Slobodno vreme > Mozaik

KAKO SE ODRŽAVAJU VUNENI DŽEMPERI: Pridržavajte se naših saveta i nosićete ih dugo

Uz pravilnu negu, mogu ostati u vrhunskom stanju dugi niz godina

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

28/10/2024 > 13:49

podeli vest:

KAKO SE ODRŽAVAJU VUNENI DŽEMPERI: Pridržavajte se naših saveta i nosićete ih dugo
Foto: Freepik.com


S dolaskom hladnijih dana, vuneni džemperi postaju nezaobilazni deo naše garderobe. Međutim, kako bismo očuvali njihovu kvalitetu i oblik, važno je znati pravilno ih održavati.

Prvo pravilo je pranje. Vunene proizvode treba prati na niskim temperaturama, do 30°C, i koristiti blage deterdžente specijalno namenjene za vunu. Preporučuje se pranje ručno ili na programu za vunu u veš mašini.

Foto: Unsplash.com

 

Nakon pranja, sušenje je ključno. Džempere ne bi trebalo sušiti na direktnom suncu ili uz izvor toplote, jer to može oštetiti vlakna. Umesto toga, raširite ih na ravnoj površini obloženu peškirom, kako bi zadržali svoj oblik.

Kada je reč o čuvanju, najbolje je prevrnuti džempere i složiti ih u ormar. Viseće kačenje može dovesti do deformacije. Takođe, dodavanje kesica lavande među stvari može pomoći u zaštiti od moljaca.

Kako ukloniti kuglice sa vunenih džempera

Kuglice na vunenim džemperima mogu izgledati neugodno, ali postoje jednostavni načini da ih se rešite. Prvo, možete koristiti specijalizovani aparat za uklanjanje dlačica ili kuglica. Ako ga nemate, i običan žilet ili oštri nož mogu poslužiti - pažljivo ih povucite preko površine džempera.

Takođe, postoji i metoda sa lepljivom trakom; jednostavno pritisnite traku na deo sa kuglicama i povucite. Nakon uklanjanja, možete džemper preći i peškirom da uklonite sitne dlačice. Redovno održavanje pomaže u sprečavanju nastanka kuglica.

Foto: Shutterstock

 

Uz pravilnu negu, vaši vuneni džemperi mogu ostati u vrhunskom stanju dugi niz godina, pružajući vam udobnost i toplinu tokom hladnih meseci. Održavajte ih s ljubavlju i uživajte u svakoj prilici koju donose!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar