Slobodno vreme > Posna jela

TAJNA SVETOGORSKE ČORBE: Tradicionalni posni recept iz manastira

Ukusna i zdrava čorba koja odiše duhovnim nasleđem Svete Gore

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

19/11/2024 > 07:13

podeli vest:

TAJNA SVETOGORSKE ČORBE: Tradicionalni posni recept iz manastira
Foto: Freepik.com


Svetogorska čorba, poznata i kao monaška čorba, jedno je od najautentičnijih jela iz manastirske kuhinje na Svetoj Gori. Ova jednostavna, ali hranljiva posna čorba savršeno odražava duh asketskog načina života, gde se od osnovnih namirnica pripremaju prava mala kulinarska remek-dela.

Tradicionalni recept se prenosi generacijama, a osnovni sastojci uvek su sezonski i skromni, prilagođeni postu. Donosimo vam recept za ovu čorbu, savršenu za one koji žele da unesu malo monaškog mira i tradicije u svoj dom.

Sastojci:

2–3 glavice crnog luka
2 šargarepe
1 veća tikvica
2 krompira
1 veza peršuna
200 g paradajza (svežeg ili iz konzerve)
2 lovorova lista
Maslinovo ulje
So i biber po ukusu
Po želji: šaka pirinča ili kašika sitne testenine

Priprema:

Priprema povrća: Luk sitno iseckajte, a šargarepu, tikvicu i krompir oljuštite i isecite na kockice. Paradajz oljuštite i iseckajte ili koristite pasiran paradajz.

Prženje: U dubokom loncu zagrejte malo maslinovog ulja. Dodajte crni luk i dinstajte ga dok ne postane staklast. Zatim dodajte šargarepu i dinstajte još nekoliko minuta.

Dodavanje povrća: Ubacite krompir i tikvicu, pa sve zajedno prelijte vodom tako da povrće bude u potpunosti potopljeno. Dodajte lovorov list, so i biber.

Kuvanje: Kuvajte na srednjoj vatri dok povrće ne omekša (oko 30 minuta). Ako želite, dodajte šaku pirinča ili testenine pred kraj kuvanja.

Završni dodir: Kada je povrće kuvano, dodajte paradajz i kuvajte još 10 minuta. Na kraju pospite svežim seckanim peršunom.

Posluživanje: Svetogorska čorba se tradicionalno služi topla, uz krišku domaćeg hleba ili proju.

Saveti:

Ako želite gušću teksturu, deo čorbe možete izblendati pre nego što dodate paradajz.
Za još bogatiji ukus, dodajte nekoliko kapljica limunovog soka pre serviranja.

Svetogorska čorba je savršen izbor za posne dane, ali i za sve one koji žele lagan i ukusan obrok prepun topline i jednostavnosti monaške kuhinje. Pripremite je i osetite duh tradicije na svom stolu!

Ostavite komentar