Slobodno vreme > Posna jela

PICA SA PATLIDŽANOM I POVRĆEM: Ukus Italije na vašoj trpezi tokom posta

Bez mlečnih proizvoda i mesa, obrok je potpuno prilagođen postu

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

22/11/2024 > 07:00

podeli vest:

PICA SA PATLIDŽANOM I POVRĆEM: Ukus Italije na vašoj trpezi tokom posta
Foto: Pexel.com


Za ljubitelje italijanske kuhinje koji poste, posna pica sa patlidžanom i povrćem idealan je izbor. Ova lagana, zdrava i ukusna pica lako se priprema, a može biti glavno jelo ili prilog. Bez mlečnih proizvoda i mesa, obrok je potpuno prilagođen postu, a bogatstvo povrća donosi obilje ukusa.

Foto: Unsplash.com

 

Sastojci za testo:

300g brašna
1 kesica suvog kvasca (ili 10g svežeg)
200ml tople vode
1 kašičica šećera
1/2 kašičice soli
3 kašike maslinovog ulja

Za fil:

1 srednji patlidžan
1 crvena paprika
1 tikvica
200g seckanog paradajza iz konzerve (ili svežeg paradajza)
1 čen belog luka
Maslinovo ulje
So, biber, origano, bosiljak po ukusu
Rukola ili svež peršun za dekoraciju (po želji)

Priprema:

Pravljenje testa:

U toploj vodi rastvorite šećer i kvasac. Ostavite da odstoji 10 minuta dok se ne zapeni.
U veću posudu prosejte brašno i dodajte so. Napravite udubljenje u sredini i sipajte nadošli kvasac i maslinovo ulje.
Mesite testo dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte krpom i ostavite da naraste na toplom mestu oko 30-40 minuta.

Priprema povrća:

Patlidžan isecite na tanke kolutove, posolite i ostavite 15 minuta da pusti gorčinu. Isperite i osušite.
Papriku i tikvicu isecite na tanke trakice.
Na tiganju zagrejte maslinovo ulje, propržite patlidžan, tikvicu i papriku nekoliko minuta, tek da omekšaju.

Sos od paradajza:

Na maslinovom ulju propržite sitno seckani beli luk, dodajte seckani paradajz, origano i bosiljak. Kuvajte na laganoj vatri 10 minuta dok se sos ne zgusne.

Sastavljanje pice:

Razvucite testo na pobrašnjenoj površini i prebacite na pleh obložen papirom za pečenje.
Premažite testo pripremljenim sosom od paradajza.
Rasporedite povrće po pici – prvo patlidžan, zatim papriku i tikvicu.
Po želji, možete dodati masline ili kapare za dodatni ukus.

Pečenje:

Pecite picu u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 15-20 minuta, dok korica ne postane zlatno smeđa.

Dekoracija i posluživanje:

Pre serviranja, ukrasite rukolom ili sveže seckanim peršunom za dodatnu svežinu.

Saveti za savršenu posnu picu:

Ako želite hrskavije povrće, dodajte ga tek pred kraj pečenja.
Koristite integralno brašno za zdraviju verziju.
Eksperimentišite s drugim povrćem, poput pečuraka ili kukuruza.

Ova posna pica sa patlidžanom i povrćem oduševiće vaše ukućane i goste, bez obzira na to da li poste ili ne. Prijatno!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar