Slobodno vreme > Gurmanlook

MUSAKA SA RENDANIM KROPIROM Ako vam je dosadila ona obična varijanta, ovo je još bolja!

Savršena za ručak ili večeru, a njena priprema omogućava da uživate u bogatim domaćim ukusima

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

16/11/2024 > 10:00

podeli vest:

MUSAKA SA RENDANIM KROPIROM Ako vam je dosadila ona obična varijanta, ovo je još bolja!
Foto: Youtube PrintScreen/ Creative homemaker


Musaka sa rendanim krompirom je ukusna varijacija tradicionalne musake, koja je brza za pripremu i ima bogatu, sočnu teksturu. Rendani krompir u ovom receptu stvara mekani sloj koji se savršeno slaže s nadevom od mesa i kremastim prelivom.

Foto: Youtube PrintScreen/ Creative homemaker

 

Sastojci:

700 g krompira
500 g mlevenog mesa (juneće, svinjsko ili mešano)
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 jajeta
200 ml mleka
200 ml pavlake za kuvanje
so, biber, i začini po ukusu (aleva paprika, majčina dušica ili origano)
ulje za prženje i podmazivanje

Priprema:

Priprema nadeva:

Na malo ulja propržite sitno iseckan crni luk dok ne omekša. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne promeni boju.
Začinite solju, biberom i po želji dodajte malo aleve paprike ili drugih začina. Na kraju umešajte sitno seckani beli luk i sklonite s vatre.

Rendanje krompira:

Krompir oljuštite i izrendajte na krupno rende.
Dobro ga iscedite kako biste uklonili višak vode i začinite solju i biberom.

Slaganje musake:

Nauljite pleh ili vatrostalnu posudu.
Stavite prvi sloj rendanog krompira, pa preko njega rasporedite polovinu pripremljenog nadeva od mesa.
Ponovite postupak, završavajući slojem rendanog krompira.

Preliv:

Umutite jaja s mlekom i pavlakom za kuvanje. Prelijte preko musake, pazeći da ravnomerno prekrije ceo sloj.

Pečenje:

Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 200°C oko 45 minuta, ili dok musaka ne dobije zlatno-smeđu koricu.

Serviranje:

Ostavite musaku da odstoji 10-15 minuta pre nego što je sečete, kako bi se lepo stegla. Poslužite uz sezonsku salatu ili kiselo mleko.

Ovaj recept je savršen za ručak ili večeru, a njegova priprema omogućava da uživate u bogatim domaćim ukusima bez mnogo truda!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar