Slobodno vreme > Porodica i Deca

Ko je u pravu: Kada je pravo vreme da DETE počne da SPAVA SAMO

Mnogi roditelji smatraju da je to prirodan način povezivanja, dok neki brinu o dugoročnim posledicama

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

22/10/2024 > 13:39

podeli vest:

Ko je u pravu: Kada je pravo vreme da DETE počne da SPAVA SAMO
Foto: Freepik.com


Zajedničko spavanje roditelja i deteta je česta tema koja izaziva mnogo pitanja i dilema.

Mnogi roditelji smatraju da je to prirodan način povezivanja, dok neki brinu o dugoročnim posledicama, poput problema sa samostalnošću deteta.

Iako ne postoji jedinstven odgovor koji važi za sve, važno je sagledati i emocionalne i razvojne aspekte kako bi se pronašao pravi trenutak za prelazak na samostalno spavanje.

Foto: Shutterstock

 

Bliskost i sigurnost u prvim mesecima

Tokom ranih meseci života, bebe imaju veliku potrebu za bliskošću. Zajedničko spavanje može olakšati noćno hranjenje i pružiti osećaj sigurnosti, kako detetu, tako i roditeljima. Osećaj dodira i prisustvo roditelja može pomoći bebi da se lakše smiri, jer joj to omogućava da prepozna poznate mirise i zvukove.

 

Međutim, pedijatri preporučuju da deca spavaju u istoj sobi sa roditeljima, ali u sopstvenom krevetiću tokom prvih šest meseci do jedne godine, jer to smanjuje rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta (SIDS).

Nakon toga, postavlja se pitanje kada je pravo vreme za prelazak u sopstveni krevet.

Kada je vreme za promenu?

Iako svaka porodica ima svoj ritam, većina stručnjaka savetuje da bi dete trebalo da počne da spava samostalno najkasnije do treće ili četvrte godine. Ovo je period kada dete počinje da razvija osećaj nezavisnosti, a odvajanje tokom spavanja može biti važan korak ka tome.

Dugotrajno spavanje s roditeljima može otežati detetovu prilagodljivost na promene i stvoriti zavisnost od prisustva roditelja za osećaj sigurnosti.

Takođe, odvojeno spavanje pomaže roditeljima da povrate svoj prostor i unaprede odnos, što je važno za emocionalnu stabilnost porodice.

Kako olakšati prelazak na samostalno spavanje?

Prelazak na samostalan san može biti izazovan, ali postoje načini da ga učinite lakšim:

Postepeni prelazak – Počnite tako što ćete dete staviti u njegov krevetić, ali ostanite uz njega dok ne zaspi.
Rutina za spavanje – Stvorite umirujuću rutinu pred spavanje koja može uključivati čitanje knjige ili slušanje uspavanki.
Pohvala i ohrabrenje – Kada dete prespava celu noć u svom krevetu, pohvalite ga.
Prijatno okruženje – Neka detetova soba bude prijatno mesto u kome se oseća sigurno i zaštićeno.

Foto: Freepik.com

 

Da li postoji šteta ako se dete ne odvaja na vreme?

Iako nema univerzalnih pravila, dugotrajno zajedničko spavanje može otežati detetu da razvije samostalnost i emocionalnu sigurnost u kasnijem uzrastu.

Takođe, može negativno uticati na san roditelja, što može dovesti do stresa i iscrpljenosti. Ipak, ako dete prolazi kroz stresan period, poput bolesti, preseljenja ili rođenja brata ili sestre, povremeno spavanje s roditeljima može biti utešno i korisno.

Foto: Shutterstock

 

Da rezimiramo

Odluka o tome kada dete treba da počne da spava samostalno zavisi od dinamike svake porodice, ali je važno da taj proces ne traje predugo.

Postepeno odvajanje može pomoći detetu da razvije samopouzdanje, a roditeljima omogućiti potrebnu privatnost i odmor. Ključ je u postepenom i nežnom prelazu, uz puno ljubavi i strpljenja. Svaka porodica treba da pronađe ritam koji im najviše odgovara, a najvažnije je da deca rastu u sigurnom i podržavajućem okruženju.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar