Slobodno vreme > Gurmanlook

VODA ILI MLEKO? Evo kada se šta koristi za mekana ili hrskava peciva

Eksperimentisanjem sa testom možete pronaći savršenu formulu za peciva po vašem ukusu

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

05/02/2025 > 16:30

podeli vest:

VODA ILI MLEKO? Evo kada se šta koristi za mekana ili hrskava peciva
Foto: Freepik.com


Kada pripremamo domaća peciva, često se postavlja pitanje – da li koristiti vodu ili mleko? Iako oba sastojka imaju svoju svrhu u testu, izbor zavisi od toga kakvu teksturu i ukus želimo da postignemo.

Foto: Shutterstock

 

Voda – za hrskava i vazdušasta peciva

Voda je osnovni sastojak u mnogim tradicionalnim receptima za hleb. Njena glavna uloga je aktivacija kvasca i razvoj glutena, što testu daje elastičnost i čvrstinu. Korišćenje vode u testu rezultira pecivima sa hrskavom koricom i vazdušastom unutrašnjošću. Zato se voda najčešće koristi za bagete, ciabattu (ćebatu) i somune.

Peciva napravljena sa vodom obično imaju neutralniji ukus i grublju teksturu, što ih čini savršenim za sendviče ili posluživanje uz umake i supe.

Mleko – za mekša i bogatija peciva

Ako želite mekša peciva sa finijom strukturom, mleko je pravi izbor. Zahvaljujući mlečnim mastima i šećerima, testo postaje mekano, a peciva dobijaju bogatiji ukus. Mleko takođe doprinosi lepšoj boji korice, jer se mlečni šećeri karamelizuju tokom pečenja, dajući pecivu zlatnu nijansu.

Foto: Freepik.com

 

Ovo je idealno za brioše, kiflice, slatka peciva i mlečne hlebove, koji su poznati po svojoj mekoći i blago slatkastom ukusu.

Koju opciju odabrati?

Izbor zavisi od vaših želja:

✔ Ako želite hrskava peciva sa žvakaćom teksturom – koristite vodu.
✔ Ako preferirate mekša, punija peciva sa blagim slatkastim ukusom – koristite mleko.
✔ Možete kombinovati oba sastojka kako biste postigli balans između mekoće i hrskavosti.

Bez obzira na izbor, važno je pridržavati se recepta i prilagoditi količinu tečnosti u zavisnosti od tipa brašna i drugih sastojaka. Eksperimentisanjem sa testom možete pronaći savršenu formulu za peciva po vašem ukusu!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar