Slobodno vreme > Zdravlje

Donesite ovu odluku u 2024.godini: Redovnim VEŽBAMA ne samo da ćete oblikovati figuru, nego će i ON BITI ZAINTRIGIRAN

Vežbanje utiče pozitivno na naše fizičko zdravlje, psihičko, ali i u unapređuje naš seksualni život

Izvor: K1info/Tosamja.rs

29/12/2023 > 22:44

podeli vest:

Donesite ovu odluku u 2024.godini: Redovnim VEŽBAMA ne samo da ćete oblikovati figuru, nego će i ON BITI ZAINTRIGIRAN
Foto: Pexels.com


Vežbanje ne utiče samo na naše fizičko zdravlje, već igra i značajnu ulogu u našem metabolizmu, psihičkom zdravlju, ali i u unapređenju našeg seksualnog života. Iako su prednosti vežbanja za snagu mišića, gustinu kostiju i opšte blagostanje dobro poznate, njihov pozitivan uticaj na naš seksualni život često ostaje neprimećen.

Za početak, možete izabrati fizičku aktivnost koja vam najviše prija i pruža zadovoljstvo!

Evo koje bi to aktivnosti mogle biti za određene grupe vežbi koje mogu biti od pomoći u spavaćoj sobi.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Journal of Education and Health Promotion, postoji sve više dokaza koji pokazuju pozitivnu povezanost fizičke kondicije i seksualnog zdravlja, i kod žena i kod muškaraca. Ali kako tačno angažovanje u fizičkim aktivnostima utiče na naš libido, seksualnu funkciju, uzbuđenje, želju, lubrikaciju, seksualni bol, seksualno zadovoljstvo, pa i bodi imidž i koje to vežbe donose najviše koristi?

Vežbe za žene

Rezultati istraživanja o povezanosti seksualne i fizičke aktivnosti su veoma ohrabrujući. Sigurno je to zbog uticaja na poboljšanu cirkulaciju, endokrine funkcije (sintezu hormona), raspoloženje, fizičku spretnost.

S obzirom da se fizička aktivnost propisuje i da bi se smanjio rizik od kardiovaskularnih bolesti, bola u kukovima, kolenima, osteoporoze, dijabetesa, nema razloga da izbegavamo bilo koji vid vežbanja kada ima toliko koristi.

Trening sa tegovima za samopouzdanje

Žene koje se bave treningom sa tegovima osećaju se samouverenije, što direktno utiče na njihovo seksualno samopouzdanje. Dodatno, trening otpora značajno povećava nivo testosterona kod žena, što poboljšava i želju za seksom i nivo energije.

Da bi se postigli ovi dodatni efekti, bitno je trening otpora uključiti u nedeljni raspored vežbanja, fokusirajući se na veće mišićne grupe kao što su noge i gluteus i to kroz vežbe poput čučnjeva i korišćenje traka za otpor kod kućnog vežbanja. Osim toga, jačanje trupa, bitno je za održavanje pozicije tokom seksa, a može se postići kroz vežbe poput planka.

Joga 

Svesno disanje, kao što se praktikuje u jogi, ne samo da povećava fizičku fleksibilnost već i pozitivno utiče na naše seksualno iskustvo.Praktikovanje joge ima mnoge prednosti, idealno je za fizičku fleksibilnost, utiče i podstiče da se fokusiramo na ono što naše telo oseća, na senzacije, što sve vodi do boljeg seksualnog doživljaja.

Duboko disanje tokom seksualne uzbuđenosti doprinosi većoj koncentraciji kiseonika u celom telu, potencijalno vodeći ka dubljim orgazmima. Joga se naročito preporučuje ženama koje se približavaju srednjem dobu, jer podstiče pozitivnost, povezanost, pokretljivost, ključne elemente za zadovoljavajući seksualni život.

Određene joga poze, kao što su leptir i golub, doprinose fleksibilnosti kukova, što pozitivno utiče na seksualna iskustva.

U nekim slučajevima, ako partneri odluče zajedno da vežbaju, to može dodatno doprineti povezanosti – smatra se da fiziološki efekti vežbanja mogu da oponašaju efekte seksualnog uzbuđenja.

Kardiovaskularne vežbe za poboljšanje uzbuđenja

Kardio vežbe, kao što su preskakanje konopca, hodanje, trčanje, penjanje uz stepenice ili npr. korišćenje stepera za vežbanje, utiču na ubrzaniji srčani ritam i poboljšavaju protok krvi. A delovanje vežbanja na oslobađanje nekih od hormona bitnih za ovaj kontekst, može biti individualno i varirati. 

Kada žene u svoju rutinu uključe kardio trening, to utiče na opšte stanje i bolju cirkulaciju krvi, tako se i pri seksu adekvatan protok krvi do genitalnih organa poboljšava, a znamo da je to ključno za uzbuđenje.

Kegelove vežbe za žene 

Kegelove vežbe  su odlične i preporučuju se za poboljšanje orgazama kod žena i uopšte seksualnog zadovoljstva. Jačanje mišića karlice utiče na uzbuđenje i intenzitet orgazma.

Ove vežbe se izvode tako što se mišići stežu, oponašajući napor za zaustavljanje mokrenja. Predlog za vežbanje je da stežete mišiće pet sekundi, zatim sledi otpuštanje pet sekundi; ponovite vežbu deset puta. Poželjno je ponoviti nekoliko puta u toku dana.

Vežbe za muškarce

Utvrđeno je da muškarci koji vežbaju 90 minuta nedeljno imaju oko dvadeset odsto manje šanse da razviju problem sa erektilnom disfunkcijom.

Treba podvući da nikako ne treba preterivati sa vežbanjem, jer u tom slučaju efekat može biti suprotan.

Kegelove vežbe za muškarce

Kegelove vežbe se preporučuju i muškarcima i bitne su i za njih. Vežbanje mišića koji se protežu od stidne kosti do repne kosti, i sa strane od sedalnog dela do drugog kraja, najbitnije su za snagu orgazma kod muškaraca. Vežbe mišića karlice, ili Kegelove vežbe, posebno su važne jer ovi mišići, koji potiskuju krv i stežu se tokom orgazma, slabe s godinama.

Kao i kod žena, ideja je da se mišići stežu, oponašajući napor za zaustavljanje mokrenja. Predlog za vežbanje je: stezanje pet sekundi, zatim otpuštanje pet sekundi i ponavljanje deset puta. Poželjno je ponoviti nekoliko puta u toku dana i eventualno vežbe vezati za neku rutinu koju obično radimo, npr. kada se pije voda.

Radite sklekove da biste poboljšali nivo testosterona

Trening sa tegovima je jedna od najboljih vežbi za podizanje nivoa hormona testosterona, koji opada s godinama. Do 70. godine, oko 30 odsto muškaraca ima niske nivoe testosterona, što može rezultirati smanjenom seksualnom željom i nemogućnošću održavanja erekcije.

Radite zgibove, sklekove, bočni plank. Ako iz bilo kojih razloga ne želite da idete u teretanu, sigurno će biti korisno i od pomoći da ove vežbe radite kod kuće, pod opterećenjem sopstvenog tela. Pored sklekova i planka, u kućnim uslovima možete raditi i iskorake i čučnjeve sa tegovima manje težine. Sklek je, na primer, vežba pri kojoj su angažovane iste grupe mišića kao i tokom se*sa.

Dobar stav može unaprediti vaš seksualni život, pokazalo je istraživanje Harvard Business School-a iz 2010. godine, koje je prijavilo da su oni koji su zadržavali „pozicije visoke moći”, javno nastupali, savijali se preko stola, držali raširene ruke, i uopšte, praktikovali akcije koje projektuju samopouzdanje, imali više vrednosti testosterona, dok je kod onih koji su imali „niskoenergetske pozicije”, poput prekrštenih ruku, primećen pad ovog hormona. Za primer navodimo tai chi vežbe, koje se fokusiraju na držanje tela, a vežbajte predveče za bolji se*s.

Takođe, još jedna važna informacije je da testosteron prirodno dostiže vrhunac ujutru i opada tokom dana. Međutim, verovatnije je da ćete imati se*s uveče, a istraživanja ukazuju da trening sa tegovima može imati veći uticaj na testosteron, a tako i uticaj na bolji život u spavaćoj sobi.

 

Ostavite komentar