Slobodno vreme > Gurmanlook

5 NAJBOLJIH RECEPTA ZA SLANE ROLATE: Savršeni izbor za slavsku trpezu na Aranđelovdan

Ukusni, dekorativni i jednostavni za pripremu

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

20/11/2024 > 09:09

podeli vest:

5 NAJBOLJIH RECEPTA ZA SLANE ROLATE: Savršeni izbor za slavsku trpezu na Aranđelovdan
Foto: Youtube PrintScreen/Šta za ručak?


Aranđelovdan, jedna od najčešće slavljenih krsnih slava u Srbiji, prilika je za okupljanje porodice i prijatelja uz bogatu trpezu. Slani rolati su nezaobilazan deo svake slavske gozbe – ukusni, dekorativni i jednostavni za pripremu. Predstavljamo vam pet najboljih recepata za slane rolate koji će zasigurno oduševiti vaše goste.

1. ROLAT SA SPANAĆEM, SIROM I ŠUNKOM

Foto: Youtube PrintScreen/Šta za ručak?

 

Sastojci:

300 g svežeg spanaća
4 jaja
4 kašike brašna
200 g krem sira
150 g feta sira, 300 g šunke

Priprema:
Blanširajte spanać i ocedite ga od viška vode. Umutite jaja, dodajte brašno i spanać, pa sve sjedinite. Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom i pecite na 180 °C oko 15 minuta. Nakon hlađenja, premažite koru krem sirom i pospite izmrvljenu fetu i dodajte iseckanu šunku, pa je raspodelite po rolatu uzduž. Uvijte u rolat i ostavite da se stegne.

2. PILEĆA BAJADERA

Foto: Youtube PrintScreen/Slađini Recepti

 

Za prvi sloj:

400 g belog mesa (pileći file)
1 kašičica soli
1 kašičica bibera
1 kašičica senfa

Za drugi sloj:

300 g šunke ili pilećeg parizera
100 g krem sira
2 kašike majoneza

Za treći sloj:

300 g kačkavalja
2 kašike pavlake
1 kašika ajvara (opciono, za dodatni ukus)

Za dekoraciju (po želji):

Listovi peršuna
Seckane crvene paprike ili masline

Priprema

1. Prvi sloj – pileće meso:

Skuvajte pileći file u slanoj vodi dok ne omekša (oko 20 minuta). Kada se ohladi, iseckajte ga ili izblendirajte u sitne komadiće.
Dodajte senf, so, biber i dobro izmešajte dok ne dobijete homogenu smesu.
Ravnomerno rasporedite smesu na dno poslužavnika ili kalupa.

2. Drugi sloj – šunka i krem sir:

Šunku ili pileći parizer iseckajte ili izblendirajte u pastu.
Pomešajte je sa krem sirom i majonezom dok ne dobijete glatku smesu.
Nanesite ovaj sloj preko pilećeg mesa i ravnomerno ga rasporedite.

3. Treći sloj – kačkavalj i pavlaka:

Izrendajte kačkavalj na sitno. Dodajte pavlaku i, po želji, ajvar, pa sve dobro izmešajte.
Rasporedite smesu kao završni sloj na vrh.

4. Hlađenje i dekoracija:

Stavite bajaderu u frižider na najmanje 2 sata da se slojevi lepo stegnu.
Pre serviranja, ukrasite peršunom, seckanom paprikom ili maslinama.

5. Sečenje:

Pileća bajadera se seče na kockice ili štanglice, slično kao klasična slatka bajadera, i poslužuje se hladna.

3. ROLAT SA AJVAROM I GAUDOM

Foto: printscreen/Aurura Recepti

 

Sastojci:

4 jaja
4 kašike brašna
2 kašike ajvara
200 g gauda sira
200 g pavlake

Priprema:
Umutite jaja, dodajte brašno i ajvar. Smesu izlijte u pleh i pecite na 180 °C oko 12 minuta. Nakon što se kora ohladi, premažite pavlakom i pospite rendanom gaudom. Uvijte rolat i ostavite da se stegne pre serviranja.

4. SLANI ROLAT SA ŠUNKOM I KREM SIROM

Foto: Freepik.com

 

Sastojci:

gotove kore 1 kom
4 kašike brašna
200 g šunke
200 g krem sira
1 kašika senfa

Priprema:
Gotove kore nauljite, pa premažite ih krem sirom pomešanim sa senfom. Poređajte tanke listove šunke, uvijte u rolat i stavite da se peče na 180 stepeni 20 minuta.

5. ROLAT SA POVRĆEM I HUMUSOM

Foto: Freepik.com

 

Sastojci:

150 g humusa, 1 kore
1 sveža paprika
1 tikvica
100 g sveže rukole

Priprema:
Premažite kore uljem, humusom, iseckajte papriku, rukolu, tikvicu. Kada sve sastojke poređate, uvijte u rolat. Stavite da se peče na 20 minuta na 180 stepeni. 

Zašto su slani rolati idealni za slavu?

Slani rolati nisu samo ukusni, već i praktični – mogu se unapred pripremiti i savršeno se uklapaju uz slavske salate i predjela. Uz ove recepte, vaša slavska trpeza na Aranđelovdan biće bogata, raznovrsna i oduševiće svakog gosta.

Prijatno i srećna slava!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar