Slobodno vreme > Zdravlje

Zašto se i kada pojačavaju MENSTRUALNI BOLOVI? Lekari savetuju kako da ih UBLAŽITE

"Oni dani" tokom meseca mogu biti poprilično izazovni, a nelagodnosti variraju od blagih do intenzivnih grčeva

Izvor: K1info

01/11/2023 > 20:27

podeli vest:

Zašto se i kada pojačavaju MENSTRUALNI BOLOVI? Lekari savetuju kako da ih UBLAŽITE
Foto: Freepik.com


Menstrualni bolovi, ili dismenoreja, su neugodan i često neprijatan deo života mnogih žena. Ali zašto se ovi bolovi javljaju i šta možete da uradite kako biste ih ublažili?

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se menstrualni bolovi mogu pojačati:

1. Uterusne kontrakcije: Najčešći razlog za menstrualne bolove su kontrakcije materice. Tokom menstruacije, materica se kontrahuje kako bi se izbacila menstrualna krv. Intenzitet kontrakcija varira od žene do žene i može uzrokovati bol.

2. Hormonalne promene: Hormoni igraju ključnu ulogu u menstrualnom ciklusu. PMS je faza ciklusa koja dolazi pre menstruacije i može doneti promene u nivou estrogena i progesterona, što može uzrokovati pojačane bolove.

3. Endometrioza: Endometrioza je hronično oboljenje gde tkivo koje oblaže unutrašnji deo materice raste izvan nje. Ovo stanje uzrokuje bolove tokom menstruacije i može biti razlog za pojačane bolove.

4. Fibroidi: Fibroidi su benigni tumori unutar ili iznad materice i često uzrokuju jake bolove tokom menstruacije.

5.Stres i emocionalni faktori: Stres i emocionalni faktori mogu znatno uticati na menstrualne bolove. Žene koje su izložene stresu često doživljavaju pojačane bolove tokom menstruacije.

Foto: Freepik.com

 
Kako ublažiti menstrualne bolove?

Menstrualni bolovi mogu biti neprijatni, ali ginekolozi preporučuju ove načine da olakšate nelagodnost. Evo nekoliko saveta:

1.Toplota: Topla kupka ili primena toplih obloga može opustiti mišiće materice i smanjiti bolove.

2.Lekovi protiv bolova: Lekovi kao što su ibuprofen ili aspirin mogu značajno ublažiti bolove. Važno je uzeti ove lekove pre nego što bol postane nepodnošljiv.

3.Vežbanje: Redovno vežbanje tokom celog meseca može smanjiti menstrualne bolove. Vežbe istezanja i relaksacije mogu biti posebno korisne.

4.Hormonska terapija: U nekim slučajevima, hormonska terapija može pomoći u kontroli menstrualnih bolova. Konsultujte se sa svojim lekarom o ovim opcijama.

5.Promena ishrane: Ishrana bogata voćem, povrćem i ribom, a smanjivanje nezdrave hrane, može pozitivno da utiče na menstrualne bolove.

6.Opšte zdravlje: Dobar san, manje stresa i redovne zdravstvene provere takođe su važni faktori za upravljanje menstrualnim bolovima.

Ako bolovi postanu nepodnošljivi ili ako primetite značajne promene u svom menstrualnom ciklusu, važno je da se konsultujete sa lekarom. To može biti znak ozbiljnijeg problema koji zahteva pažnju.

U svakom slučaju, razumevanje uzroka menstrualnih bolova i primena odgovarajućih strategija za njihovo ublažavanje može pomoći ženama da bolje upravljaju ovim izazovima u svom životu.

Ostavite komentar