Slobodno vreme > Gurmanlook

ČEBUREK - SAVRŠENO HRSKAVA LEPINJA PUNJENA MESOM Ovo morate probati!

Ako želite da probate nešto novo i ukusno, čeburek je idealan izbor

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

05/02/2025 > 07:19

podeli vest:

ČEBUREK - SAVRŠENO HRSKAVA LEPINJA PUNJENA MESOM Ovo morate probati!
Foto: Freepik.com


Ako volite hrskavo testo i sočan nadev, čeburek je prava stvar za vas! Ova tradicionalna poslastica istočnoevropske i srednjoazijske kuhinje omiljena je u mnogim zemljama, a pravi se od tanko razvijenog testa punjenog začinjenim mlevenim mesom, koje se zatim prži u dubokom ulju dok ne postane zlatno i hrskavo.

Idealno je jelo za brzi ručak, užinu ili čak kao ulična hrana koja se jede u hodu. Evo kako da napravite savršene čebureke kod kuće!

Foto: Freepik.com

 

Sastojci:

(za oko 6 čebureka)

Za testo:

400 g brašna
200 ml tople vode
1 kašičica soli
2 kašike ulja

Za nadev:

300 g mlevenog mesa (svinjetina, junetina ili mešano)
1 glavica crnog luka (sitno seckana)
1 čen belog luka (sitno seckan)
50 ml vode
So, biber i mlevena paprika po ukusu

Za prženje:

400 ml ulja (suncokretovo ili biljno ulje).

Priprema:

1️⃣ Priprema testa:
U činiji pomešajte brašno i so, pa postepeno dodajte toplu vodu i ulje, mešajući dok ne dobijete meko testo. Mesite ga oko 5-7 minuta, dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte krpom i ostavite da odmori 20-30 minuta.

2️⃣ Priprema nadeva:
U posebnoj činiji pomešajte mleveno meso, crni i beli luk, so, biber i papriku, a zatim dodajte 50 ml vode kako bi smesa ostala sočna tokom prženja. Dobro promešajte i ostavite da odstoji.

3️⃣ Formiranje čebureka:
Testo podelite na 6 jednakih delova i svaki razvucite u tanki krug (oko 2 mm debljine). Na jednu polovinu kruga rasporedite 2-3 kašike nadeva, a drugu polovinu preklopite preko njega, tako da dobijete polumesec. Ivicu pritisnite viljuškom ili prstima kako se čeburek ne bi otvorio tokom prženja.

4️⃣ Prženje:
U dubokom tiganju ili šerpi zagrejte ulje na srednje jakoj temperaturi. Pržite čebureke sa obe strane po 2-3 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i postanu hrskavi. Nakon prženja, stavite ih na papirni ubrus kako bi upili višak ulja.

Kako poslužiti čeburek?

🔸 Najbolji su dok su vrući i hrskavi!
🔸 Odlično se slažu uz jogurt, kiselo mleko ili laganu salatu.
🔸 Možete ih poslužiti sa ljutim sosom, kečapom ili pavlakom za dodatni ukus.

Zašto ćete obožavati čebureke?

✔ Hrskavi spolja, sočni iznutra – savršena kombinacija tekstura!
✔ Lako se prave od jednostavnih sastojaka.
✔ Mogu se puniti i sirom, povrćem ili kombinacijom ukusa.
✔ Savršeni su za doručak, ručak, večeru ili kao ulična hrana u pokretu!

Ako želite da probate nešto novo i ukusno, čeburek je idealan izbor!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar

UMRO TEOFIL PANČIĆ

Svoje kritičke i analitičke tekstove Teofil Pančić je objavljivao u brojnim listovima iz Srbije, regiona, ali i SAD i Rusije

04.02.2025

Sudbine