Slobodno vreme > Zdravlje

Šta je BIPOLARNI POREMEĆAJ? Kod dece i tinejdžera se MANIFESTUJE drugačije nego kod odraslih

Promene raspoloženja iz tuge u sreću, iz plača u smeh karakteristični su za ovaj psihički poremećaj

Izvor: K1info/b92.net

30/05/2023 > 21:51

podeli vest:

Šta je BIPOLARNI POREMEĆAJ? Kod dece i tinejdžera se MANIFESTUJE drugačije nego kod odraslih
Foto: Unsplash.com


Bipolarni poremećaj je mentalni poremećaj koji se definiše ekstremnim promenama raspoloženja, energije i aktivnosti. Osobe koje ga imaju doživljavaju epizode manije (euforija, povećana energija, impulsivnost) i depresije (tuga, gubitak interesa, niska energija) koje se smenjuju.

Epizode manije obično uključuju povećanu aktivnost, smanjenu potrebu za snom, povećanu socijalnu interakciju, brzo razmišljanje i govor, grandioznost, impulsivno ponašanje (kao što su nekontrolirana kupovina ili rizični seksualni potezi) i osećaj nepobedivosti.

S druge strane, epizode depresije karakterišu duboka tuga, gubitak interesa za aktivnosti, osećaj bezvrednosti ili krivice, poteškoće s koncentracijom, promene apetita i sna, kao i razmišljanje o samoubistvu.

Kako prenosi klinika Cleveland, odrasli s bipolarnim poremećajem često imaju očiglednije epizode manije ili depresije koje traju nedelju dana ili duže.

Kod dece i tinejdžera te faze mogu biti suptilnije, a promene iz jedne epizode u drugu mogu da se odvijaju brže. Primera radi, dete može da pokazuje neizmernu sreću, tugu i bes tokom jednog dana.

Uzrok ovog poremećaja je nepoznat, a leči se lekovima kao što su stabilizatori raspoloženja i antipsihotici, koji mogu pomoći u kontrolisanju simptoma.

Ostavite komentar