Slobodno vreme > Gurmanlook

TVRDE GALETE moje bake, pamte se po mirisu i ukusu!

Ako ste odrastali na Balkanu, sigurno se sećate onih starih, tvrdih galeta

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

24/10/2024 > 07:40

podeli vest:

TVRDE GALETE moje bake, pamte se po mirisu i ukusu!
Foto: Privatna arhiva


Galete su jedno od onih jela koje nas vraća u detinjstvo i podseća na bake koje su ih pravile za posebne prilike.

Nekada su se pekle na starim, teškim metalnim galetarama, a danas ima toliko različitih uređaja za pravljenje ovog kolača. 

Ako želite da napravite prave tvrde galete, koje su spolja hrskave, a iznutra mirisne i pune ukusa, evo detaljnog recepta i nekoliko saveta za savršenu pripremu.

 

 

Potrebni sastojci

5 jaja
250 g šećera
250 g masti (može i puter, ali mast daje posebnu teksturu)
500 g brašna
1 vanilin šećer
1 kašičica praška za pecivo
Prstohvat soli

Priprema – korak po korak

Umutite jaja sa šećerom dok masa ne postane svetla i penasta. Ovo je ključno za dobijanje laganih galeta koje će biti dovoljno tvrde, ali ne suve.
Dodajte mast: Mast (ili puter) treba da bude omekšan na sobnoj temperaturi. Polako ga dodajte u smesu s jajima i šećerom, mešajući dok se sve lepo ne sjedini.
Pomešajte suve sastojke: U posebnoj činiji sjedinite brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i prstohvat soli. Postepeno ih dodajte u smesu od jaja i masti. Mesite dok ne dobijete glatko testo koje nije previše mekano. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna.
Zagrejte modlu: Tradicionalne galetare se postavljaju na šporet, ali moderne električne verzije rade posao jednako dobro. Važno je da uređaj bude dobro zagrejan pre pečenja.
Oblikovanje galeta: Od pripremljenog testa pravite manje kuglice i stavljajte ih u galetaru. Lagano pritisnite i pecite oko 1-2 minuta dok ne dobiju zlatno-braon boju. Galete treba da budu tanke i hrskave, ali pazite da ne zagore.

Saveti za uspeh

Ne štedite na masti: Mast doprinosi hrskavosti, a galete duže ostaju sveže i ukusne.
Čuvanje galeta: Gotove galete najbolje je čuvati u limenim kutijama – na taj način zadržaće hrskavost nedeljama.
Začini po želji: U testo možete dodati koricu limuna ili cimet za dodatnu aromu.

Savršene za svaku priliku

Galete su univerzalna poslastica – podjednako dobre uz jutarnju kafu, popodnevni čaj ili kao brza užina za decu. Domaćice ih često pripremaju unapred za praznike, slave i okupljanja jer dugo mogu da stoje, a uvek su podjednako ukusne.

Bilo da ih pečete na tradicionalan način ili se služite modernom galetarom, galete su ukusan podsetnik na jednostavne užitke iz detinjstva.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar