NEMA MIKSERA? NEMA PROBLEMA! Kako da umutite savršeni šlag bez miksera – i to za samo 45 sekundi!
Postoji jednostavan trik za pripremu savršeno vazdušastog šlaga koji će oduševiti svakoga
14.11.2024
GurmanlookKo nema kiseli kupus a treba sarmice spremiti za slavu, evo rešenja
podeli vest:
Približava se sezona slava, porodičnih okupljanja i zimskih trpeza, a mnogi domaćini i domaćice već razmišljaju o pripremi sarme – nezaobilaznog jela na srpskim trpezama.
Dok je tradicionalno kiseljenje kupusa jedan način da se listovi pripreme za sarmu, postoji i metoda kuvanja, odnosno barenja slatkog kupusa, koja štedi vreme i omogućava uživanje u ovom specijalitetu bez višenedeljnog čekanja na fermentaciju.
Evo korak-po-korak vodiča za pravilno barenje slatkog kupusa kako bi listovi bili savršeno mekani i spremni za sarmu.
Potrebno:
Jedna velika glavica svežeg, slatkog kupusa
So
Veći lonac sa poklopcem
Nož za skidanje listova
Priprema:
Izbor i priprema kupusa
Birajte glavicu kupusa koja je čvrsta i teška, sa svetlozelenim, sočnim listovima. Kupus operite hladnom vodom i osušite, a zatim nožem izdubite koren (peteljku) kako bi listovi lakše otpustili.
Barenje
U veći lonac sipajte vodu i dodajte malo soli, pa stavite da proključa. Kada voda počne da ključa, spustite glavicu kupusa u vodu sa izdubljenom stranom prema dole. Poklopite lonac i kuvajte kupus nekoliko minuta dok listovi ne omekšaju.
KISELI KUPUS JEDI I NEMA ZIME! Saveti kako se kiseli, kako pretače i kakvom se to krpicom čisti bure
Razdvajanje
Nakon što kupus omekša, viljuškom ili hvataljkom pažljivo podignite glavicu i, uz pomoć noža, skidajte jedan po jedan list. Svaki list koji odvojite ponovo vraćajte u ključalu vodu na kratko, oko minut, kako bi dodatno omekšao. Ponovite ovaj proces sve dok ne skinete dovoljan broj listova za sarmu.
Priprema listova za savijanje
Kada se svi potrebni listovi skuvaju i omekšaju, raširite ih i ohladite. Koristeći nož, tanko zasecite ili uklonite zadebljanja na sredini lista kako bi bili savitljiviji i lakši za oblikovanje.
Postoji jednostavan trik za pripremu savršeno vazdušastog šlaga koji će oduševiti svakoga
14.11.2024
GurmanlookPržene kuglice od testa, nalik mini krofnicama, ali s jedinstvenim ukusom
14.11.2024
GurmanlookPunjenje i priprema za kuvanje
Nakon što su listovi pripremljeni, možete početi sa pripremom nadeva. Bilo da je reč o tradicionalnom nadevu od mlevenog mesa i pirinča ili o vegetarijanskoj verziji, listove s lakoćom možete saviti u oblik sarme i pripremiti za kuvanje.
Finalno kuvanje sarme
Pošto su listovi pripremljeni i punjeni, složite ih u lonac, prelijte vodom ili suvim mesom za dodatni ukus, i kuvajte na tihoj vatri. Bareni kupus ima blagi ukus, pa će se sjajno upiti ukusi nadeva i začina.
Kako da SARMA pravljena kući dobije pravi SVADBARSKI šmek i ukus
Pripremom listova na ovaj način, domaćini mogu uštedeti vreme i uživati u sarmi od svežeg kupusa bez čekanja na proces fermentacije. Takođe, bareni listovi imaju nežniju teksturu, što ih čini idealnim za one koji preferiraju mekšu sarmu.
Kako obariti kupus za 20 minuta?
Potrebni sastojci:
1 glavica kupusa, sitno naseckana ili isečena na krupnije listove (po želji)
1 litra vode
2-3 kašike soli (po ukusu)
Postupak:
Priprema kupusa: Operite glavicu kupusa, odstranite spoljne listove, i zatim ga sitno naseckajte ili ga ostavite u većim listovima ukoliko volite krupnije komade.
Priprema slanog rastvora: U loncu zagrejte vodu do ključanja, zatim dodajte so i mešajte dok se u potpunosti ne rastvori. So možete prilagoditi ukusu, ali neka otopina bude dovoljno slana da kupus brzo dobije karakterističan kiseli ukus.
Kupus u kesi: Nakon što se voda sa soli malo prohladi (ne sme biti vrela, već topla), sipajte kupus u čistu plastičnu kesu sa zatvaračem ili neku posudu koja se može hermetički zatvoriti.
Dodavanje slanog rastvora: Sipajte prokuvanu slanu vodu preko kupusa u kesi, vodeći računa da voda pokrije sav kupus. Ispustite višak vazduha iz kese i dobro je zatvorite kako bi kupus bio potpuno u kontaktu sa slanim rastvorom.
Vreme i proces kiseljenja: Kesu s kupusom pritisnite rukama kako bi so dodatno prodrela u kupus i ubrzala proces kiseljenja. Ostavite kesu sa kupusom da stoji na sobnoj temperaturi 20 minuta.
Konzumacija: Nakon 20 minuta, kupus će poprimiti kiselo-slan ukus, kao da je stajao danima. Ovako pripremljen kupus je spreman za konzumaciju kao salata, prilog ili dodatak jelima.
Božićni post počinje 28. novembra i traje 40 dana - do Badnjeg dana, 6. januara
13.11.2024
Posna jelaSpoj parmezana, krompira i aromatičnih začina daje poseban šmek
12.11.2024
GurmanlookSaveti:
Za još bolji ukus, možete dodati malo sirćeta ili beli luk po želji.
Ovaj brzi kiseli kupus se ne preporučuje za dugotrajno čuvanje. Idealno je da se pripremi i odmah konzumira, jer ne sadrži konzervanse niti je prošao dug proces fermentacije.
Uživajte i prijatno!
BONUS VIDEO:
Taj hrskavi, masni, sočni zalogaj koji tera da se oblizujemo i uživamo u svakom komadiću...
11.11.2024
GurmanlookOva tradicionalna poslastica je omiljena u svakom godišnjem dobu
09.11.2024
GurmanlookKolačići poznati po svojoj prhkosti i bogatom ukusu
07.11.2024
GurmanlookZa kuvanje, najčešće se koristi kombinacija nekoliko vrsta ribe
07.11.2024
GurmanlookSud se o ovoj odluci oglasio i na zvaničnom nalogu, na platformi X
pre 50 minuta
SvetBalijagić se skrivao u jednoj od kuća u koju je provalio, a policiju su do njega bez greške doveli tragovi koje je ostavljao u snegu
pre 1 sat
HronikaEU treba da ljubi ruke Srbiji jer je sa Mađarskom štitila njene granice, kazao je Robert Fico posle susreta sa predsednikom Vučićem
pre 1 sat
PolitikaStručnjaci ocenjuju da kod maloletnog Koste postoje pukotine u njegovom razvoju koje su drastične
pre 1 sat
HronikaU naredna 24 sata prema Srbiji veoma brzo će se premeštati vrlo snažan ciklon sa Atlantika
pre 2 sata
SrbijaTedros je potražio pomoć u bolnici sa simptomima labirintitisa i hipertenzivne krize
pre 2 sata
SvetNjemu je određeno zadržavanje do 48 sati, navodi se u saopštenju Policijske uprave Novi Sad.
pre 2 sata
HronikaFico se prethodno sastao sa premijerom Milošem Vučevićem
pre 2 sata
PolitikaBio je PR za umetnike poput: Doli Parton, Džonija Keša, Pink Floyd, Brusa Springstina, The Clash, Barbre Strejsend...
pre 19 sati
SudbineAnja je danas sahranjena u svom rodnom Bošnjanu kod Paraćina
pre 21 sat
SudbineNa roze umrlici potpisani su roditelji, braća sa devojkama, momak, bake, tetke, rodbina i prijatelji...
20.11.2024
SudbineMitrović je nad majčinim grobom održao potresni govor u kojem je obećao da će joj ispuniti poslednju želju
20.11.2024
SudbineNakon sahrane Željko se oglasio snimkom i porukom
19.11.2024
SudbineNajveću podršku Željko je danas imao od dece
19.11.2024
SudbineMajka Milenija preminula je na porodičnu krsnu slavu Đurđic
19.11.2024
SudbineDugo nije bila u kontaktu sa njom.
19.11.2024
Sudbine
Ostavite komentar