Slobodno vreme > Gurmanlook

NAMIRNICE KOJE NIKAKO NE TREBA STAVLJATI U AIR FRYER Evo šta ne ide uz „prženje bez ulja“

Ključ je u pravilnom balansu – namirnice treba da budu suve, lagano premazane uljem i pogodne za pečenje na toplom vazduhu

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

02/12/2024 > 11:15

podeli vest:

NAMIRNICE KOJE NIKAKO NE TREBA STAVLJATI U AIR FRYER Evo šta ne ide uz „prženje bez ulja“
Foto: Freepik.com


Air fryer, ili friteza na vruć vazduh, postao je pravi hit u kuhinjama širom sveta. Praktičan je, brz i omogućava pripremu hrane sa minimalnom količinom ulja. Međutim, nisu sve namirnice pogodne za ovu modernu spravu. Ako želite da izbegnete kulinarske promašaje i očuvate svoj air fryer u dobrom stanju, evo liste namirnica koje nikako ne treba stavljati u njega.

Foto: Freepik.com

 

1. Svež listni spanać i zelena salata

Listovi spanaća ili zelene salate su previše lagani da bi se pravilno termički obradili u air fryer-u. Ventilator ih lako „zavrti“, zbog čega mogu završiti zalepljeni za grejač ili, još gore, spaljeni pre nego što postanu jestivi. Za ovakve namirnice bolje je koristiti klasičan tiganj ili šerpu.

2. Namirnice sa previše tečnosti

Hrana bogata sokovima, poput sočne piletine marinirane u sosu ili svežeg paradajza, može da napravi nered u vašem air fryer-u. Sok će se razliti, prskati i stvoriti dim, a rezultat će biti previše „vlažan“ obrok bez hrskave korice.

3. Testa i smese koje nisu prethodno obradive

Ako ste pomislili da možete da pečete domaće krofne ili hleb od sirovog testa direktno u air fryer-u, razmislite ponovo. Ventilator i toplota će neravnomerno peći testo, ostavljajući vas sa spolja hrskavom, a iznutra sirovom hranom. Prethodno formirano i zamrznuto testo bolje će podneti ovu metodu pripreme.

4. Jela s teškim premazima od brašna ili prezle

Ako volite pohovanu piletinu, znajte da debeli slojevi brašna ili prezle ne reaguju najbolje u air fryer-u. Bez ulja, ova smesa ostaje suva i praškasta, bez očekivane hrskavosti. Bolja opcija je da se hrana lagano premaže uljem pre nego što je stavite u fritezu.

Foto: Freepik.com

 

5. Sve što je previše lagano

Namirnice poput kokica, tankih listova povrća ili čak laganih začina mogu „poleteti“ unutar air fryer-a zbog snažnog ventilatora. Rezultat? Nered unutar uređaja i nezadovoljstvo na tanjiru.

6. Masna hrana poput slanine

Iako air fryer obećava hrskavu slaninu, prevelika količina masnoće može izazvati dimljenje ili čak zapaljenje. Ako želite da pravite slaninu, bolje je koristiti tiganj ili rernu sa rešetkom za oticanje masnoće.

Kako najbolje koristiti air fryer?

Air fryer je idealan za pripremu zamrznutih namirnica, pečenog krompira, povrća poput tikvica ili šargarepe, kao i za lagano pohovana jela. Ključ je u pravilnom balansu – namirnice treba da budu suve, lagano premazane uljem i pogodne za pečenje na toplom vazduhu.

Air fryer je sjajan saveznik u kuhinji, ali samo ako ga koristite na pravi način. Uz ove savete, izbeći ćete nered, razočaranje i očuvati svoj uređaj u savršenom stanju. Eksperimentišite, ali uz dozu opreza – jer i „prženje bez ulja“ ima svoja pravila!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar