Slobodno vreme > Posna jela

POSNI HLEB SA KISELOM VODOM I CRNIM BRAŠNOM Oduševiće vas svojom mekoćom

Izvor: K1info

Autor: Jelena Petrović

04/03/2025 > 09:31

podeli vest:

POSNI HLEB SA KISELOM VODOM I CRNIM BRAŠNOM Oduševiće vas svojom mekoćom
Foto: Jelena Petrović


Ovaj posni hleb sa kiselom vodom će vas oduševiti svojom mekoćom, vazdušastim sastavom i neverovatnim rastom! Korica mu je tako hrskava, samo krcka pod zubima. Recept je jednostavan, a rezultat je hleb koji će vas podsetiti na bakine domaće hlebove kad ste bili deca.

Jelena Petrović

 

Potrebno je:
500 ml kisele vode
1 kašičica šećera
20 gr svežeg kvasca
850- 900 gr brašna
3 kašike ulja

Priprema;
Sipati kiselu vodu u vanglu pa dpdati izmrvljen kvasac i šećer i izmešati. Dodati 200 gr barašna pa izmešati i pokriti prozirnom folijom 15 min. Kad naraste dodati ulje ostatak brašna soli  i zamesiti glatko testo. Ostaviti da odmara 30 minuta. Nadošlo testo podeliti na 2 dela pa svako razviti dužine pleha pa uviti u rolati i staviti uleh posut brašnom. Pokriti da naraste 20 minuta. Uključiti rernu na 230 stepeni C i kad se ugreje ubaciti šerpicu sa vrelom vodom i staviti na dno rerne.  Hleb po želji poseći po sredini. Staviti hleb i peći tako 20 minuta. Izvaditi vodu i smanjiti rernu na 200 stepeni i peći  još 40 minuta. Mora biti lagan kad ga vadite i to je znak da je pečen.

Kako se vrši mešnja hleba, pogledajte u videu:

 

Ostavite komentar