Slobodno vreme > Mozaik

BAPSKE PRIČE: Brojite OVCE pa ćete brže da ZASPITE - istina ili mit?

Stare žene govorile su deci koja ne mogu da zaspu da zatvore oči i broje ovce. Izgleda da u tome ima istine

Izvor: K1info

09/12/2022 > 21:01

podeli vest:

BAPSKE PRIČE: Brojite OVCE pa ćete brže da ZASPITE - istina ili mit?
Foto: Pixabay.com


Ruku na srce, do sada nije urađena posebna studija koja dokazuje da brojanje ovaca zaista utiče na san. Ali upotreba vizuelizacije ili mentalnih snimaka svakako može da pomogne da brzo "odete u zemlju snova".

Da, znamo... ne postoji ništa dosadnije od brojanja ovaca u toru ili na livadi ili kako preskaču ogradu (kao u crtanim filmovima). Ok. Smislite nešto drugo. Bilo koja ponavljajuča aktivnost uspavljuje.

Kako? Prvo, zaposlite mozak ponavljanjem koje ga umrtvuje. Drugo, to vam pomaže da odvratite misli od stresnih razmišljanja ili anksioznih misli koje su često povezane sa nesanicom.

Da se vratimo na početak priče. A zašto baš ovce? E, to niko ne zna jer nije utvrđen tačan izvor teorije zašto ljudi broje ovce da bi lakše zaspali. Mada postoji nekoliko uverenja.

Jedno od najpopularnijih objašnjenja ove teorije ima veze sa pastirima u srednjovekovnoj Britaniji. Naime, kada su pastiri koristili zajedničku površinu za ispašu svojih stada, pre nego što bi krenuli na spavanje, morali su da provere da li su im sve ovce na broju.

Uzgred, još je Don Kihot, poznati junak Miguela de Servantesa, te davne 1605. godine koristio vizuelizaciju za uspavljivanje. Samo što je Don Kihot umesto ovaca brojao koze.

Eksperiment koje su sproveli istraživači sa Univerziteta Oxford, iako nisu uključili ni ovce, ni koze, ni krave kao predmet vizualizacije, otkrio je da su ispitanici koji su zamišljali plažu ili vodopad bili prisiljeni da se više mentalno naprežu i brže su zaspali od onih kojima je rečeno da "jednostavno" odvrate misli od briga.

 

Ostavite komentar