Slobodno vreme > Posna jela

KAKO SE PRAVI SLANA POSNA PITA SA PIRINČEM Jednostavan recept za ukusnu prazničnu trpezu

Ova pita je lagana, ukusna i pogodna za svečane prilike kao što je slavska trpeza.

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

25/12/2024 > 07:23

podeli vest:

KAKO SE PRAVI SLANA POSNA PITA SA PIRINČEM Jednostavan recept za ukusnu prazničnu trpezu
Foto: Freepik.com


Praznici su vreme kada mnogi posežu za posnim jelima koja spajaju tradiciju i ukusan zalogaj. Slana pita sa pirinčem jedan je od jednostavnih recepata koji savršeno upotpunjuje posnu trpezu. Ova pita je lagana, ukusna i pogodna za svečane prilike kao što je slavska trpeza.

Foto: Shutterstock

 

Sastojci za pitu

500 g tankih kora za pitu
200 g pirinča
2 glavice crnog luka
1 šargarepa
2 kašike ulja (suncokretovo ili maslinovo)
1 kašičica soli
Prstohvat bibera
1 kašika sušenog peršuna (opciono)
300 ml mineralne vode

Priprema pite

1. Priprema fila

Operite pirinač i skuvajte ga u slanoj vodi do pola (neka ostane malo tvrd). Ocedite i ostavite da se ohladi.
Na ulju propržite sitno seckani crni luk dok ne postane staklast. Dodajte rendanu šargarepu i pržite još nekoliko minuta dok povrće ne omekša.
Pomešajte pirinač sa lukom i šargarepom, dodajte so, biber i peršun. Fil treba da bude sočan, ali ne previše vlažan.

2. Slaganje pite

Pripremite pleh i obložite ga papirom za pečenje ili premažite uljem.
Na radnu površinu stavite jednu koru, premažite je lagano mineralnom vodom i uljem, pa stavite drugu koru preko. Na drugu koru rasporedite fil od pirinča.
Uvijajte kore u rolnu ili savijajte u trouglove, po želji. Ponovite postupak dok ne potrošite sve kore i fil.

3. Pečenje

Poređajte pitu u pleh, premažite preostalim uljem i mineralnom vodom kako bi dobila hrskavu koricu.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30–40 minuta, dok pita ne dobije zlatnu boju.

Saveti za savršenu pitu

Ako želite bogatiji ukus, možete dodati sitno seckane pečurke u fil.
Mineralna voda pomaže da kore ostanu mekane unutra, a hrskave spolja.
Pitu poslužite toplu uz posni jogurt ili sezonsku salatu.

Zašto baš slana pita sa pirinčem?

Ova pita je idealna za sve koji poste, ali i za one koji vole lagane i hranljive obroke. Uz minimalan trud i osnovne sastojke, možete pripremiti jelo koje će oduševiti vaše goste i porodicu.

Isprobajte ovaj recept i obradujte svoje ukućane ukusom tradicije na moderan način!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar