Napravite ZDRAVE DOMAĆE ZAČINE
Donosimo vam recepte za dva domaća začina idealna za zimsku hranu
24.10.2022
GurmanlookKuhinja je nauka, tematika, fizika, hemija, i potrebna je discilina, otkriva Ljubica Komlenić
podeli vest:
Ljubica Komlenić je jedna od najuspešnijih kuvarica sa ovih prostora. Rođena je u Baču i sa 19 godina je otišla u Italiju i tamo završila fakultet za gastronomiju. Počela je kao i svi pranjem sudova, a danas je Mišlenova koordinatorka, gde radi sa kuvarima ocenjenim Mišlenovim zvezdicama.
Ušla je u jednu kuhinju iz radoznalosti i dve nedelje prala sudove. Počela je da uči i posle godine postala je glavni kuvar u jednom restoranu.
- Sa 19 godina sam otišla u Italiju sa jednim koferom u ruci i napravila sam karijeru. Sada sam jedina žena u svetu svetskih kulinarskih sudija sa maksimalnom licencom kategorije A i sudim nacionalnim timovima na svetskim takmičenjima, gde ima 200 Mišlen šefova od jedne do tri zvezdice koje obučavam u tehnici kulinarstva u kojoj sam specijalizovana. To kažem, jer već 12 godina kuvamo i sa ultrazvukom, odnosno tehnikom ultrazvuka - rekla je Ljubica u emisiji "Kec na jedanaest" na televiziji K1.
Kako kaže u početku je bilo teško, ali sve mora da se prođe.
Foto: screenshot
- Imali smo težak period u državi. Uzela sam kofer u ruke, bez namere šta ću da radim i samo sam otišla. Ušla sam direktno u kuhinju da perem suđe. Mislim da bi svaki šef i svaki kuvar trebalo da krene odatle. To je trajalo jedno dve nedelje i onda, kada se igrom slučaja, jedna osoba u kuhinji razbolela, krenula sam da pržim ribu. Tada sam imala jednu strogu nadređenu, koja nije profesionalno obrazovana, što uopšte ne valja da se desi u kuhinji, tako da me je baš dobro izmaltretirala i hvala joj za to. Tada sam čvrsto odlučila da mi od tada više niko neće biti šef, nego ja svima drugima - ispričala je ova svetski priznata kuvarica.
Ipak, našoj javnosti je poznata i kao osoba koja se brine o ishrani tenisera Novaka Đokovića. Upoznali su se pre nekoliko godina na turniru u Rimu, gde je rukovodila timom od 300 kuvara, koji su pripremali hranu za učesnike i ugledne goste takmičenja.
- Novak je pre svega prijatelj i sve što sam uradila za njega je prijateljski. Upoznali smo se u Italiji. Moje ime i prezime je pisalo na jakni i tu su me prepoznali njegovi roditelji i on. Tako smo se spojili. Posle dva meseca smo počeli da sarađujemo. Nole je predivna osoba - rekla je Ljubica.
Donosimo vam recepte za dva domaća začina idealna za zimsku hranu
24.10.2022
GurmanlookOvo je pravi recept za sve one koji uživaju u neobičnim jelima
19.10.2022
GurmanlookKako kaže, kada je reč o glutenu, ova oblast trebalo bi da se uredi, a i da se podigne svest o toj temi.
- Nije zdravo jesti bez glutena, ako nemate problem, zato što testo bez glutena sadrži skrob i bilo koja priprema bez glutena, ako neko ne zna ili nije školovan, nije preporučljiva. Obično uzmu skrob da spoje krompir da naprave vegan hamburger. Okrenu jednom, dvaput, i taj skrob ostane živ. Skrob se u našem organizmu pretvara u običan šećer i dovodi do problema. Zbog takvih stvari bi trebalo da se uči. Kuhinja je nauka, tematika, fizika, hemija, i potrebna je disciplina. Glavni sastojak svega je ljubav. Kada je reč o Novakovoj ishrani, ona je sasvim okej, jer on unosi dovoljno proteina, soli, vitamina, minerala, kompletnih nutrijenata koji su mu potrebni i to na zdrav način - savetuje ona i dodaje:
- Ako jedemo meso koje je prženo na 200 stepeni pet sati u rerni, kako bi se napravila dobra hrskavica i ona masnoća izgori sva, pretvori se u negativan holesterol. Na taj način uništimo sav protein. Ne kažem da ne treba nekada pojesti jagnjetinu, prasetinu, ćevape, pljeskavice... Imamo dobru hranu u Srbiji, koja ima neverovatan ukus, ali moramo da je preokrenemo na novu tehniku kulinarstva, da zadržimo ukus, a da je napravimo zdravijom - rekla je ona.
Foto: Tanjug/AP
Mišlenova kordinatorka nam je otkrila i šta nam sada fali.
- Fale nam bake kao šefovi kuhinja i šefovi života. Kada se vratimo unazad, mi danas ništa nismo izmislili, sem nove tehnologije koja se razvija svakim danom. Naše bake su pravile zimnicu, kiselile kupus, uzimale travke za čaj, pravile začine kako bi sve izgledalo kao glamur na tanjiru. Od njih je sve krenulo samo što se sada vratilo u modu. Kada razmislimo kako se sve razvijalo, mi nismo izmislili ništa. Danas se mnogo žuri. Bolje da manje žurimo, a tih pola sata nam menjaju kvalitet života - rekla je ona.
Ljudi obeležavaju sve važne događaje u životu (rođendani, slave, praznici) upravo tortom
16.10.2022
GurmanlookZa promenu - omiljena srpska zimnica, ali od zelenog paradajza
14.10.2022
GurmanlookLjubica je otkrila kako je Mišlen stigao u Srbiju.
- Projekat Mišlenovih zvezdica smo pokrenuli pre četiri godine u saradnji sa direktorkom Turističke organizacije Srbije Marijom Labović i tadašnjim ministrom Rasimom Ljajićem, koji su me tada pozvali iz Srbije. Mišlen je tada ušao u Srbiju. Šta je Mišlen zvezdica? Zvezdica jeste na tanjiru, ali gleda se usluga, toalet... bukvalno svi uslovi - rekla je ona.
Ipak, ima promena u odnosu na ranije.
- Ono što se danas promenilo u odnosu na prethodne godine kada je bilo potrebno da imate kantinu od vina u vrednosti od nekih milion evra, sada to nije potrebno. U Srbiji imamo odlične proizvođače, koji se trude i treba da iskoristimo taj proizvod kako bi ga istakli, jer mi smo poljoprivredna zemlja. Imamo sve, samo treba da to i stavimo na tanjir - poručila je Ljubica Komlenić u emisiji “Kec na jedanaest” na K1 televiziji.
Dajemo vam još jedan recept za ukusnu tortu koja se lako sprema, a ne peče
13.10.2022
GurmanlookPikantna, ukusna i dekorativna zimska salata
05.10.2022
GurmanlookAko su vam dodadili standardni recepti...
06.10.2022
GurmanlookČesto ih jedemo u salatama, pečene na roštilju, punjene, pa hajde da probamo i pohovane
29.09.2022
GurmanlookReditelj je izazvao bes javnosti na Kanskom festivalu kada je na konferenciji za novinare povodom filma "Melanholija" rekao da je nacista
12.02.2025
SudbineDragoljub Vojnov ostaće upamćen po brojnim ostvarenjima koje i danas ne gube na popularnosti
12.02.2025
SudbineĐorđe Firić se prvi put oglasio nakon jedne od najvećih tragedija koja se desila u našoj zemlji
12.02.2025
SudbinePevačica je kratko vreme vodila borbu sa kancerom krajnika, koji je letos i operisala, ali joj se iznenada stanje pogoršalo
12.02.2025
SudbineDres prvog tima Crvena zvezde je nosio od 9. maja 1964. pa do 27. jula 1971. godine
11.02.2025
SudbineBogoljub Karić izneo je za Institut IFIMES geopolitičku viziju i razmišljanja o budućnosti Srbije. Prenosimo ovaj autorski tekst u celosti
10.02.2025
Kolumna
Ostavite komentar