POSNE ŠPAGETE SA PATLIDŽANOM: Ukusan i zdrav obrok za celu porodicu
Jednostavno, brzo i savršeno za porodični ručak ili večeru
20.11.2024
Posna jelaNjihova hrskava korica i prepoznatljiv ukus oduševljavaju svakog ko ih proba
podeli vest:
Girice su omiljena poslastica mnogih – sitna riba koja se savršeno uklapa kao predjelo, užina ili lagana večera. Njihova hrskava korica i prepoznatljiv ukus oduševljavaju kako ljubitelje morske hrane, tako i one koji vole jednostavna, ali ukusna jela. Najbolje od svega, girice možete lako pripremiti kod kuće, prateći ovaj recept za reš pečene girice.
Foto: Freepik.com
Sastojci za domaće reš pečene girice
500 g svežih girica
100 g kukuruznog brašna
50 g belog brašna
So po ukusu
Ulje za prženje (suncokretovo ili maslinovo)
Limun za serviranje
Priprema girica u tri koraka
1. Priprema ribe
Girice dobro operite pod mlazom hladne vode i očistite ih ukoliko imaju nečistoće. Ostavite ih da se dobro ocede ili ih osušite papirnim ubrusom. To je važno kako bi bile hrskave nakon prženja.
2. Paniranje girica
U posudi pomešajte kukuruzno i belo brašno, a zatim dodajte so po ukusu.
Svaku giricu uvaljajte u mešavinu brašna, vodeći računa da budu potpuno prekrivene. Ovo će osigurati hrskavu koricu tokom prženja.
Jednostavno, brzo i savršeno za porodični ručak ili večeru
20.11.2024
Posna jelaUkusna i zdrava čorba koja odiše duhovnim nasleđem Svete Gore
19.11.2024
Posna jela3. Prženje
U dubokom tiganju ili fritezi zagrejte veću količinu ulja na srednje jakoj vatri. Kada se ulje dovoljno zagreje (testirajte sa malo brašna – trebalo bi odmah da počne da cvrči), pažljivo spustite girice u ulje.
Pržite ih u manjim količinama kako bi se ravnomerno ispekle. Proces traje 3–5 minuta, dok ne dobiju zlatno-žutu boju i ne postanu hrskave.
Vadite ih iz ulja pomoću hvataljke i stavite na papirne ubruse kako biste uklonili višak masnoće.
Serviranje
Girice poslužite tople, uz kriške limuna za dodatnu svežinu. Odličan su izbor uz tartar sos, ajvar ili osvežavajuću salatu od rukole i paradajza. Možete ih kombinovati i sa prženim krompirićima za bogatiji obrok.
Saveti za savršene girice
Svežina ribe je ključna: Birajte girice koje imaju sjajnu kožu i blago providne oči – to je znak da su sveže.
Temperatura ulja: Vodite računa da ulje ne bude previše vrelo jer će girice spolja brzo zagoreti, a iznutra ostati nedovoljno pečene.
Lagano tresite višak brašna: Pre nego što stavite girice u ulje, lagano protresite višak brašna kako ulje ne bi postalo mutno.
Priprema girica kod kuće je brza i jednostavna, a rezultat je jelo koje će oduševiti sve ljubitelje morske hrane. Probajte ovaj recept i uživajte u savršenim, reš pečenim giricama!
BONUS VIDEO:
Prirpemite organizam za hranu koju niste navikli da jedete, koja nije visoko kalorična, koja se zasniva najviše na povrću i voću
18.11.2024
TradicijaUz ovaj recept, postaće vam jasno koliko posna jela mogu biti ukusna i jednostavna!
18.11.2024
Posna jelaOvaj recept savršen je za sve koji žele brz, zdrav i ukusan obrok
15.11.2024
Posna jelaLeblebije su bogate proteinima, vlaknima, i brojnim hranljivim materijama, pa će vam pružiti energiju tokom posta
14.11.2024
Posna jelaSuđenje je zakazano za 5. maj.
pre 1 sat
Srbija
Ostavite komentar