Slobodno vreme > Gurmanlook

ODUŠEVITE GOSTE! Ideje za posne salate koje će se prepričavati

Uživajte u pripremi i konzumiranju!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

06/11/2024 > 15:00

podeli vest:

ODUŠEVITE GOSTE! Ideje za posne salate koje će se prepričavati
Foto: Youtube PrintScreen/Essen Kochensen Kochen


Uskoro nam dolazi velika posna slava Mitrovdan i ono što pored ribe kao glavnog jela posebno volimo jesu salate. Danas vam dajemo ideje koje to sve posne salate možete da spremite i da ulepšate prazničnu trpezu.

Posna salata od pečenih paprika i patlidžana

Sastojci:

2 crvene paprike
2 žute paprike
2 patlidžana
Maslinovo ulje
So i biber po ukusu
Beli luk (opciono)
Peršun (za dekoraciju)

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni Celzijusa.

Paprike i patlidžane operite i stavite na pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite ih u rerni oko 25-30 minuta ili dok ne omekšaju i ne dobiju smeđu koru.
Izvadite ih, ostavite da se ohlade, zatim oljuštite paprike i patlidžane, iseckajte ih na komade.
Stavite ih u posudu, dodajte maslinovo ulje, so, biber, iseckani beli luk (opciono) i dobro promešajte.
Poslužite salatu hladnu, posutu iseckanim peršunom.

Posna salata od brokolija

Foto: Freepik.com

 

Sastojci:

1 glavica brokolija, iseckana na cvetove
1 crveni luk, sitno iseckan
1 šolja suvih brusnica
1/2 šolje iseckanih badema
3 kašike maslinovog ulja
Sok od pola limuna
So i biber po ukusu

Priprema:

Skuvajte brokoli u slanoj vodi oko 3-4 minuta, ocedite i ostavite da se ohladi.
U velikoj posudi pomešajte brokoli, crveni luk, suve brusnice i bademe.
Napravite preliv od maslinovog ulja, soka od limuna, soli i bibera.
Preliv prelijte preko salate, dobro promešajte i stavite u frižider da se ohladi pre služenja.

Posna salata od kvinoje

Sastojci:

1 šolja kvinoje
2 šolje vode
1 krastavac, isečen na kockice
1 crvena paprika, isečena na kockice
1 šolja iseckanog peršuna
1/4 šolje maslinovog ulja
Sok od 1 limuna
So i biber po ukusu

Priprema:

Operite kvinoju pod mlazom vode. Stavite je u šerpu sa vodom i pustite da provri. Smanjite vatru i kuvajte oko 15 minuta dok ne upije vodu.
Ohladite kvinoju.
U velikoj posudi pomešajte kvinoju, krastavac, papriku i peršun.
Napravite preliv od maslinovog ulja, soka od limuna, soli i bibera.
Prelijte preko salate, dobro promešajte i ostavite da se ohladi pre služenja.

Posna “Mimoza” salata od krompira

Foto: Youtube PrintScreen/Essen Kochensen Kochen

 

Sastojci:

5-6 srednjih krompira, skuvanih u ljusci, oljuštenih i ohlađenih
3 šargarepe, skuvane i ohlađene
1 luk, sitno iseckan
1 konzerva tunjevine u sopstvenom soku (posoljena)
4 kašike majoneza (posne verzije)
So i biber po ukusu
Mlevena crvena paprika za dekoraciju

Priprema:

Kuvane i ohlađene krompire i šargarepe izrendajte na krupnije rende.
Dodajte sitno seckani luk.
Tunjevinu dobro ocedite od suvišne tečnosti i dodajte u posudu sa krompirom, šargarepom i lukom.
Dodajte majonez (posnu verziju), so i biber, pa sve dobro izmešajte.
Salatu slažite sloj po sloj u posudi za posluživanje, tako da redom stavljate rendani krompir, zatim rendanu šargarepu i tunjevinu, dok ne potrošite sve sastojke.
Završite slojem rendanog krompira i pospite mlevenom crvenom paprikom za dekoraciju.
Ostavite salatu da odstoji u frižideru najmanje sat vremena pre služenja kako bi se ukusi proželi.

Alternativno, evo i recepta za posnu salatu od tunjevine:

Posna salata od tunjevine

Sastojci:

2 konzerve tunjevine u sopstvenom soku (posoljene)
2 kisela krastavčića, sitno iseckana
1 crvena paprika, sitno iseckana
1/2 crvenog luka, sitno iseckanog
4 kašike maslinovog ulja
Sok od 1 limuna
So i biber po ukusu
Sveži peršun za dekoraciju

Priprema:

Tunjevinu dobro ocedite od suvišne tečnosti i stavite je u posudu.
Dodajte iseckane kiseli krastavčići, crvenu papriku i crveni luk.
Prelite maslinovim uljem i sokom od limuna, dodajte so i biber po ukusu, pa sve dobro promešajte.
Ostavite salatu da odstoji u frižideru oko 30 minuta kako bi se ukusi sjedinili.
Pre služenja, pospite salatu iseckanim peršunom za dekoraciju.

Salata od praziluka

Sastojci:

2-3 stabljike praziluka
1 limun (sok)
2 kašike maslinovog ulja
So i biber po ukusu
Listići peršuna za dekoraciju (opciono)

Priprema:

Operite praziluk pa ga iseckajte na tanke kolutove ili sitno iseckajte, zavisno od željene teksture salate.
U posudi za salatu ili dubokoj činiji, stavite iseckani praziluk.
Pomešajte sok od limuna i maslinovo ulje. Dodajte so i biber po ukusu.
Prelijte ovom mešavinom praziluk i sve dobro promešajte.
Ako želite, pospite listićima peršuna pre posluživanja za dodatnu dekoraciju.

Foto: Freepik.com

 

Salata od rendane rotkve

Sastojci:

4-5 srednjih rotkvi
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika belog vinskog sirćeta (ili limunov sok)
So i biber po ukusu
Sezonsko zelenilo za dekoraciju (npr. peršun ili korijander)

Priprema:

Oprati rotkve, oguliti ih i zatim ih rendati ili iseckati na tanke trake.
U činiji, kombinovati rendanu rotkvu, maslinovo ulje i belo vinsko sirće (ili limunov sok). Promešati.
Dodati so i biber po ukusu, pa ponovo promešati.
Ostaviti salatu da odstoji oko 10-15 minuta kako bi se ukusi sjedinili.
Pre posluživanja, po želji dodajte malo sezonskog zelenila kao dekoraciju.

Ova salata je osvežavajuća i puna ukusa, idealna kao lagani prilog ili osveženje uz glavno jelo. Uživajte u pripremi i konzumiranju!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar