Slobodno vreme > Mozaik

Greške kojima uništavamo "masno" plaćene ŠTAPNE USISIVAČE: Prestanite ovo da radite

Skupo ih plaćamo pa onda ne vodimo računa kako ik koristimo

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

25/10/2024 > 09:05

podeli vest:

Greške kojima uništavamo "masno" plaćene ŠTAPNE USISIVAČE: Prestanite ovo da radite
Foto: Freepik.com


Sve usisavamo, ne marimo niti vodimo računa. Ali, to nas košta redovno pokvarenih uređaja...

Kako bismo otkrili koje greške najčešće pravimo, novinari Dom&Dizajna razgovarali su sa serviserom kućnih aparata, koji je ukazao na problematične navike koje mnogi od nas imaju. 

Ako i vi činite ove greške, sad više nemojte:

Greška br. 1: Usisavate ostatke od šminke

Prema majstoru, to je velika greška iz dva razloga: Fini prah može začepiti filter i druge delove uređaja.

Neki praškovi za tepihe su kiseli i s vremenom mogu oštetiti filtere i vlakna tepiha.

Savetuju se male količine peska sa plaže, jer to ne opterećuje usisivač kao što bi soda bikarbona mogla.

Foto: Freepik.com

 

Greška br. 2: Voda se ne usisava

Iako znamo da je voda problematična, često prelazimo usisivačem preko vlažnih površina, što može uzrokovati nakupljanje prljavštine i začepljenja. Vlaga stvara lepljenje prljavštine i smanjuje snagu usisavanja.

Greška br. 3: Usisavate maramice, papire...

Usisivači su korisni za prašinu i dlake, ali nisu predviđeni za veće predmete kao što su papirne maramice, novine, spajalice ili kovanice. Takve stvari treba pokupiti metlom ili rukom pre usisavanja.

Jurić dodaje da je usisivač koristan za sitne komadiće stakla, ali treba prvo pomesti ono što možete. Ako usisivač proizvodi visoko “cviljenje” nakon upotrebe, to može ukazivati na problem.

Greška br. 4: Ne perete i ne menjate filtere

Mnogi ljudi ne održavaju filtere, a to je ključno za optimalan rad. Redovno pranje filtera čuva snagu usisavanja i sprečava širenje neprijatnih mirisa po kući. Preporučuje se pranje jednom mesečno prema uputstvu proizvođača i zamena kesica na svaka dva do četiri meseca. Potpuna zamena filtera jednom godišnje je neophodna za najbolje rezultate, a majstor predlaže i godišnji servis usisivača kako bi trajao duže.

Foto: Freepik.com

 

Greška br. 5: Ostavljate usisivač na punjaču

Iako ovo neće odmah uništiti uređaj, može skratiti vek baterije. Majstor savetuje da se uređaj puni do 100%, ali da se koristi dok se baterija potpuno ne isprazni pre sledećeg punjenja. Kao kod telefona i laptopova, povremeno ga treba isprazniti i napuniti do kraja.

Greška br. 6: Ne uklanjate kosu sa četke bez priručnika

Kosa, dlake kućnih ljubimaca i druge dlačice mogu se omotati oko valjka četke i smanjiti snagu usisavanja. Redovno održavanje prema priručniku olakšava uklanjanje kose, bilo izvlačenjem valjka ili sečenjem dlačica makazama.

Ove savete prenosi Dom&Dizajn u saradnji sa serviserom, ističući da pažljivo održavanje može značajno produžiti vek trajanja vašeg usisivača.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar