Slobodno vreme > Gurmanlook

PEČENI ČIZKEJK Najbolja receptura omiljenog kolača, neodoljivo je kremasta!

Ovaj klasični pečeni čizkejk savršen je za sve prilike – od porodičnih okupljanja do svečanih događaja

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

05/02/2025 > 17:30

podeli vest:

PEČENI ČIZKEJK Najbolja receptura omiljenog kolača, neodoljivo je kremasta!
Foto: Pixabay.com


Čizkejk je omiljena poslastica širom sveta, a pečena verzija ovog kolača posebno se ističe svojom bogatom teksturom i ukusom. U nastavku vam donosimo recept za klasični pečeni čizkejk koji će oduševiti vaše ukućane i goste.

Foto: Pixabay.com

 

Sastojci:

Za podlogu:

40 g putera
85 g mlevenog keksa
30 g oljuštenih oraha

Za fil:

600 g krem sira 
3 jaja
175 g kondenzovanog mleka
1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema:

Priprema podloge:

Usitnite orahe i keks u blenderu ili ih stavite u kesu i pređite oklagijom dok ne dobijete fine mrvice.
Pomešajte mleveni keks i orahe sa omekšalim puterom dok ne dobijete ujednačenu smesu.
Smesu ravnomerno rasporedite na dno okruglog kalupa za tortu prečnika oko 20 cm, blago pritiskajući kašikom ili dnom čaše da se podloga učvrsti.
Stavite kalup u frižider dok pripremate fil.

Priprema fila:

U velikoj posudi umutite jaja sa kondenzovanim mlekom dok se dobro ne sjedine.
Dodajte ekstrakt vanile i krem sir, pa nastavite da mešate dok smesa ne postane glatka i kremasta.

Pečenje:

Zagrejte rernu na 180°C.
Izvadite kalup sa podlogom iz frižidera i sipajte pripremljeni fil preko podloge.
Pokrijte kalup aluminijumskom folijom kako bi se čizkejk ravnomerno pekao i zadržao vlagu.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta.
Nakon 40 minuta, uklonite foliju, povećajte temperaturu rerne na 200°C i pecite još 5 minuta kako bi površina dobila lepu zlatnu boju.
Izvadite čizkejk iz rerne i ostavite ga da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga stavite u frižider na najmanje 4 sata, a najbolje preko noći, kako bi se stegao i razvili ukusi.

Foto: Pixabay.com

 

Saveti za serviranje:

Pre serviranja, možete preliti čizkejk otopljenom čokoladom, karamel sosom ili voćnim prelivom po želji.
Za lakše sečenje, koristite nož koji ste prethodno zagrejali u toploj vodi i obrisali.

Ovaj klasični pečeni čizkejk savršen je za sve prilike – od porodičnih okupljanja do svečanih događaja. Njegova kremasta tekstura i bogat ukus sigurno će osvojiti srca svih koji ga probaju.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar