Slobodno vreme > Gurmanlook

KUMO, KAKVA TI JE ČORBA! Recept za pravu kafansku čorbu koja greje dušu

Čorba koja će oduševiti vaše ukućane i goste

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

23/11/2024 > 08:53

podeli vest:

KUMO, KAKVA TI JE ČORBA! Recept za pravu kafansku čorbu koja greje dušu
Foto: Freepik.com


Kafanska čorba je savršen izbor za obrok koji greje dušu i miriše na tradiciju. Ova bogata i kremasta čorba, omiljena u kafanama širom Srbije, lako se može pripremiti i kod kuće. U nastavku donosimo recept za domaću kafansku čorbu koja će oduševiti vaše ukućane i goste.

Foto: Freepik.com

 

Sastojci:

500 g mesa (pileće, juneće ili svinjsko, po izboru)
1 glavica crnog luka
2 šargarepe
1 manji celer
2 krompira
1 kašika brašna
1 kašika masti ili ulja
200 ml pavlake za kuvanje
1 jaje
So i biber po ukusu
1 kašičica aleve paprike
Peršunov list za dekoraciju

Priprema:

1. Priprema mesa i povrća
Meso isecite na sitnije komade i stavite u lonac s vodom (oko 1,5 l). Dodajte so i kuvajte na srednjoj vatri dok meso ne omekša. U međuvremenu, sitno iseckajte luk, šargarepu, celer i krompir.

2. Dinstanje povrća
Na zagrejanoj masti ili ulju propržite crni luk dok ne postane staklast. Dodajte šargarepu, celer i krompir, pa sve dinstajte nekoliko minuta dok povrće ne omekša.

3. Pravljenje zaprške
Dodajte kašiku brašna i promešajte dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Zatim dodajte alevu papriku, promešajte i sipajte kutlaču supe u zapršku. Dobro sjedinite kako biste izbegli grudvice.

4. Kombinovanje sastojaka
Povrće sa zaprškom sipajte u lonac s mesom i ostatkom supe. Kuvajte na tihoj vatri još 20-ak minuta dok se svi ukusi ne sjedine.

5. Završni dodaci
U manjoj činiji pomešajte pavlaku za kuvanje i jedno jaje. Polako sipajte ovu smesu u čorbu uz neprestano mešanje. Pustite da se čorba krčka još nekoliko minuta, ali pazite da ne provri.

6. Posluživanje
Pre posluživanja, čorbu pospite sitno seckanim peršunom. Poslužite je toplo, uz domaći hleb ili lepinje.

Foto: Pixabay.com

 

Saveti:

Za bogatiji ukus, dodajte i komadiće dimljenog mesa ili kobasice.
Ako volite pikantnije, ubacite malo ljute paprike ili čili pahuljica.
Čorbu možete zgusnuti dodatkom više brašna u zapršku, ako želite gušću konzistenciju.

Zaključak:
Domaća kafanska čorba je jednostavna za pripremu, a njen bogat ukus i aroma učiniće da se osećate kao u pravoj starinskoj kafani.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar