NAJBOLJE JELO IZ BIVŠE JUGE Nema ko ih nije jeo, mogu da budu i posni a mirišu na ljubav i tradiciju
Njihova svestranost je bez premca – mogu biti slani ili slatki, a jednako su ukusni sami ili uz dodatke
02.12.2024
GurmanlookIdealan za sve prilike, lako se priprema, sve u svemu slatkiš je odličan
podeli vest:
Ako tražite desert koji kombinuje bogatstvo ukusa, kremastu teksturu i eleganciju, Sultanova sarma je pravi izbor. Ovaj turski slatkiš oduševljava svojom jednostavnom pripremom i sofisticiranim izgledom, čineći ga idealnim za sve prilike – od porodičnih ručkova do svečanih večera.
Sastojci:
Za kremu:
1 l mleka
6 kašika brašna
6 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
100 g maslaca ili margarina
Za podlogu:
100 g kokosa
Za filovanje:
200 ml slatke pavlake (umršene)
50 g seckanih ili mlevenih pistaća ili lešnika (po želji za dekoraciju)
Priprema:
Priprema kreme:
U šerpi pomešajte mleko, brašno, šećer i vanilin šećer. Kuvajte na srednjoj vatri uz stalno mešanje dok se smesa ne zgusne, otprilike 10 minuta. Kada dobijete glatku kremu, sklonite je s vatre i umešajte maslac ili margarin dok se potpuno ne otopi. Ostavite kremu da se malo ohladi.
Priprema podloge:
Pripremite veliki pravougaoni pleh (otprilike 30x40 cm) i ravnomerno pospite kokos po celom dnu. Kokos služi kao podloga koja sprečava lepljenje i daje dodatnu aromu.
Njihova svestranost je bez premca – mogu biti slani ili slatki, a jednako su ukusni sami ili uz dodatke
02.12.2024
GurmanlookOva jednostavna, ali bogata pita, idealna je za porodične ručkove
30.11.2024
GurmanlookRaspoređivanje kreme:
Preko kokosa pažljivo rasporedite pripremljenu kremu, pazeći da bude ravnomerno nanesena. Koristite spatulu ili kašiku za što glađu površinu.
Hlađenje:
Stavite pleh u frižider na najmanje 2 sata (ili u zamrzivač na 30 minuta) kako bi se krema potpuno stegla i bila spremna za savijanje.
Dodavanje slatke pavlake:
Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag i ravnomerno je rasporedite preko ohlađene kreme.
Sečenje i savijanje:
Oštrim nožem isecite kremu na pravougaonike ili trake željene veličine. Svaki komad pažljivo uvijte u rolnu, pazeći da kokos ostane spolja kao dekorativni sloj.
Tajna je u sodi bikarboni!
29.11.2024
GurmanlookNapravite Karađorđeve šnicle i obradujte svoje najmilije ovim pravim srpskim specijalitetom
01.12.2024
GurmanlookDekoracija:
Gotove sarmice pospite seckanim pistaćima ili lešnicima po želji. Za dodatni luksuzni dodir, možete ih posuti i čokoladnim mrvicama.
Serviranje:
Poslužite Sultanovu sarmu hladnu, direktno iz frižidera. Ovaj desert je savršen uz šoljicu kafe ili čaja.
Zašto je Sultanova sarma poseban desert?
Sultanova sarma je spoj jednostavnosti i bogatstva ukusa. Kremasta, osvežavajuća i lagana, lako se priprema, a njen luksuzni izgled oduševljava goste. Osim što je idealna za posebne prilike, savršeno se uklapa i u svakodnevne slatke trenutke.
Pripremite ovaj kraljevski desert i uživajte u ukusu koji je dostojan sultanovog dvora!
BONUS VIDEO:
Uz ovaj jednostavan recept, možete napraviti ukusan hleb za doručak, uz čaj ili kao prilog glavnom jelu
01.12.2024
GurmanlookStavka koja često zbunjuje goste, posebno kada nisu unapred obavešteni o dodatnim troškovima
28.11.2024
GurmanlookItalijani kuvaju dvostruko više od svojih sunarodnica, prkoseći globalnom trendu.
28.11.2024
GurmanlookDonosimo vam recept za preliv koji će vašu pitu učiniti savršenom
28.11.2024
Gurmanlook
Ostavite komentar