Slobodno vreme > Zdravlje

Neka se komšije bune do mile volje: STRUČNJACI tvrde da OMILJENA PESMA može da bude LEK

Kažu da je muzika neopevana junakinja mentalnog zdravlja

Autor: K1 info/ kolektiv.me

20/07/2023 > 15:34

podeli vest:

Neka se komšije bune do mile volje: STRUČNJACI tvrde da OMILJENA PESMA može da bude LEK
Foto: Freepik.com


Grupa naučnika odlučila je da istraži kako  muzika, od aktivnih jam sessiona do pasivnog klimanja glavom, utiče na naše mentalno blagostanje. Studija objavljena u časopisu JAMA Network Open otkrila je da bi muzika mogla da bude neopevana junakinja mentalnog zdravlja.

Ovi istraživači nisu se samo fokusiralii na uobičajene muzičke  terapije. Pogledali su sve, od  horskog pevanja na koncertu do onih samotnih trenutaka sa slušalicama u ušima. Zaključak? Svi koji su redovino slušali muziku pokazali su značajno poboljšanje mentalnog zdravlja i veće zadovoljstvo životom.

Muzika je jedan od najpristupačnijih oblika terapije. Dostupna vam je u kolima, imate je na telefonu, kompjuteru... Ovi istraživači sugerišu da bi usklađivanje s dobrom pesmom moglo da bude pravi pomoćnik redovnim tretmanima mentalnog zdravlja.

Oduvek smo znali da muzika nije samo pozadinska buka. To je vremeplov koji nas vraća našoj prvoj ljubavi, podizač raspoloženja kada nas život obeshrabri, i pokretač zabave kada smo spremni za opuštanje. Ali sada, zahvaljujući ovoj studiji, imamo naučne dokaze koji potvrđuju da je  muzika legitimno sredstvo za mentalno blagostanje.

Naravno, ne tvrde da dobar jam session može zameniti stručnjaka za mentalno zdravlje, ali sigurno može da pomogne. Bilo da podiže vaš duh, umanjuje stres ili ublažava simptome anksioznosti i depresije, muzika ima mnogo više da ponudi od zaraznog refrena.

Zato, sledeći put kada pritisnete play na svojoj omiljenoj pesmi, zapamtite da se ne gubite samo u ritmu nego i da poboljšavate svoje mentalno zdravlje.

U ovom ludom svetu koji je često glasniji od naše tuge, vaša omiljena plejlista mogla bi da bude najkorisniji psihijatar kojeg nećete morati ni da platite.

Svaki ritam, svaki stih, svaki trenutak klimanja glavom i tapkanja nogom nije samo dobra zabava - to je korak prema srećnijim i  zdravijim vama. Dakle, pojačajte zvuk i pustite muziku da vas leči.

Ostavite komentar