Slobodno vreme > Posna jela

DOMAĆINSKI PREBRANAC ZA BADNJI DAN Tradicionalni recept koji greje dušu

Ovo jednostavno, ali ukusno jelo od pasulja vrste bob od davnina zauzima posebno mesto na posnoj trpezi

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

06/01/2025 > 07:56

podeli vest:

DOMAĆINSKI PREBRANAC ZA BADNJI DAN Tradicionalni recept koji greje dušu
Foto: Shutterstock


Badnji dan je vreme kada se porodica okuplja oko posne trpeze, a jedno od najomiljenijih jela na ovom prazniku je domaćinski prebranac. Ovo jednostavno, ali ukusno jelo od pasulja vrste bob od davnina zauzima posebno mesto na božićnoj trpezi. Donosimo vam recept za savršen prebranac, pripremljen s ljubavlju i posvećenošću tradiciji.

Freepik.com

 

Sastojci:

Za pripremu prebranca od pasulja bob biće vam potrebno:

500 g pasulja vrste bob
3 velika crna luka
3 čena belog luka
2 lista lovora
1 kašičica mlevene crvene paprike (slatke)
1 kašičica aleve paprike
100 ml ulja (može i maslinovo)
So i biber po ukusu
Po želji: malo sušenih šljiva za dodatnu aromu

Priprema:

Priprema pasulja:

Pasulj bob potopite u vodi i ostavite da odstoji preko noći. Ovo će ga omekšati i skratiti vreme kuvanja.
Sutradan, procedite pasulj i stavite ga u šerpu s čistom vodom. Dodajte lovorov list i kuvajte dok ne omekša, ali pazite da se ne raskuva.

Priprema luka:

Dok se pasulj kuva, naseckajte crni luk na tanke kolutove. U većoj tiganju zagrejte ulje i dodajte luk. Dinstajte ga na tihoj vatri dok ne postane staklast i mekan.
Dodajte beli luk (sitno iseckan ili izrendan) i dinstajte još nekoliko minuta.

Začinjavanje:

Kad je luk gotov, dodajte mlevenu crvenu papriku i alevu papriku, pa sve dobro promešajte. Ovaj korak daje prebrancu bogat ukus i prepoznatljivu boju.

Spajanje sastojaka:

U duboki pleh ili vatrostalnu posudu složite pasulj i dinstani luk u slojevima. Svaki sloj posolite i pobiberite po ukusu.
Ako želite dodatnu aromu, dodajte nekoliko sušenih šljiva između slojeva.

Pečenje:

Preko svega prelijte malo vode u kojoj se pasulj kuvao i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 30-40 minuta, dok se prebranac lepo ne zapeče.

Kako poslužiti?

Prebranac se najbolje poslužuje topao, uz svežu kiselu papriku, turšiju ili salatu od kiselog kupusa. Savršeno se uklapa u posnu trpezu Badnjeg dana, donoseći miris doma i toplinu tradicije.

Domaćinski prebranac od pasulja bob nije samo obrok – to je simbol ljubavi i zajedništva koji nas okuplja za prazničnom trpezom. Isprobajte ovaj recept i unesite duh tradicije u svoj dom na Badnji dan. Prijatno i srećan praznik!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar