KUVANO ŽITO ILI PANAIJA: Recept kao iz mamine kuhinje
Žito, kao simbol večnog života i nade, priprema se sa posebnom pažnjom i ljubavlju
pre 4 sata
GurmanlookUživajte u pripremi i konzumiranju!
podeli vest:
Uskoro nam dolazi velika posna slava Mitrovdan i ono što pored ribe kao glavnog jela posebno volimo jesu salate. Danas vam dajemo ideje koje to sve posne salate možete da spremite i da ulepšate prazničnu trpezu.
Posna salata od pečenih paprika i patlidžana
Sastojci:
2 crvene paprike
2 žute paprike
2 patlidžana
Maslinovo ulje
So i biber po ukusu
Beli luk (opciono)
Peršun (za dekoraciju)
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni Celzijusa.
Paprike i patlidžane operite i stavite na pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite ih u rerni oko 25-30 minuta ili dok ne omekšaju i ne dobiju smeđu koru.
Izvadite ih, ostavite da se ohlade, zatim oljuštite paprike i patlidžane, iseckajte ih na komade.
Stavite ih u posudu, dodajte maslinovo ulje, so, biber, iseckani beli luk (opciono) i dobro promešajte.
Poslužite salatu hladnu, posutu iseckanim peršunom.
Posna salata od brokolija
Sastojci:
1 glavica brokolija, iseckana na cvetove
1 crveni luk, sitno iseckan
1 šolja suvih brusnica
1/2 šolje iseckanih badema
3 kašike maslinovog ulja
Sok od pola limuna
So i biber po ukusu
Priprema:
Skuvajte brokoli u slanoj vodi oko 3-4 minuta, ocedite i ostavite da se ohladi.
U velikoj posudi pomešajte brokoli, crveni luk, suve brusnice i bademe.
Napravite preliv od maslinovog ulja, soka od limuna, soli i bibera.
Preliv prelijte preko salate, dobro promešajte i stavite u frižider da se ohladi pre služenja.
Posna salata od kvinoje
Sastojci:
1 šolja kvinoje
2 šolje vode
1 krastavac, isečen na kockice
1 crvena paprika, isečena na kockice
1 šolja iseckanog peršuna
1/4 šolje maslinovog ulja
Sok od 1 limuna
So i biber po ukusu
Priprema:
Operite kvinoju pod mlazom vode. Stavite je u šerpu sa vodom i pustite da provri. Smanjite vatru i kuvajte oko 15 minuta dok ne upije vodu.
Ohladite kvinoju.
U velikoj posudi pomešajte kvinoju, krastavac, papriku i peršun.
Napravite preliv od maslinovog ulja, soka od limuna, soli i bibera.
Prelijte preko salate, dobro promešajte i ostavite da se ohladi pre služenja.
Posna “Mimoza” salata od krompira
Sastojci:
5-6 srednjih krompira, skuvanih u ljusci, oljuštenih i ohlađenih
3 šargarepe, skuvane i ohlađene
1 luk, sitno iseckan
1 konzerva tunjevine u sopstvenom soku (posoljena)
4 kašike majoneza (posne verzije)
So i biber po ukusu
Mlevena crvena paprika za dekoraciju
Priprema:
Kuvane i ohlađene krompire i šargarepe izrendajte na krupnije rende.
Dodajte sitno seckani luk.
Tunjevinu dobro ocedite od suvišne tečnosti i dodajte u posudu sa krompirom, šargarepom i lukom.
Dodajte majonez (posnu verziju), so i biber, pa sve dobro izmešajte.
Salatu slažite sloj po sloj u posudi za posluživanje, tako da redom stavljate rendani krompir, zatim rendanu šargarepu i tunjevinu, dok ne potrošite sve sastojke.
Završite slojem rendanog krompira i pospite mlevenom crvenom paprikom za dekoraciju.
Ostavite salatu da odstoji u frižideru najmanje sat vremena pre služenja kako bi se ukusi proželi.
Žito, kao simbol večnog života i nade, priprema se sa posebnom pažnjom i ljubavlju
pre 4 sata
GurmanlookJednostavan recept za rolat ne zahteva puno vremena, a rezultat je predivno dekorativan i ukusan
pre 7 sati
GurmanlookAlternativno, evo i recepta za posnu salatu od tunjevine:
Posna salata od tunjevine
Sastojci:
2 konzerve tunjevine u sopstvenom soku (posoljene)
2 kisela krastavčića, sitno iseckana
1 crvena paprika, sitno iseckana
1/2 crvenog luka, sitno iseckanog
4 kašike maslinovog ulja
Sok od 1 limuna
So i biber po ukusu
Sveži peršun za dekoraciju
Priprema:
Tunjevinu dobro ocedite od suvišne tečnosti i stavite je u posudu.
Dodajte iseckane kiseli krastavčići, crvenu papriku i crveni luk.
Prelite maslinovim uljem i sokom od limuna, dodajte so i biber po ukusu, pa sve dobro promešajte.
Ostavite salatu da odstoji u frižideru oko 30 minuta kako bi se ukusi sjedinili.
Pre služenja, pospite salatu iseckanim peršunom za dekoraciju.
Salata od praziluka
Sastojci:
2-3 stabljike praziluka
1 limun (sok)
2 kašike maslinovog ulja
So i biber po ukusu
Listići peršuna za dekoraciju (opciono)
Priprema:
Operite praziluk pa ga iseckajte na tanke kolutove ili sitno iseckajte, zavisno od željene teksture salate.
U posudi za salatu ili dubokoj činiji, stavite iseckani praziluk.
Pomešajte sok od limuna i maslinovo ulje. Dodajte so i biber po ukusu.
Prelijte ovom mešavinom praziluk i sve dobro promešajte.
Ako želite, pospite listićima peršuna pre posluživanja za dodatnu dekoraciju.
Salata od rendane rotkve
Sastojci:
4-5 srednjih rotkvi
2 kašike maslinovog ulja
1 kašika belog vinskog sirćeta (ili limunov sok)
So i biber po ukusu
Sezonsko zelenilo za dekoraciju (npr. peršun ili korijander)
Priprema:
Oprati rotkve, oguliti ih i zatim ih rendati ili iseckati na tanke trake.
U činiji, kombinovati rendanu rotkvu, maslinovo ulje i belo vinsko sirće (ili limunov sok). Promešati.
Dodati so i biber po ukusu, pa ponovo promešati.
Ostaviti salatu da odstoji oko 10-15 minuta kako bi se ukusi sjedinili.
Pre posluživanja, po želji dodajte malo sezonskog zelenila kao dekoraciju.
Ova salata je osvežavajuća i puna ukusa, idealna kao lagani prilog ili osveženje uz glavno jelo. Uživajte u pripremi i konzumiranju!
BONUS VIDEO:
Idealan izbor za sve one koji žele danas nešto laganiji ali sočniji obrok
pre 10 sati
GurmanlookOvo jelo je idealno kao prilog, a ponekad i kao glavno jelo, zbog bogatog ukusa i teksture
05.11.2024
GurmanlookAko želite da probate nešto novo a slatko, ovo je pravi izbor koji će vas osvežiti i zasladiti
04.11.2024
GurmanlookPriprema domaćih eklera je lakša nego što mislite
01.11.2024
GurmanlookUkrajinski savetnik za pitanja odbrane, napomenuo je da je pomoć SAD-a pitanje života i smrti za Ukrajinu
pre 32 minuta
SvetPolicija traga za crnim automobilom marke "Folksvagen polo"
pre 32 minuta
RegionPoručuju da ova bitka za život sada mora da bude dobijena
pre 59 minuta
SrbijaMladoj Šapčanki ovo je četrto dete
pre 1 sat
SrbijaPolicija traga za crnim automobilom marke "Folksvagen polo"
pre 1 sat
RegionKompanija Srbijavoz organizovala je ovo za svoje putnike
pre 1 sat
SrbijaDobro je obučen i sa bradom koja nije brijana nekoliko dana, kaže meštanin Brajkovca
pre 1 sat
HronikaOčevici kažu da se oseća miris izgorelih instalacija
pre 2 sata
SrbijaOstaće upamćena po zanimljivim prilozima i reportažama
pre 19 sati
SudbineNeke od njenih emisija su nagrađene prestižnim nagradama na domaćim i međunarodnim festivalima
05.11.2024
SudbineSlužeći se samo svojim instinktom, nasumično su hodale tražeći izlaz, ali jedan pogrešan korak vodio ih je pravo u pakao
05.11.2024
SudbineNakon prikazane dve epizode serije "Sablja" i ovaj slučaj je ponovo došao u žižu javnosti
04.11.2024
SudbineNapisao je poznata i velika dela poput "Senki na zidu", "Sudbina i komentari"...
04.11.2024
SudbineOna je tu da nas podseti da ne smemo biti lenji i pronalaziti izgovore za sopstvene neuspehe, jer - sve se može
03.11.2024
SudbineSarađivao je sa brojnim estradnim ličnostima.
01.11.2024
Sudbine
Ostavite komentar