Slobodno vreme > Gurmanlook

NAJBOLJI UMAK NA SVETU Pravi se za 5 minuta a dolazi iz Makedonije

Njegova jednostavna priprema i bogat ukus čine ga savršenim dodatkom uz gotovo svako jelo

Izvor: K1info

07/01/2025 > 11:46

podeli vest:

NAJBOLJI UMAK NA SVETU Pravi se za 5 minuta a dolazi iz Makedonije
Foto: Shutterstock


Ako ste ljubitelj jednostavne, a ukusne hrane, makedonsko makalo će vas oduševiti! Ovaj tradicionalni umak, koji se pravi od osnovnih sastojaka koje već imate u kući, trenutno osvaja gurmane širom sveta. Njegova jednostavna priprema i bogat ukus čine ga savršenim dodatkom uz gotovo svako jelo. Makalo je tradicionalno severnomakedonsko jelo bazirano na belom luku, a trenutno je po ocenama s TasteAtlasa najbolji umak na svetu.

Freepik.com

Šta je makalo?

Makalo je umak koji se pravi od belog luka, ulja i začina. Jednostavan, ali moćan recept, vekovima je deo makedonske kuhinje, a danas postaje popularan i van granica ove zemlje. Njegova aroma savršeno se uklapa uz hleb, pečenje, kuvani krompir ili povrće.

Sastojci koji vas neće izneveriti

Najbolji deo priče o makalu je što su sastojci jednostavni i pristupačni. Da biste napravili ovaj umak, potrebno vam je:

Glavica belog luka
Malo ulja (najbolje maslinovog)
So po ukusu
Malo sirćeta ili limunovog soka

Ove namirnice sigurno već imate kod kuće, pa nema potrebe za komplikovanim nabavkama ili egzotičnim dodacima.

Kako se pravi makalo?

Priprema makala traje svega nekoliko minuta:

Izdvojite čenove belog luka i sitno ih iseckajte ili zdrobite u avanu.
Dodajte ulje i so i sve dobro pomešajte dok ne dobijete homogenu smesu.
Na kraju, dodajte malo sirćeta ili limunovog soka kako biste upotpunili ukus.

Rezultat je kremasti, mirisni umak koji se slaže uz sve – od hleba do glavnih jela.

Zašto je makalo toliko posebno?

Osim što je jednostavan za pripremu, makalo je i prava nutritivna bomba. Beli luk je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima, a maslinovo ulje doprinosi zdravlju srca. Ovo je savršena kombinacija ukusa i zdravlja, idealna za sve koji vole jednostavnu i kvalitetnu hranu.

Kako ga poslužiti?

Makalo je savršeno uz:

Topao domaći hleb
Kuvani krompir
Povrće sa žara
Meso ili ribu

Pixabay.com

Bilo da ga koristite kao prilog ili umak za grickanje, makalo donosi dašak autentične makedonske tradicije na vašu trpezu.

Jednostavno, ukusno i zdravo – makedonsko makalo je umak koji ćete obožavati. Za samo pet minuta možete pripremiti specijalitet koji se uklapa u svaku priliku, bilo da pravite ručak za porodicu ili uživate sami uz hleb i čašu vina.

Probajte makalo i uverite se zašto ga mnogi smatraju najboljim umakom na svetu! 

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar