Slobodno vreme > Zdravlje

Opekla vas je MEDUZA na moru? Ne brinite, ove 3 namirnice će vam pomoći za OPEKOTINU, a sigurno ih imate sa sobom

Postoji nekoliko namirnica koje sigurno imate u svojoj kuhinji pomoći će vam da ublažite osećaj pečenja

Izvor: K1info/index.hr

Autor: Anica Ninković

16/07/2024 > 22:45

podeli vest:

Opekla vas je MEDUZA na moru? Ne brinite, ove 3 namirnice će vam pomoći za OPEKOTINU, a sigurno ih imate sa sobom
Foto: Unsplash.com


Letnje radosti lako se mogu prekinuti ubodom morskog ježa ili opekotinom od meduze, koji su sve češći u Jadranskom moru. Meduze su poznate po svojim pipcima, a neke imaju i otrov koji čini opekotinu veoma bolnom.

Kako se većina takvih opekotina može lečiti ispiranjem toplom vodom kako bi se smanjio osećaj pečenja, ponekad je bolje potražiti savet lekara da biste bili sigurni. Ako vam se čini da opekotina nije tako strašna, ali ipak malo peče, pomoć možete potražiti i u kuhinji.

Postoji nekoliko namirnica koje sigurno imate u svojoj kuhinji pomoći će vam da ublažite osećaj pečenja - evo ih.

Čaj od kamilice, gaveza ili hajdučke trave

Pored tople vode (bilo da se njome tuširate ili stavljate oblog na opekotinu), bolove i upale će ublažiti i vrući čaj od kamilice, gaveza ili hajdučke trave, jer ove biljke imaju antiinflamatorna svojstva. Svakih nekoliko sati stavite topli oblog od čaja na opekotinu ili umočite opekotinu u lavor napunjen vrelom vodom sa nekoliko kesica čaja.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće pomaže kod svih vrsta uboda meduza jer ublažava toksičnu reakciju. Jednostavno natopite opekotinu jabukovim sirćetom ili opečeni deo kože potopite u lavor u koji ste sipali sirće sa 5 odsto sirćetne kiseline i tako držite najmanje 30 sekundi.

Foto: Freepik.com

 
Prašak za pecivo

Još jedna namirnica koja će ublažiti peckanje i ukloniti toksine iz kože je soda bikarbona, ili pasta od sode bikarbone. Pomešajte sodu sa vodom i napravite gustu pastu koju zatim nežno utapkajte na mesto opekotine. Ponavljajte ovo svakih 15 minuta dok ne osetite olakšanje.

Ostavite komentar