Slobodno vreme > Gurmanlook

OBAREN KUPUS ZA 20 MINUTA! Evo kako da liske za sarmu budu spremne za tren oka!

Ko nema kiseli kupus a treba sarmice spremiti za slavu, evo rešenja

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

14/11/2024 > 14:32

podeli vest:

OBAREN KUPUS ZA 20 MINUTA! Evo kako da liske za sarmu budu spremne za tren oka!
Foto: Youtube PrintScreen/Gurman TV


Približava se sezona slava, porodičnih okupljanja i zimskih trpeza, a mnogi domaćini i domaćice već razmišljaju o pripremi sarme – nezaobilaznog jela na srpskim trpezama.

Dok je tradicionalno kiseljenje kupusa jedan način da se listovi pripreme za sarmu, postoji i metoda kuvanja, odnosno barenja slatkog kupusa, koja štedi vreme i omogućava uživanje u ovom specijalitetu bez višenedeljnog čekanja na fermentaciju.

Foto: Privatna arhiva

 

Evo korak-po-korak vodiča za pravilno barenje slatkog kupusa kako bi listovi bili savršeno mekani i spremni za sarmu.

Potrebno:

Jedna velika glavica svežeg, slatkog kupusa
So
Veći lonac sa poklopcem
Nož za skidanje listova

Priprema:

Izbor i priprema kupusa

Birajte glavicu kupusa koja je čvrsta i teška, sa svetlozelenim, sočnim listovima. Kupus operite hladnom vodom i osušite, a zatim nožem izdubite koren (peteljku) kako bi listovi lakše otpustili.

Foto: Printscreen/TikTok/thatrecipe.us

 

Barenje

U veći lonac sipajte vodu i dodajte malo soli, pa stavite da proključa. Kada voda počne da ključa, spustite glavicu kupusa u vodu sa izdubljenom stranom prema dole. Poklopite lonac i kuvajte kupus nekoliko minuta dok listovi ne omekšaju.

KISELI KUPUS JEDI I NEMA ZIME! Saveti kako se kiseli, kako pretače i kakvom se to krpicom čisti bure

Razdvajanje 

Nakon što kupus omekša, viljuškom ili hvataljkom pažljivo podignite glavicu i, uz pomoć noža, skidajte jedan po jedan list. Svaki list koji odvojite ponovo vraćajte u ključalu vodu na kratko, oko minut, kako bi dodatno omekšao. Ponovite ovaj proces sve dok ne skinete dovoljan broj listova za sarmu.

Priprema listova za savijanje

Kada se svi potrebni listovi skuvaju i omekšaju, raširite ih i ohladite. Koristeći nož, tanko zasecite ili uklonite zadebljanja na sredini lista kako bi bili savitljiviji i lakši za oblikovanje.

Punjenje i priprema za kuvanje

Nakon što su listovi pripremljeni, možete početi sa pripremom nadeva. Bilo da je reč o tradicionalnom nadevu od mlevenog mesa i pirinča ili o vegetarijanskoj verziji, listove s lakoćom možete saviti u oblik sarme i pripremiti za kuvanje.

Finalno kuvanje sarme

Pošto su listovi pripremljeni i punjeni, složite ih u lonac, prelijte vodom ili suvim mesom za dodatni ukus, i kuvajte na tihoj vatri. Bareni kupus ima blagi ukus, pa će se sjajno upiti ukusi nadeva i začina.

Kako da SARMA pravljena kući dobije pravi SVADBARSKI šmek i ukus

Pripremom listova na ovaj način, domaćini mogu uštedeti vreme i uživati u sarmi od svežeg kupusa bez čekanja na proces fermentacije. Takođe, bareni listovi imaju nežniju teksturu, što ih čini idealnim za one koji preferiraju mekšu sarmu.

Foto: Shutterstock

 

Kako obariti kupus za 20 minuta?

Potrebni sastojci:

1 glavica kupusa, sitno naseckana ili isečena na krupnije listove (po želji)
1 litra vode
2-3 kašike soli (po ukusu)

Postupak:

Priprema kupusa: Operite glavicu kupusa, odstranite spoljne listove, i zatim ga sitno naseckajte ili ga ostavite u većim listovima ukoliko volite krupnije komade.

Foto: Youtube PrintScreen/Gurman TV

 

Priprema slanog rastvora: U loncu zagrejte vodu do ključanja, zatim dodajte so i mešajte dok se u potpunosti ne rastvori. So možete prilagoditi ukusu, ali neka otopina bude dovoljno slana da kupus brzo dobije karakterističan kiseli ukus.

Kupus u kesi: Nakon što se voda sa soli malo prohladi (ne sme biti vrela, već topla), sipajte kupus u čistu plastičnu kesu sa zatvaračem ili neku posudu koja se može hermetički zatvoriti.

Foto: Youtube PrintScreen/Gurman TV

 

Dodavanje slanog rastvora: Sipajte prokuvanu slanu vodu preko kupusa u kesi, vodeći računa da voda pokrije sav kupus. Ispustite višak vazduha iz kese i dobro je zatvorite kako bi kupus bio potpuno u kontaktu sa slanim rastvorom.

Vreme i proces kiseljenja: Kesu s kupusom pritisnite rukama kako bi so dodatno prodrela u kupus i ubrzala proces kiseljenja. Ostavite kesu sa kupusom da stoji na sobnoj temperaturi 20 minuta.

Konzumacija: Nakon 20 minuta, kupus će poprimiti kiselo-slan ukus, kao da je stajao danima. Ovako pripremljen kupus je spreman za konzumaciju kao salata, prilog ili dodatak jelima.

Saveti:

Za još bolji ukus, možete dodati malo sirćeta ili beli luk po želji.
Ovaj brzi kiseli kupus se ne preporučuje za dugotrajno čuvanje. Idealno je da se pripremi i odmah konzumira, jer ne sadrži konzervanse niti je prošao dug proces fermentacije.

Uživajte i prijatno!

BONUS VIDEO:

 

 

Ostavite komentar