Slobodno vreme > Mozaik

A GROZNICA Zapadnog Nila, ZIKA VIRUS... ma koga briga! Afrikanci od komaraca prave BURGERE i KUNGA KOLAČ

Stanovnici regije jezera Viktorija svake godine ulove stotine hiljada komaraca i koriste ih u ishrani

Izvor: K1info/citymagazine.danas.rs

15/08/2023 > 14:10

podeli vest:

A GROZNICA Zapadnog Nila, ZIKA VIRUS... ma koga briga! Afrikanci od komaraca prave BURGERE i KUNGA KOLAČ
Foto: unspash/shutterstock


Opšte je poznato da Kinezi već uveliko jedu skakavce na žaru, komarce u lizalicama, pečene larve. Međutim, mnogi se iznenade kada surfujući internetom naiđu na video pod nazivom "Mosquito Burgers from Africa", odnosno, "Burgeri od komaraca iz Afrike". Iznenađenje je utoliko veće, ako imamo u vidu da komarac iz Afrike prenosi groznicu Zapadnog Nila i mnoge druge bolesti.

Ovaj video prvi put je objavljen 2012. godine, ali svake godine ponovo ispliva na površinu internetskog okeana zahvaljujući svojoj, blago rečeno, bizarnoj temi. U njemu se, naime, prikazuje izrada burgera od komaraca.

Prema komentatorima ovog videa, burgeri od komaraca su nekoliko puta bogatiji proteinima od tradicionalnih goveđih. S obzirom na povremene gladi u Africi, ne čudi što je ova tema izazvala veliko interesovanje, a burger od komaraca postao neobičan heroj priče.

Ali postavlja se pitanje - da li su to stvarno komarci u videu ili se radi o nečemu drugom?

Da bismo shvatili o čemu se zapravo radi, potrebno je malo bolje proučiti priču. Prema onome što se tvrdi na internetu, stanovnici regije jezera Viktorija u Africi svake godine ulove stotine hiljada komaraca, pretvore ih u burgere i ispeku. Ove pljeskavice navodno ukusom podsećaju na ribu, a postale su neizostavan izvor proteina za stanovnike ovog područja. No, koliko je ova priča istinita?

Muve ili komarci?

Posle malo istraživanja čini se da burgeri od komaraca možda nisu ono što se na prvi pogled čini. Naime, verovatnije je kako se zapravo radi o nečemu što se zove kunga kolač. Kunga kolač je jelo koje se priprema u afričkoj regiji Velikih jezera, posebno u zemljama koje okružuju jezero Malavi. Ali nije od komaraca, već od miliona gusto stisnutih muva.

S obzirom na to da su komarci poznati prenosioci bolesti, kao što su malarija, Zika virus, groznica zapadnog Nila i Denga groznica, ova se verzija priče čini verodostojnijom, iako i dalje prilično bizarnom za naše evropske standarde ishrane.

Foto: Pixabay.com

 

Dok nekima priče o konzumiranju komaraca mogu zvučati kao slatka osveta za sve dosadne ugrize tokom letnjih meseci, čini se da je stvarnost ipak malo drugačija. Ne radi se o komarcima, već o muvama. I, da, ovi kunga kolači bogati su proteinima i jestivi, ali verovatno nisu ono što većina nas očekuje kada čuje reč pljeskavica ili burger.

Bez obzira na to, fascinantno je šta su sve ljudi spremni da naprave kako bi preživeli u teškim uslovima. Ako ništa drugo, ovaj video nam pruža uvid u svakodnevicu dela sveta u kome često vlada oskudica.

 

Ostavite komentar