Slobodno vreme > Posna jela

SAVRŠENO REŠ PEČENE GIRICE KOD KUĆE: Jednostavan recept za ukusno morsko jelo

Njihova hrskava korica i prepoznatljiv ukus oduševljavaju svakog ko ih proba

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

21/11/2024 > 07:09

podeli vest:

SAVRŠENO REŠ PEČENE GIRICE KOD KUĆE: Jednostavan recept za ukusno morsko jelo
Foto: Freepik.com


Girice su omiljena poslastica mnogih – sitna riba koja se savršeno uklapa kao predjelo, užina ili lagana večera. Njihova hrskava korica i prepoznatljiv ukus oduševljavaju kako ljubitelje morske hrane, tako i one koji vole jednostavna, ali ukusna jela. Najbolje od svega, girice možete lako pripremiti kod kuće, prateći ovaj recept za reš pečene girice.

Foto: Freepik.com

 

Sastojci za domaće reš pečene girice

500 g svežih girica
100 g kukuruznog brašna
50 g belog brašna
So po ukusu
Ulje za prženje (suncokretovo ili maslinovo)
Limun za serviranje

Priprema girica u tri koraka

1. Priprema ribe

Girice dobro operite pod mlazom hladne vode i očistite ih ukoliko imaju nečistoće. Ostavite ih da se dobro ocede ili ih osušite papirnim ubrusom. To je važno kako bi bile hrskave nakon prženja.

2. Paniranje girica

U posudi pomešajte kukuruzno i belo brašno, a zatim dodajte so po ukusu.
Svaku giricu uvaljajte u mešavinu brašna, vodeći računa da budu potpuno prekrivene. Ovo će osigurati hrskavu koricu tokom prženja.

3. Prženje

U dubokom tiganju ili fritezi zagrejte veću količinu ulja na srednje jakoj vatri. Kada se ulje dovoljno zagreje (testirajte sa malo brašna – trebalo bi odmah da počne da cvrči), pažljivo spustite girice u ulje.
Pržite ih u manjim količinama kako bi se ravnomerno ispekle. Proces traje 3–5 minuta, dok ne dobiju zlatno-žutu boju i ne postanu hrskave.
Vadite ih iz ulja pomoću hvataljke i stavite na papirne ubruse kako biste uklonili višak masnoće.

Serviranje

Girice poslužite tople, uz kriške limuna za dodatnu svežinu. Odličan su izbor uz tartar sos, ajvar ili osvežavajuću salatu od rukole i paradajza. Možete ih kombinovati i sa prženim krompirićima za bogatiji obrok.

Saveti za savršene girice

Svežina ribe je ključna: Birajte girice koje imaju sjajnu kožu i blago providne oči – to je znak da su sveže.
Temperatura ulja: Vodite računa da ulje ne bude previše vrelo jer će girice spolja brzo zagoreti, a iznutra ostati nedovoljno pečene.
Lagano tresite višak brašna: Pre nego što stavite girice u ulje, lagano protresite višak brašna kako ulje ne bi postalo mutno.

Priprema girica kod kuće je brza i jednostavna, a rezultat je jelo koje će oduševiti sve ljubitelje morske hrane. Probajte ovaj recept i uživajte u savršenim, reš pečenim giricama!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar