Slobodno vreme > Gurmanlook

TRIKOVI ISKUSNIH DOMAĆICA: Kako napraviti savršenu sarmu da se ne raspada tokom kuvanja

Prilikom motanja sarme važno je da fil stavite bliže donjem delu lista

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

20/11/2024 > 11:52

podeli vest:

TRIKOVI ISKUSNIH DOMAĆICA: Kako napraviti savršenu sarmu da se ne raspada tokom kuvanja
Foto: Privatna arhiva


Sarama je nezaobilazno jelo na trpezi tokom zime i praznika, ali njena priprema često izaziva glavobolje, posebno ako se dešava da se tokom kuvanja raspadne. Uz nekoliko jednostavnih trikova, vaša sarma će ostati čvrsta i savršeno oblikovana, bez obzira na dužinu kuvanja.

Foto: Shutterstock

 

1. Izbor odgovarajućeg kupusa

Za savršenu sarmu ključno je odabrati pravi kiseli kupus. Listovi treba da budu elastični, a ne previše tanki ili kruti. Pre nego što počnete da uvijate, odsecite tvrdi deo korena svakog lista kako biste lakše formirali čvrste rolnice.

OBAREN KUPUS ZA 20 MINUTA! Evo kako da liske za sarmu budu spremne za tren oka!

2. Pravilno motanje sarme
Prilikom motanja sarme važno je da fil stavite bliže donjem delu lista, a zatim preklopite bočne strane preko fila i pažljivo zarolate. Ako je potrebno, sarme možete učvrstiti čačkalicom kako bi ostale u formi tokom kuvanja.

3. Slojevi i raspored u loncu
Postavljanje sarme u lonac igra veliku ulogu u njenom obliku. Na dno lonca obavezno stavite nekoliko celih listova kupusa kako bi sarma imala stabilnu podlogu i bila zaštićena od direktne toplote. Sarme slažite gusto jednu uz drugu, u koncentričnim krugovima, kako se ne bi pomerale tokom kuvanja.

4. Dodajte težinu na vrh
Pre nego što nalijete tečnost, na vrh složenih sarmi stavite tanjir ili poklopac koji će ih držati na mestu. Ovaj trik je posebno efikasan ako kuvate veću količinu sarme i želite da sve ostane na svom mestu.

Foto: Printscreen/TikTok/thatrecipe.us

 

5. Pravilna tečnost za kuvanje
Sarme se kuvaju u kombinaciji supe, vode i kiselog kupusa. Tečnost treba da pokrije sarme, ali ne i da ih prelije, kako se ne bi razmotale zbog previše kretanja u loncu. Kuvanje na tihoj vatri osigurava ravnomerno termičko obrađivanje bez oštećenja.

6. Strpljenje tokom kuvanja
Sarma zahteva duže kuvanje na tihoj vatri, što omogućava da se ukusi prožmu, a listovi kupusa omekšaju. Kuvanje na nagloj vatri stvara previše mehurića, što može dovesti do razmotavanja rolnica.

Savet za kraj

Priprema sarme zahteva strpljenje i pažnju, ali uz ove jednostavne trikove vaša sarma će biti savršeno oblikovana, ukusna i čvrsta tokom kuvanja. Isprobajte ove savete i uživajte u jednoj od omiljenih zimskih delicija koja miriše na tradiciju i porodicu.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar