ZAŠTO JE RIBA POSNA IAKO JE MESO? Konačno detaljno objašnjeno! (POGLEDAJTE VIDEO)
Ova stvar zbunjuje mnoge vernike, a evo i jasnog odgovora
05.01.2025
Posna jelaOvo jednostavno, ali ukusno jelo od pasulja vrste bob od davnina zauzima posebno mesto na posnoj trpezi
podeli vest:
Badnji dan je vreme kada se porodica okuplja oko posne trpeze, a jedno od najomiljenijih jela na ovom prazniku je domaćinski prebranac. Ovo jednostavno, ali ukusno jelo od pasulja vrste bob od davnina zauzima posebno mesto na božićnoj trpezi. Donosimo vam recept za savršen prebranac, pripremljen s ljubavlju i posvećenošću tradiciji.
Sastojci:
Za pripremu prebranca od pasulja bob biće vam potrebno:
500 g pasulja vrste bob
3 velika crna luka
3 čena belog luka
2 lista lovora
1 kašičica mlevene crvene paprike (slatke)
1 kašičica aleve paprike
100 ml ulja (može i maslinovo)
So i biber po ukusu
Po želji: malo sušenih šljiva za dodatnu aromu
Priprema:
Priprema pasulja:
Pasulj bob potopite u vodi i ostavite da odstoji preko noći. Ovo će ga omekšati i skratiti vreme kuvanja.
Sutradan, procedite pasulj i stavite ga u šerpu s čistom vodom. Dodajte lovorov list i kuvajte dok ne omekša, ali pazite da se ne raskuva.
Ova stvar zbunjuje mnoge vernike, a evo i jasnog odgovora
05.01.2025
Posna jelaU božićnoj poslanici Njegova svetost i arhijereji svoj saborni glas upućuju, pre svega, svojoj duhovnoj deci na Kosovu i Metohiji
05.01.2025
SrbijaPriprema luka:
Dok se pasulj kuva, naseckajte crni luk na tanke kolutove. U većoj tiganju zagrejte ulje i dodajte luk. Dinstajte ga na tihoj vatri dok ne postane staklast i mekan.
Dodajte beli luk (sitno iseckan ili izrendan) i dinstajte još nekoliko minuta.
Začinjavanje:
Kad je luk gotov, dodajte mlevenu crvenu papriku i alevu papriku, pa sve dobro promešajte. Ovaj korak daje prebrancu bogat ukus i prepoznatljivu boju.
Spajanje sastojaka:
U duboki pleh ili vatrostalnu posudu složite pasulj i dinstani luk u slojevima. Svaki sloj posolite i pobiberite po ukusu.
Ako želite dodatnu aromu, dodajte nekoliko sušenih šljiva između slojeva.
Pečenje:
Preko svega prelijte malo vode u kojoj se pasulj kuvao i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 30-40 minuta, dok se prebranac lepo ne zapeče.
Posna trpeza ima posebno mesto u ovom prazniku, a pravi odabir jela može je učiniti nezaboravnom
03.01.2025
Posna jelaLako se priprema, ukusna je i odlično se kombinuje s raznim jelima
03.01.2025
Posna jelaKako poslužiti?
Prebranac se najbolje poslužuje topao, uz svežu kiselu papriku, turšiju ili salatu od kiselog kupusa. Savršeno se uklapa u posnu trpezu Badnjeg dana, donoseći miris doma i toplinu tradicije.
Domaćinski prebranac od pasulja bob nije samo obrok – to je simbol ljubavi i zajedništva koji nas okuplja za prazničnom trpezom. Isprobajte ovaj recept i unesite duh tradicije u svoj dom na Badnji dan. Prijatno i srećan praznik!
BONUS VIDEO:
Ova čorba je kremasta, hranljiva i vrlo jednostavna za pripremu
02.01.2025
Posna jelaProbajte ovaj recept već danas i uživajte u svakom zalogaju!
30.12.2024
Posna jelaOvaj recept kombinuje bogate ukuse svežeg povrća sa laganim knedlama
27.12.2024
Posna jelaOvo je idealan recept za slavu, porodične obroke ili kao zdrava užina tokom dana
26.12.2024
Posna jela
Ostavite komentar