Slobodno vreme > Gurmanlook

DOSLOVNO SE TOPI U USTIMA! Nedelja je dan za porodicu i sočnu, drpanu prasetinu

Moguće je napraviti podjednako ukusnu verziju u rerni ili ekspres loncu

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

17/11/2024 > 10:00

podeli vest:

DOSLOVNO SE TOPI U USTIMA! Nedelja je dan za porodicu i sočnu, drpanu prasetinu
Foto: Youtube PrintScreen/My Tasty Pot


Drpana prasetina postala je pravi hit i sve češće se priprema kod kuće, zahvaljujući svojoj svestranosti i bogatom ukusu. Savršeno sočno meso koje se doslovno topi u ustima idealno je za sendviče, tortilje, ili kao glavno jelo uz prilog. Iako se tradicionalno priprema dugim dimljenjem, moguće je napraviti podjednako ukusnu verziju u rerni ili ekspres loncu.

Foto: Youtube PrintScreen/My Tasty Pot

 

Šta vam je potrebno?

Sastojci:

1,5 - 2 kg svinjskog vrata ili plećke (masnije meso je ključ za sočnost)
2 kašike smeđeg šećera
1 kašika slatke aleve paprike
1 kašika suvog belog luka u prahu
1 kašičica kumina
1 kašika soli
1/2 kašičice bibera
1 šolja domaćeg ili kupovnog BBQ sosa
1/2 šolje jabukovog sirćeta ili piva
2 kašike ulja

Priprema:

Priprema mesa:
Očistite meso od viška masnoće, ali ne previše – mast će pomoći u očuvanju sočnosti. Pomešajte začine (smeđi šećer, alevu papriku, beli luk u prahu, kumin, so i biber) i dobro utrljajte smesu u meso sa svih strana.

Mariniranje (opciono):
Ostavite začinjeno meso u frižideru preko noći da se arome prožmu, ali ako ste u žurbi, ovaj korak možete preskočiti.

Pečenje:

Uključite rernu na 150°C.
Meso stavite u duboki pleh ili posudu za pečenje s poklopcem. Dodajte jabukovo sirće ili pivo (možete kombinovati oba) na dno posude kako biste održali vlažnost tokom pečenja. Pokrijte aluminijumskom folijom ili poklopcem i pecite oko 5-6 sati.

"Drpanje" mesa:
Nakon pečenja, meso će biti toliko mekano da ćete ga lako "rasčupati" viljuškama. Kada to uradite, prelijte ga sokovima iz pleha i dobro promešajte. Dodajte BBQ sos po ukusu.

Finalni koraci:
Pojačajte temperaturu rerne na 200°C, vratite meso u rernu na 10-15 minuta kako bi se uhvatila blaga korica.

Kako servirati?

Drpana prasetina je izuzetno svestrana:

Poslužite je u mekim lepinjama s kolutićima luka i kiselim krastavcima.
Napravite svež slaw salatu (kupus s dresingom od majoneza i sirćeta) kao savršeni kontrast bogatom ukusu mesa.
Poslužite uz pečeni krompir ili pire.

Saveti:

Ako imate ekspres lonac, meso se može pripremiti za samo 1,5 - 2 sata.
Za dimljeni ukus, dodajte tečni dim u marinadu ili koristite dimljenu papriku.

Drpana prasetina je jelo koje osvaja svojim jednostavnim pripremama i intenzivnim ukusom – probajte ga već danas i oduševite ukućane!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar