Slobodno vreme > Zdravlje

Sedam NAJČEŠĆIH razloga zašto vas BOLE DOJKE

Bolne grudi su neprijatan osećaj koji mnoge žene trpe, naročito u periodu pred mesečni ciklus

Autor: K1 info/ Zadovoljna.hr

22/06/2023 > 21:18

podeli vest:

Sedam NAJČEŠĆIH razloga zašto vas BOLE DOJKE
Foto: Freepik.com


Pored hormonalnih promena koje prethode menstrualnom ciklusu, postoje i drugi razlozi zbog kojih grudi mogu da vas bole.

Saznajte sedam najčešćih razloga i kako možete da pomognete sebi da umanjite ili uklonite bol.

1. U PMS-u ste

Najčešći uzrok bola u grudima je hormonalna promena koja se događa kada uđete u PMS, odnosno nekoliko dana pre i tokom prvog dana menstruacije. Naticanje i osetljivost dojki "odgovor" je na promene u nivou hormona estrogena, a bol nestaje kada prođe ciklus. Pilule za kontracepciju mogu izostaviti bol s obzirom da sprečavaju ovulaciju i održavaju nivo estrogena stabilnim, kao i ulje jaglaca.

2. Preterujete s vežbanjem

Možda ste napravili više sklekova nego inače ili počeli intenzivnije da dižete tegove. Iako vam se čini kao da vas posle toga bole grudi, taj nelagodan osećaj ustvari dolazi od mišića ispod dojki (pektoralni mišići). Njihovo stezanje i opuštanje uzrok je ove osetljivosti. Ublažite bol toplim oblozima. I pažljivije radite vežbe.

3. Nešto ste istegnuli

Ako ste podizali nameštaj ili nosili teške torbe može da se dogodi da ste istegnuli pektoralni mišić pa vas i u tom slučaju ne bole grudi nego mišić koji se nalazi odmah ispod njih. I u ovom slučaju odagnajte bol na isti način kao i da ste preterali sa vežbanjem.

4. Grudnjak vam ne stoji dobro

Ako nosite preuski grudnjak ili onaj s premalim korpaama žica grudnjaka može da pritiska grudi. Ako nosite takav grudnjak ceo dan, bol u grudima je neizbežan. Ako vam pak grudnjak ne pridržava dovoljno dojke, njihovo stalno pomeranje tokom dana može učiniti da budu posebno osetljive.

5. Kad vežbate, grudi nemaju dobru potporu

Od velike je važnosti da grudi imaju dobru potporu dok vežbate kako ne bi "poskakivale" što može da rastegne tkivo, naročito ako imate veće "atribute". Nedavna studija pokazala je da svaka treća trkačica maratona oseća bol u grudima. Zato tokom vežbanja obavezno nosite odgovarajući sportski grudnjak iz kojeg vam ništa neće "ispadati" i koji će da vam bude udoban.

6. Imate kvržice u tkivu grudi

Ako je tkivo vaših grudi kvržičaste teksture (stručno zvano fibrocistično grudno tkivo) verovatno ste vrlo dobro upoznati s povezanošću osetljivih grudi i menstrualnog ciklusa. To nejednako grudno tkivo čine benigne ciste pune tečnosti osetljivije na hormonalne promene.

7. Pijete previše kafe

Istraživanja su pokazala da izbegavanje kofeina može da smanji osećaj bolnih grudi naročito kod žena s fibrocističnim grudnim tkivom. Ako su vam grudi pune kvržica i pijete tri šoljice kafe dnevno, pitajte lekara da li bi trebalo da smanjite dozu.

Ostavite komentar