršeno uklapaju. Može se jesti topao, uz sveži hleb, ili hladan, kao dodatak uz sir i pršutu.

Saveti za savršeni ukus:

Dodajte jaje: Na kraju kuvanja, umućeno jaje može dati dodatnu kremastost i bogatiju teksturu.
Varijacije: Uz pirinač ili testeninu, sataraš može postati kompletan obrok. Takođe se odlično slaže uz pečenu kobasicu ili ćevape.
Priprema unapred: Sataraš se odlično čuva u frižideru i podgrevan je možda čak i ukusniji nego sveže pripremljen.

Bećarski šarm

Sataraš je jelo koje odiše domaćom atmosferom i jednostavnošću, ali nosi i duh bećarskog šarma – brz, lagan, a neverovatno ukusan. Uz nekoliko osnovnih sastojaka i malo truda, na stolu ćete imati obrok koji podseća na bakinu kuhinju i vraća mirise detinjstva.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar