Slobodno vreme > Gurmanlook

PORCIJA KOŠTA 2.577 DINARA, ALI VREDI SVAKU PARU Tiroler groštl – austrijski doručak koji morate probati

ožda jeste skupo, ali ljudi koji su ga probali kažu da vredi svaki dinar, ili bolje rečeno, evro

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

22/01/2025 > 11:12

podeli vest:

PORCIJA KOŠTA 2.577 DINARA, ALI VREDI SVAKU PARU Tiroler groštl – austrijski doručak koji morate probati
Foto: Shutterstock


Ako ste ikada uživali u zimskim čarolijama Austrije, sigurno ste čuli za Tiroler Groštl, tradicionalno jelo koje se često konzumira nakon dugog dana provedenog na skijalištu. Ono što smo saznali da to isto jelo, tačnije jedna porcija, na Dolomitima (Italija), tačnije skijalište Alpi di Susi, košta 22 evra, ili 2.577 dinara. Možda jeste skupo, ali ljudi koji su ga probali kažu da vredi svaki dinar, ili bolje rečeno, evro.

Foto: Milica Maksimović

 

Ovaj jednostavan, ali ukusan specijalitet iz oblasti Tirola, osvojio je srca mnogih gurmana širom sveta zahvaljujući svojim bogatim ukusima i hranljivim sastojcima.

Foto: Shutterstock

 

Šta je Tiroler Groštl?

Tiroler Groštl je jelo koje potiče iz austrijskih Alpa i prvobitno se služilo kao način da se iskoriste ostaci hrane, pre svega kuvani krompir i meso. Danas je to nezaobilazni deo gastronomske ponude u ski odmaralištima, a priprema se od jednostavnih sastojaka kao što su:

Kuvani krompir,
Seckana slanina ili dimljena šunka,
Luk,
Začini poput soli, bibera i kima,
Prženo jaje za završni dodir.

Foto: Shutterstock

 

Kako se priprema Tiroler Groštl?

Priprema ovog jela je vrlo jednostavna i brzo se sprema, što ga čini savršenim izborom za ukusan i zasitan obrok. Evo kako ga možete napraviti kod kuće:

Kuvani krompir iseckajte na kolutove ili kocke.
Na zagrejanom tiganju propržite seckanu slaninu dok ne postane hrskava.
Dodajte luk i pržite dok ne postane staklast.
Ubacite krompir u tiganj, začinite solju, biberom i kimom, pa sve zajedno propržite dok ne dobije zlatnu boju.
Na kraju, poslužite jelo sa pečenim jajetom na vrhu za autentičan austrijski doživljaj.

Zašto je Tiroler Groštl savršen zimski obrok?

Zbog svoje jednostavne pripreme, bogatog ukusa i hranljive vrednosti, Tiroler Groštl je idealan obrok za zimske dane. Savršeno greje i daje potrebnu energiju nakon celodnevnog boravka na snegu, što ga čini omiljenim među skijašima i ljubiteljima planinskih avantura.

Ako želite da doživite pravi ukus austrijskih Alpa u svojoj kuhinji, isprobajte Tiroler Groštl i uživajte u tradicionalnim aromama koje vas vode pravo u srce Tirola!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar