Slobodno vreme > Putovanja & Hedonizam

Katarina je obišla državu muzike i patnje! "Kuba je najbogatija siromašna država na svetu", evo njenih utisaka

Kuba vas u svakom pogledu vraća na fabrička podešavanja i sve ono što u svojoj državi doživljavate kao podrazumevajuće

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

29/08/2024 > 20:19

podeli vest:

Katarina je obišla državu muzike i patnje! "Kuba je najbogatija siromašna država na svetu", evo njenih utisaka
Foto: Kataklizma


Kad počneš da živiš život na kom bi ti desetogodišnja verzija tebe pozavidela, onda znaš da činiš nešto dobro. Kuba. Država o kojoj je naša sagovornica Katarina Lazić maštala od malena, još kao klinka koja bi svakog dana na putu do muzičke škole Vatroslav Lisinski na Banovom Brdu prolazila pored Buena Vista kafića, tematskog kubanskog lokala, i pitala se: hoću li ja ikada doživeti tu daleku, predivnu Kubu?

- Petnaestak godina kasnije: doživela sam je. I sada ne mogu da prestanem da pričam niti razmišljam o njoj. Kuba je jedna prelepa katastrofa. Država u kojoj ništa nema smisla, u kojoj ni lokalci ne znaju u kom filmu se nalaze, a kamoli turisti, najbogatija siromašna država na svetu - objašnjava Katarina. 

Foto: Kataklizma

 

Kratak uvod za vas koji možda ne znate dovoljno o ovom karipskom ostrvu ili do kojih su možda stigle brojne propagandne dezinformacije: Kuba ima vrlo kompleksnu robovlasničku i kolonijalnu istoriju, koja na neki volšeban način traje i dan-danas. Pod palicom prvo Španije, te zatim Amerike, nikada nije dobila priliku ni podstrek da bude sasvim nezavisna. Parče po parče njene sumorne istorije otkrivate svakim korakom njenim ulicama, plažama, prirodnim oazama.

- Kuba je država u kojoj ćete popiti koktel za jedan evro, pojesti jastoga za pet evra, živeti kao bog sa 200-300 evra mesec dana, ali još važnije od svega toga – to je država u kojoj znate kome ostavljate novac i znate šta vam oni mogu pružiti zauzvrat. Nikada mi nije bilo draže sedeti u restoranu, ćaskati sa lokalcima i ostaviti im bakšiš, nikada mi nije bilo draže častiti svakog uličnog svirača ili pevača kraj kog prođem, nikada mi nije bilo draže družiti se sa decom na ulici i poklanjati im grickalice, slatkiše, kozmetiku - ističe ona za K1info.rs

 

 

Kuba vas u svakom pogledu vraća na fabrička podešavanja i sve ono što u svojoj državi doživljavate kao podrazumevajuće i apriori dato – na Kubi stiče jednu sasvim drukčiju razinu.

- Upravo zato bih svakome od srca preporučila da poseti Kubu. Nastranu muzika, salsa, prekrasne kilometarske plaže, nizak standard koji paše turistima diljem planete – Kubu treba posetiti zbog ljudi - navodi Katarina na mrežama poznatija pod imenom Kataklizma. 

 

 

Kako kaže, zbog ljudi, koji svaki dan plešu na koncu neizmerne sreće i srceparajuće patnje i nekako, ne gube nadu. Ne očajavaju. Ne odustaju. Ono malo što imaju, dovoljno im je da žive. Od zrna peska videti planinu. To je Kuba.

BONUS VIDEO: 

Ostavite komentar