Slobodno vreme > Gurmanlook

SULTANOVA SARMA Kraljevski slatkiš dostojan dvora!

Idealan za sve prilike, lako se priprema, sve u svemu slatkiš je odličan

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

02/12/2024 > 13:15

podeli vest:

SULTANOVA SARMA Kraljevski slatkiš dostojan dvora!
Foto: Youtube PrintScreen/Jednostavna kuhinja


Ako tražite desert koji kombinuje bogatstvo ukusa, kremastu teksturu i eleganciju, Sultanova sarma je pravi izbor. Ovaj turski slatkiš oduševljava svojom jednostavnom pripremom i sofisticiranim izgledom, čineći ga idealnim za sve prilike – od porodičnih ručkova do svečanih večera.

Sastojci:

Za kremu:

1 l mleka
6 kašika brašna
6 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
100 g maslaca ili margarina

Za podlogu:

100 g kokosa

Za filovanje:

200 ml slatke pavlake (umršene)
50 g seckanih ili mlevenih pistaća ili lešnika (po želji za dekoraciju)

Priprema:

Priprema kreme:
U šerpi pomešajte mleko, brašno, šećer i vanilin šećer. Kuvajte na srednjoj vatri uz stalno mešanje dok se smesa ne zgusne, otprilike 10 minuta. Kada dobijete glatku kremu, sklonite je s vatre i umešajte maslac ili margarin dok se potpuno ne otopi. Ostavite kremu da se malo ohladi.

Priprema podloge:
Pripremite veliki pravougaoni pleh (otprilike 30x40 cm) i ravnomerno pospite kokos po celom dnu. Kokos služi kao podloga koja sprečava lepljenje i daje dodatnu aromu.

Raspoređivanje kreme:
Preko kokosa pažljivo rasporedite pripremljenu kremu, pazeći da bude ravnomerno nanesena. Koristite spatulu ili kašiku za što glađu površinu.

Hlađenje:
Stavite pleh u frižider na najmanje 2 sata (ili u zamrzivač na 30 minuta) kako bi se krema potpuno stegla i bila spremna za savijanje.

Dodavanje slatke pavlake:
Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag i ravnomerno je rasporedite preko ohlađene kreme.

Sečenje i savijanje:
Oštrim nožem isecite kremu na pravougaonike ili trake željene veličine. Svaki komad pažljivo uvijte u rolnu, pazeći da kokos ostane spolja kao dekorativni sloj.

Dekoracija:
Gotove sarmice pospite seckanim pistaćima ili lešnicima po želji. Za dodatni luksuzni dodir, možete ih posuti i čokoladnim mrvicama.

Serviranje:
Poslužite Sultanovu sarmu hladnu, direktno iz frižidera. Ovaj desert je savršen uz šoljicu kafe ili čaja.

Zašto je Sultanova sarma poseban desert?

Sultanova sarma je spoj jednostavnosti i bogatstva ukusa. Kremasta, osvežavajuća i lagana, lako se priprema, a njen luksuzni izgled oduševljava goste. Osim što je idealna za posebne prilike, savršeno se uklapa i u svakodnevne slatke trenutke.

Pripremite ovaj kraljevski desert i uživajte u ukusu koji je dostojan sultanovog dvora!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar