Slobodno vreme > Mozaik

Međunarodni dan žena i devojčica sa sela: Ovo su naše HEROINE svakodnevice

Dok se mi pitamo šta ćemo raditi za vikend, one već pre svitanja prave svet malo boljim mestom za život...

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

15/10/2024 > 10:00

podeli vest:

Međunarodni dan žena i devojčica sa sela: Ovo su naše HEROINE svakodnevice
Foto: Shutterstock


Svake godine 15. oktobra, svet obeležava Međunarodni dan žena i devojčica sa sela, a ovaj datum donosi priliku da podsetimo na izazove, ali i snagu koju one svakodnevno demonstriraju. Ove žene nisu samo stubovi svojih porodica, već i ključne karike u očuvanju kulture, običaja i sela kao životnog prostora.

Međunarodni dan žena i devojčica sa sela je Festival koji svojevrsno predstavlja uspešni rad sa ženama koje dolaze iz ruralnih krajeva. Taj rad se prvenstveno zasniva na njihovom osnaživanju i osvešćivanju, ali i pružanju edukacione i materijalne podrške za pokretanje sopstvenih biznisa.

Foto: Shutterstock

 

Nevidljivi rad s velikim uticajem

Na prvi pogled, posao žene sa sela deluje kao niz svakodnevnih rutinskih aktivnosti: ustajanje pre svitanja, spremanje doručka, briga o deci, bašti, domaćim životinjama i polju. Ipak, iza tih rutinskih zadataka krije se ogroman trud i odgovornost. One rade i ono što se ne vidi – od emotivnog rada unutar porodice do neprekidne borbe za ekonomski opstanak. Njihov doprinos lokalnim zajednicama često nije vidljiv u statistikama, ali je nezamenjiv.

Preplitanje tradicije i modernog života

Foto: Shutterstock

 

Iako su često vezane za tradicionalne vrednosti, žene sa sela ne zaostaju za modernim svetom. Mnoge se sve češće oslanjaju na društvene mreže za promociju svojih proizvoda i rukotvorina, dok uspešno balansiraju između tradicionalnih poslova i novih tehnologija. Primeri mladih devojaka koje pokreću male biznise ili se vraćaju na selo, uvodeći inovacije u proizvodnju, pokazuju da ruralni život može imati i moderan i perspektivan okvir.

Izazovi s kojima se suočavaju

Foto: Shutterstock

 

Žene i devojčice sa sela suočavaju se s posebnim izazovima, od ograničenog pristupa obrazovanju i zdravstvenim uslugama, do ekonomskih poteškoća i stereotipa o njihovoj ulozi u društvu. Često su prinuđene da biraju između svojih snova i porodičnih očekivanja. Tokom pandemije, mnoge su preuzele još veće terete, brinući o porodici i domaćinstvu u otežanim uslovima.

Kako možemo pomoći?

Važno je osnažiti žene sa sela kroz inicijative koje promovišu obrazovanje i ekonomsko osamostaljivanje. Kupovina lokalnih proizvoda, podrška malim porodičnim gazdinstvima i podizanje svesti o njihovom radu samo su neki načini na koje svi možemo da doprinesemo.

Zaključak: Svaka priča je važna

Devojčice i žene sa sela simbolizuju izdržljivost, rad i povezanost s prirodom, ali i neophodnost zajedničke podrške kako bi im se omogućio bolji život. Njihove priče su inspirativne jer pokazuju da čak i na malim mestima i u tišini svakodnevice postoje velike borbe i važni uspesi.

Ovaj 15. oktobar podseća nas da pažljivo slušamo i prepoznamo te heroine, jer dok se mi pitamo šta ćemo raditi za vikend, one već pre svitanja prave svet malo boljim mestom za život.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar