Slobodno vreme > Gurmanlook

NAJSOČNIJA BUTKICA KOJU ĆETE IKADA PROBATI Tajni trikovi za savršen ukus uz ren

Tradicionalno jelo omiljeno je u domaćim kuhinjama ali i sa razlogom jer je neodoljivo ukusno

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

08/12/2024 > 09:30

podeli vest:

NAJSOČNIJA BUTKICA KOJU ĆETE IKADA PROBATI Tajni trikovi za savršen ukus uz ren
Foto: Youtube PrintScreen/ Kuvam Svaki Dan


Ako tražite jelo koje će oboriti sve s nogu svojim bogatim ukusom i mirisom, butkica sa renom je pravi izbor. Ovo tradicionalno jelo omiljeno je u domaćim kuhinjama zbog svoje sočnosti i specifične arome koja se savršeno uklapa uz pikantan ren. Donosimo vam recept koji je jednostavan za pripremu, a rezultat je prava gozba!

Sastojci:

Za jednu srednju butkicu (oko 1,5-2 kg):

1 svinjska butkica (sveža ili dimljena)
1 glavica crnog luka
3-4 čena belog luka
2 lovorova lista
1 kašičica bibera u zrnu
So po ukusu

Za preliv:

100 g rendanog rena (svežeg ili iz tegle)
1 kašika maslinovog ulja
1 kašika limunovog soka
100 ml pavlake za kuvanje (opciono, za kremastu verziju)

Priprema:

1. Priprema butkice:

Butkicu dobro operite i stavite u veliki lonac sa hladnom vodom.
Dodajte crni luk, beli luk, lovorov list, biber u zrnu i so. Kuvajte na srednjoj vatri oko 2-3 sata, ili dok meso ne postane toliko mekano da se odvaja od kosti.
Tokom kuvanja, skidajte penu sa površine kako bi supa ostala čista.

Foto: Youtube PrintScreen/ Kuvam Svaki Dan

 

2. Pečenje za dodatnu hrskavost:

Kada je butkica kuvana, izvadite je iz lonca i stavite u pleh. Premažite je maslinovim uljem ili puterom i pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 15-20 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu koricu.

3. Priprema rena:

Dok se butkica peče, pripremite ren. Ako koristite svež ren, narendajte ga na sitno rende.
Pomešajte ren sa maslinovim uljem, limunovim sokom i, po želji, pavlakom za kuvanje kako biste dobili blaži, kremasti preliv.

4. Serviranje:

Butkicu poslužite na velikom tanjiru, uz svež ren sa strane. Možete je kombinovati sa krompir pireom, pečenim krompirom ili kiselim kupusom za potpuni obrok.

Saveti za savršeno jelo:

Izbor butkice: Sveža butkica ima blaži ukus, dok dimljena donosi intenzivniju aromu – izbor zavisi od vaših preferencija.
Začini: Dodajte malo peršuna ili mirođije u preliv za dodatnu svežinu.
Ren: Ako želite blaži ukus, pomešajte ren sa jogurtom ili pavlakom. Ljubitelji jačeg ukusa mogu koristiti samo svež ren.

Zaključak:
Butkica sa renom nije samo tradicionalno jelo – to je specijalitet koji donosi toplinu i uživanje na svaku trpezu. Priprema je jednostavna, a rezultat je sočna i ukusna butkica uz pikantan dodatak rena koji oduševljava sva čula. Probajte ovaj recept za sledeći ručak i uverite se zašto je ovo jelo neizostavan deo mnogih kuhinja!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar