Slobodno vreme > Gurmanlook

Grčki ZAPEČENI PASULJ: Ukusi Mediterana na vašem stolu

Idealno gurmansko jelo za nešto hladnije dane

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

25/10/2024 > 07:00

podeli vest:

Grčki ZAPEČENI PASULJ: Ukusi Mediterana na vašem stolu
Foto: Freepik.com


Kada tražite jednostavan, a hranljiv obrok, grčki zapečeni pasulj je pravi izbor. Ovo jelo spaja bogatstvo ukusa mediteranskih začina i svežinu zeleniša, a priprema je iznenađujuće brza.

Idealno jelo za hladnije dane, jer pasulj, u kombinaciji sa cimetom, paradajzom i ljutom papričicom, biće zaista pravi, bogati mediteranski obrok koji će prijati i telu i duši.

Sledi recept koji možete lako pripremiti kod kuće.

Sastojci:

2 kašike maslinovog ulja

½ crvenog luka, tanko isečenog
400 g seckanog paradajza (svežeg ili iz konzerve)
1 kašika meda
1 mala crvena ljuta papričica, očišćena i sitno iseckana
1 kašičica mlevenog cimeta
½ kašičice paprike
1 kašičica sušenog origana
400 g kuvanog pasulja (iz konzerve ili domaći)
150 g blitve ili spanaća, grubo iseckanog
10 g svežeg peršuna, sitno iseckanog

Priprema:

Zagrejte rernu na 200°C (ili 180°C ako koristite ventilator).
U vatrostalnoj posudi ili tiganju koji može da ide u rernu, zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri.
Dodajte isečeni crveni luk, posolite i pobiberite po ukusu. Pržite ga 2-3 minuta dok ne omekša i zamiriše.
Dodajte paradajz, med, ljutu papriku, cimet, papriku i origano. Kuvajte nekoliko minuta dok se ukusi ne sjedine i sos ne postane gust.
Umešajte pasulj i blitvu ili spanać. Sve zajedno lagano promešajte kako bi se sastojci dobro spojili.
Stavite posudu u rernu i pecite 20 minuta, dok se na površini ne formira blaga zlatna korica.
Nakon pečenja, pospite svežim peršunom i odmah poslužite.

Saveti za serviranje:

Ovo jelo je savršeno kao glavni obrok uz parče hrskavog hleba ili kao prilog uz ribu ili piletinu. Za puniji mediteranski doživljaj, dodajte nekoliko maslina i malo feta sira sa strane.

Zapečeni pasulj na grčki način je ne samo ukusan, već i hranljiv obrok koji se lako priprema. Aromatični začini i jednostavni sastojci čine ga pravim izborom za ručak ili večeru, a zahvaljujući brzoj pripremi možete ga poslužiti i kada nemate mnogo vremena za kuvanje.

BONUS VIDEO:

 

 

Ostavite komentar