OBAREN KUPUS ZA 20 MINUTA! Evo kako da liske za sarmu budu spremne za tren oka!
Ko nema kiseli kupus a treba sarmice spremiti za slavu, evo rešenja
14.11.2024
GurmanlookMoguće je napraviti podjednako ukusnu verziju u rerni ili ekspres loncu
podeli vest:
Drpana prasetina postala je pravi hit i sve češće se priprema kod kuće, zahvaljujući svojoj svestranosti i bogatom ukusu. Savršeno sočno meso koje se doslovno topi u ustima idealno je za sendviče, tortilje, ili kao glavno jelo uz prilog. Iako se tradicionalno priprema dugim dimljenjem, moguće je napraviti podjednako ukusnu verziju u rerni ili ekspres loncu.
Foto: Youtube PrintScreen/My Tasty Pot
Šta vam je potrebno?
Sastojci:
1,5 - 2 kg svinjskog vrata ili plećke (masnije meso je ključ za sočnost)
2 kašike smeđeg šećera
1 kašika slatke aleve paprike
1 kašika suvog belog luka u prahu
1 kašičica kumina
1 kašika soli
1/2 kašičice bibera
1 šolja domaćeg ili kupovnog BBQ sosa
1/2 šolje jabukovog sirćeta ili piva
2 kašike ulja
Priprema:
Priprema mesa:
Očistite meso od viška masnoće, ali ne previše – mast će pomoći u očuvanju sočnosti. Pomešajte začine (smeđi šećer, alevu papriku, beli luk u prahu, kumin, so i biber) i dobro utrljajte smesu u meso sa svih strana.
Mariniranje (opciono):
Ostavite začinjeno meso u frižideru preko noći da se arome prožmu, ali ako ste u žurbi, ovaj korak možete preskočiti.
Pečenje:
Uključite rernu na 150°C.
Meso stavite u duboki pleh ili posudu za pečenje s poklopcem. Dodajte jabukovo sirće ili pivo (možete kombinovati oba) na dno posude kako biste održali vlažnost tokom pečenja. Pokrijte aluminijumskom folijom ili poklopcem i pecite oko 5-6 sati.
Ko nema kiseli kupus a treba sarmice spremiti za slavu, evo rešenja
14.11.2024
GurmanlookDivna gospođa Aga Bošnjak podelila je svoj recept i sve nas vratila u neka lepša sećanja...
14.11.2024
Gurmanlook"Drpanje" mesa:
Nakon pečenja, meso će biti toliko mekano da ćete ga lako "rasčupati" viljuškama. Kada to uradite, prelijte ga sokovima iz pleha i dobro promešajte. Dodajte BBQ sos po ukusu.
Finalni koraci:
Pojačajte temperaturu rerne na 200°C, vratite meso u rernu na 10-15 minuta kako bi se uhvatila blaga korica.
Kako servirati?
Drpana prasetina je izuzetno svestrana:
Poslužite je u mekim lepinjama s kolutićima luka i kiselim krastavcima.
Napravite svež slaw salatu (kupus s dresingom od majoneza i sirćeta) kao savršeni kontrast bogatom ukusu mesa.
Poslužite uz pečeni krompir ili pire.
Saveti:
Ako imate ekspres lonac, meso se može pripremiti za samo 1,5 - 2 sata.
Za dimljeni ukus, dodajte tečni dim u marinadu ili koristite dimljenu papriku.
Drpana prasetina je jelo koje osvaja svojim jednostavnim pripremama i intenzivnim ukusom – probajte ga već danas i oduševite ukućane!
BONUS VIDEO:
Postoji jednostavan trik za pripremu savršeno vazdušastog šlaga koji će oduševiti svakoga
14.11.2024
GurmanlookPržene kuglice od testa, nalik mini krofnicama, ali s jedinstvenim ukusom
14.11.2024
GurmanlookBožićni post počinje 28. novembra i traje 40 dana - do Badnjeg dana, 6. januara
13.11.2024
Posna jelaSpoj parmezana, krompira i aromatičnih začina daje poseban šmek
12.11.2024
Gurmanlook
Ostavite komentar