SAVRŠENO REŠ PEČENE GIRICE KOD KUĆE: Jednostavan recept za ukusno morsko jelo
Njihova hrskava korica i prepoznatljiv ukus oduševljavaju svakog ko ih proba
21.11.2024
Posna jelaBez mlečnih proizvoda i mesa, obrok je potpuno prilagođen postu
podeli vest:
Za ljubitelje italijanske kuhinje koji poste, posna pica sa patlidžanom i povrćem idealan je izbor. Ova lagana, zdrava i ukusna pica lako se priprema, a može biti glavno jelo ili prilog. Bez mlečnih proizvoda i mesa, obrok je potpuno prilagođen postu, a bogatstvo povrća donosi obilje ukusa.
Foto: Unsplash.com
Sastojci za testo:
300g brašna
1 kesica suvog kvasca (ili 10g svežeg)
200ml tople vode
1 kašičica šećera
1/2 kašičice soli
3 kašike maslinovog ulja
Za fil:
1 srednji patlidžan
1 crvena paprika
1 tikvica
200g seckanog paradajza iz konzerve (ili svežeg paradajza)
1 čen belog luka
Maslinovo ulje
So, biber, origano, bosiljak po ukusu
Rukola ili svež peršun za dekoraciju (po želji)
Priprema:
Pravljenje testa:
U toploj vodi rastvorite šećer i kvasac. Ostavite da odstoji 10 minuta dok se ne zapeni.
U veću posudu prosejte brašno i dodajte so. Napravite udubljenje u sredini i sipajte nadošli kvasac i maslinovo ulje.
Mesite testo dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte krpom i ostavite da naraste na toplom mestu oko 30-40 minuta.
Priprema povrća:
Patlidžan isecite na tanke kolutove, posolite i ostavite 15 minuta da pusti gorčinu. Isperite i osušite.
Papriku i tikvicu isecite na tanke trakice.
Na tiganju zagrejte maslinovo ulje, propržite patlidžan, tikvicu i papriku nekoliko minuta, tek da omekšaju.
Sos od paradajza:
Na maslinovom ulju propržite sitno seckani beli luk, dodajte seckani paradajz, origano i bosiljak. Kuvajte na laganoj vatri 10 minuta dok se sos ne zgusne.
Njihova hrskava korica i prepoznatljiv ukus oduševljavaju svakog ko ih proba
21.11.2024
Posna jelaUkusna i zdrava čorba koja odiše duhovnim nasleđem Svete Gore
19.11.2024
Posna jelaSastavljanje pice:
Razvucite testo na pobrašnjenoj površini i prebacite na pleh obložen papirom za pečenje.
Premažite testo pripremljenim sosom od paradajza.
Rasporedite povrće po pici – prvo patlidžan, zatim papriku i tikvicu.
Po želji, možete dodati masline ili kapare za dodatni ukus.
Pečenje:
Pecite picu u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 15-20 minuta, dok korica ne postane zlatno smeđa.
Dekoracija i posluživanje:
Pre serviranja, ukrasite rukolom ili sveže seckanim peršunom za dodatnu svežinu.
Saveti za savršenu posnu picu:
Ako želite hrskavije povrće, dodajte ga tek pred kraj pečenja.
Koristite integralno brašno za zdraviju verziju.
Eksperimentišite s drugim povrćem, poput pečuraka ili kukuruza.
Ova posna pica sa patlidžanom i povrćem oduševiće vaše ukućane i goste, bez obzira na to da li poste ili ne. Prijatno!
BONUS VIDEO:
Jednostavno, brzo i savršeno za porodični ručak ili večeru
20.11.2024
Posna jelaUz ovaj recept, postaće vam jasno koliko posna jela mogu biti ukusna i jednostavna!
18.11.2024
Posna jelaOvaj recept savršen je za sve koji žele brz, zdrav i ukusan obrok
15.11.2024
Posna jelaLeblebije su bogate proteinima, vlaknima, i brojnim hranljivim materijama, pa će vam pružiti energiju tokom posta
14.11.2024
Posna jelaReditelj je izazvao bes javnosti na Kanskom festivalu kada je na konferenciji za novinare povodom filma "Melanholija" rekao da je nacista
12.02.2025
SudbineDragoljub Vojnov ostaće upamćen po brojnim ostvarenjima koje i danas ne gube na popularnosti
12.02.2025
SudbineĐorđe Firić se prvi put oglasio nakon jedne od najvećih tragedija koja se desila u našoj zemlji
12.02.2025
SudbinePevačica je kratko vreme vodila borbu sa kancerom krajnika, koji je letos i operisala, ali joj se iznenada stanje pogoršalo
12.02.2025
SudbineDres prvog tima Crvena zvezde je nosio od 9. maja 1964. pa do 27. jula 1971. godine
11.02.2025
SudbineBogoljub Karić izneo je za Institut IFIMES geopolitičku viziju i razmišljanja o budućnosti Srbije. Prenosimo ovaj autorski tekst u celosti
10.02.2025
Kolumna
Ostavite komentar