Slobodno vreme > Zdravlje

Sitno, ali moćno! VOĆE koje podmlađuje MOZAK i SRCE, ima ga na svakom koraku

Brusnice mogu igrati važnu ulogu u prevenciji demencije i smanjenju nivoa „lošeg“ holesterola

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

17/10/2024 > 12:00

podeli vest:

Sitno, ali moćno! VOĆE koje podmlađuje MOZAK i SRCE, ima ga na svakom koraku
Foto: Pixabay.com


Brusnice, to sitno ali moćno voće, sve češće se nalaze u središtu istraživanja jer su njegove zdravstvene prednosti zaista velike.

Najnovija studija sa Univerziteta Istočna Anglija otkriva da svakodnevna konzumacija brusnica može doneti značajne koristi za pamćenje i kognitivno zdravlje. Rezultati ukazuju na to da bi brusnice mogle igrati važnu ulogu u prevenciji demencije i smanjenju nivoa „lošeg“ holesterola.

Tokom istraživanja, naučnici su pratili grupu od 60 zdravih učesnika u periodu od 12 nedelja. Polovina ispitanika unosila je prah brusnice, dok je druga polovina primala placebo. Na kraju studije, oni koji su svakodnevno konzumirali brusnice pokazali su značajno poboljšanje u pamćenju za svakodnevne događaje, bolju cirkulaciju u mozgu, i niže nivoe LDL holesterola – poznatog kao „loš“ holesterol.

Foto: Pixabay.com

 

Istraživač dr David Vauzour, koji je vodio ovaj projekat, naglasio je da su rezultati veoma obećavajući i da otvaraju vrata daljim istraživanjima o tome kako brusnice i druge bobice mogu doprineti očuvanju kognitivnih funkcija.

Osim što sadrže antioksidanse, poput vitamina C i E, brusnice su bogate flavonoidima koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa u organizmu. Dodatno, vlakna u brusnicama podržavaju zdravo varenje i mogu smanjiti rizik od urinarnih infekcija.

Dakle, uz dodatak brusnica u ishranu, ne samo da možete uživati u njihovom ukusu, već i unaprediti zdravlje mozga i srca – sve to, jedan mali zalogaj u isto vreme!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar