Slobodno vreme > Gurmanlook

MMM... KIFLICE SA KISELIM KUPUSOM: Mekane, sočne, pune nadeva, ma, ko može da im odoli!

Tradicionalni recept koji osvaja na prvi zalogaj

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

21/11/2024 > 10:03

podeli vest:

MMM... KIFLICE SA KISELIM KUPUSOM: Mekane, sočne, pune nadeva, ma, ko može da im odoli!
Foto: Freepik.com


Kiflice sa kiselim kupusom su pravo zimsko zadovoljstvo koje spaja mekano testo i bogat, aromatičan fil. Idealan su dodatak slavskom stolu, užina uz čaj ili obrok koji podseća na mirise domaće kuhinje.

Foto: Freepik.com

 

Pratite ovaj recept i pripremite kiflice koje će oduševiti sve za stolom.

Sastojci za testo:

500 g brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
20 g svežeg kvasca (ili 1 kesica suvog kvasca)
250 ml toplog mleka
50 ml ulja
1 jaje

Sastojci za fil:

300 g kiselog kupusa
1 glavica crnog luka
2 kašike ulja ili masti
So i biber po ukusu

Za premazivanje i dekoraciju:

1 jaje
Susam, kim ili krupna so za posipanje

Priprema testa:

U toplom mleku rastvorite kvasac sa šećerom i ostavite ga da naraste 10 minuta.
U velikoj činiji pomešajte brašno i so, zatim dodajte nadošli kvasac, ulje i jaje. Mesite dok ne dobijete glatko i elastično testo.
Prekrijte testo kuhinjskom krpom i ostavite ga na toplom mestu da naraste, oko 45 minuta, dok ne udvostruči zapreminu.

Priprema fila:

Na zagrejanom ulju propržite sitno seckani luk dok ne postane staklast.
Dodajte sitno iseckan kiseli kupus i pržite dok višak tečnosti ne ispari. Začinite solju i biberom po ukusu.
Ostavite fil da se ohladi pre nego što ga koristite.

Formiranje kiflica:

Naraslo testo podelite na dva dela i razvaljajte svaki deo u krug.
Krug isecite na trouglove, kao za pitu. Na širi deo svakog trougla stavite kašiku fila od kiselog kupusa.
Uvijte kiflice, počevši od šireg kraja ka užem, i slažite ih na pleh obložen papirom za pečenje.

Pečenje:

Premažite kiflice umućenim jajetom i pospite susamom, kimom ili krupnom solju po želji.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Saveti:

Ako želite bogatiji ukus, možete dodati malo seckane slanine u fil.
Kiflice su najlepše dok su tople, ali ih možete podgrejati u rerni ili na tihoj vatri.

Kiflice sa kiselim kupusom su jednostavne za pripremu, a njihov ukusan fil i mekano testo osvojiće svakoga.

Pripremite ih za porodične večeri ili posebne prilike i uživajte u pravom zimskom specijalitetu!

BONUS VIDEO:

 

 

Ostavite komentar