KAKO PRIPREMITI TELO I DUH ZA BOŽIĆNI POST: Saveti za pravilnu ishranu i duhovnu pripremu
Prirpemite organizam za hranu koju niste navikli da jedete, koja nije visoko kalorična, koja se zasniva najviše na povrću i voću
pre 23 sata
TradicijaUkusna i zdrava čorba koja odiše duhovnim nasleđem Svete Gore
podeli vest:
Svetogorska čorba, poznata i kao monaška čorba, jedno je od najautentičnijih jela iz manastirske kuhinje na Svetoj Gori. Ova jednostavna, ali hranljiva posna čorba savršeno odražava duh asketskog načina života, gde se od osnovnih namirnica pripremaju prava mala kulinarska remek-dela.
Tradicionalni recept se prenosi generacijama, a osnovni sastojci uvek su sezonski i skromni, prilagođeni postu. Donosimo vam recept za ovu čorbu, savršenu za one koji žele da unesu malo monaškog mira i tradicije u svoj dom.
Sastojci:
2–3 glavice crnog luka
2 šargarepe
1 veća tikvica
2 krompira
1 veza peršuna
200 g paradajza (svežeg ili iz konzerve)
2 lovorova lista
Maslinovo ulje
So i biber po ukusu
Po želji: šaka pirinča ili kašika sitne testenine
Prirpemite organizam za hranu koju niste navikli da jedete, koja nije visoko kalorična, koja se zasniva najviše na povrću i voću
pre 23 sata
TradicijaUz ovaj recept, postaće vam jasno koliko posna jela mogu biti ukusna i jednostavna!
18.11.2024
Posna jelaPriprema:
Priprema povrća: Luk sitno iseckajte, a šargarepu, tikvicu i krompir oljuštite i isecite na kockice. Paradajz oljuštite i iseckajte ili koristite pasiran paradajz.
Prženje: U dubokom loncu zagrejte malo maslinovog ulja. Dodajte crni luk i dinstajte ga dok ne postane staklast. Zatim dodajte šargarepu i dinstajte još nekoliko minuta.
Dodavanje povrća: Ubacite krompir i tikvicu, pa sve zajedno prelijte vodom tako da povrće bude u potpunosti potopljeno. Dodajte lovorov list, so i biber.
Kuvanje: Kuvajte na srednjoj vatri dok povrće ne omekša (oko 30 minuta). Ako želite, dodajte šaku pirinča ili testenine pred kraj kuvanja.
Završni dodir: Kada je povrće kuvano, dodajte paradajz i kuvajte još 10 minuta. Na kraju pospite svežim seckanim peršunom.
Posluživanje: Svetogorska čorba se tradicionalno služi topla, uz krišku domaćeg hleba ili proju.
Ovaj recept savršen je za sve koji žele brz, zdrav i ukusan obrok
15.11.2024
Posna jelaLeblebije su bogate proteinima, vlaknima, i brojnim hranljivim materijama, pa će vam pružiti energiju tokom posta
14.11.2024
Posna jelaSaveti:
Ako želite gušću teksturu, deo čorbe možete izblendati pre nego što dodate paradajz.
Za još bogatiji ukus, dodajte nekoliko kapljica limunovog soka pre serviranja.
Svetogorska čorba je savršen izbor za posne dane, ali i za sve one koji žele lagan i ukusan obrok prepun topline i jednostavnosti monaške kuhinje. Pripremite je i osetite duh tradicije na svom stolu!
Božićni post počinje 28. novembra i traje 40 dana - do Badnjeg dana, 6. januara
13.11.2024
Posna jelaPriprema ovih pljeskavica je jednostavna
13.11.2024
Posna jelaPobeda Donalda Trampa na izborima ubrzo se odrazila na američke berze
pre 19 minuta
SvetNapadač ubijao bez ikakvih razloga, pokazuju dosadašnja saznanja
pre 32 minuta
SvetNa ovaj dan vojnicima se obratio i general Sirski
pre 53 minuta
SvetCrni dim proširio se celom trakom
pre 1 sat
HronikaGrađani se opraštaju od devojke koja je plenila svojom pameću i osmehom
pre 1 sat
SrbijaOtac devojčice ispričao je da će ona imati traume za ceo život
pre 1 sat
HronikaRistić se osvrnuo i na ranu na srcu kod tadašnjeg premijera Đinđića
pre 2 sata
PolitikaNisu mogli da podnesu put koji su im sinovi izabrali
pre 1 sat
SudbineSahrana Milenije obaviće se u 14.30 časova
pre 1 sat
SudbineOva priča ima posebnu težinu iz jednog razloga
pre 3 sata
ReportažaOn joj je danas posvetio pesmu
pre 11 sati
SudbineMesto joj je među herojima, neka nas njen odlazak podseti da je sve prolazno i nesigurno i da je samo važno da budemo ljudi
pre 19 sati
SudbinePotpredsednik vlade u vreme kada je Zoran Đinđić bio premijer pre deset dana sreo je Ružicu
pre 20 sati
SudbinePorodica prolazi kroz veoma težak period, a od Milenije Mitrović se putem čitulja opraštaju brojni prijatelji
pre 20 sati
SudbineNjeni najbliži se opraštaju od nje na društvenim mrežama.
17.11.2024
Sudbine
Ostavite komentar