Slobodno vreme > Gurmanlook

Supa od PILEĆIH NOGICA je puna KOLAGENA, dajemo vam proverenu bakinu recepturu

Bez obzira na to da li ih volite jesti, od njih se može napraviti supa koja savršeno prija

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

28/10/2024 > 08:45

podeli vest:

Supa od PILEĆIH NOGICA je puna KOLAGENA, dajemo vam proverenu bakinu recepturu
Foto: Shutterstock


Iako kod nas nisu baš popularne, pileće nogice su u mnogim delovima sveta prava delikatesa. Osim što su odlična osnova za ukusne i hranljive supe, pomažu očuvanju zdravlja i prijatno greju telo u hladnijim danima.

Pileće nogice se sastoje od kože i tetiva, a njihovim dugim kuvanjem nastaje bogata, želatinasta supa. Ovakav temeljac može se koristiti za pripremu različitih jela – od variva i rižota do umaka.

Kada kuvamo pileću supu, obično biramo druge delove mesa ili kosti, ali prava esencija ukusa krije se upravo u pilećim nogicama.

Zašto su pileće nogice dobre za zdravlje?

Ove nogice su bogate kolagenom, važnim proteinom koji održava strukturu kože, kostiju, zglobova i vezivnog tkiva. Bez obzira na to da li ih volite jesti, od njih se može napraviti supa koja savršeno prija u hladnim danima.

Foto: Freepik.com

 

Recept za supu od pilećih nogica

Sastojci:

1 kg pilećih nogica
2 litra vode
Povrće po želji (šargarepa, celerov koren, peršun, crni i beli luk, kelj…).
So, biber, mešavina začina
Domaći rezanci ili neka druga testenina

Priprema:

Pileće nogice dobro očistite i skratite nokte. Očistite i pripremite povrće.
Stavite nogice, povrće i začine u veliki lonac sa hladnom vodom.
Kuvajte na jakoj vatri dok voda ne proključa. Tokom kuvanja će se pojaviti penušav sloj koji treba skinuti da bi supa ostala bistra.
Kada voda proključa, smanjite vatru na minimum i poklopite lonac kako voda ne bi isparila.
Kuvajte na laganoj vatri oko tri sata.
Nakon kuvanja, procedite supu, a rezance ili knedle kuvajte posebno i dodajte pred serviranje. Povrće možete iseći i vratiti u supu ili ga poslužiti sa strane.
Dodatno začinite po ukusu.

Savet:
Ako ne planirate odmah pojesti svu supu, možete je zamrznuti i koristiti kao dodatak drugim jelima. Na taj način ćete uvek imati spreman ukusan temeljac za variva ili sosove.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar